Григорій Недопад — про сморід, активістів, амбіції та політику

15 Серпня 2019, 14:00
Григорій Недопад 5091
Григорій Недопад

Григорій Недопад уже понад два роки на посаді першого заступника міського голови Луцька. В складний період політичної боротьби на його плечі лягла відповідальність за господарське життя в місті. З новими обов’язками прийшла популярність в журналістів. Адже проекти, про які йтиметься в інтерв’ю, постійно під прицілом луцької громади.

Власне, тем для інтерв’ю з Григорієм Недопадом дуже багато, але за традицією починаємо з господарських запитань, які найбільше турбують мешканців обласного центру Волині. А саме — з проекту, який здешевить опалення помешкань лучан.

 

У Луцьку встановлюватимуть індивідуальні теплові пункти (далі — ІТП) в багатоповерхівках. Що це означає для лучан?

ІТП  — це комплекс обладнання, який в першу чергу дозволить суттєво економити на платі за опалення.

Його будуть встановлювати в підвалах багатоповерхівок. Економія виникатиме завдяки тому, що теплоносій буде нагрівати воду в ІТП та переходитиме на наступний будинок, а нагріта вода циркулюватиме по системах опалення. При потребі система знов її підігріватиме, залучаючи нову порцію енергоносія.

Економія буде різна. Все залежить від утеплення будинків, від матеріалів, з яких він зведений. В панельному неутепленому будинку, який має 35 років експлуатації, тепло не буде триматися довго. Воно швидше йтиме. Тому система муситиме частіше залучати теплоносій.

Натомість мешканці утеплених будинків, навіть панельних, наприклад, на вулицях Федорова і Кравчука, відчують колосальний ефект. 

 

У скільки ця новація обійдеться міському бюджету?

На встановлення ІТП не виділяють кошти з бюджету міста. Це грантові кошти з Європейського Банку Реконструкції та Розвитку. Це була одна з умов виконання договору, що це будуть суто грантові кошти.

Після встановлення ІТП їх передадуть на баланс ОСББ і мешканці будинку будуть відповідати за їхній стан.

Але вони швидко відчують ефект, бо це новітнє обладнання, яке, приміром, може передавати дистанційно дані про кількість використаного тепла. Оператор «Луцьктепла» лише заходитиме в систему, вчасно зніматиме точні показники і формуватиме ціну за тепло для кожної квартири.


 

 

На якому етапі боротьба зі смородом у Луцьку?

У межах своєї компетенції Луцька міська рада зробила більше, ніж потрібно. Основну причину смороду ми знайшли – це поля фільтрації Гнідавського цукрового заводу та злив відходів заводу «БіоПек», що  в поєднанні з раніше злитими речовинами створює неприємних запах.

Коли ми почали заявляти про проблему, то не всі органи влади хотіли реагувати. До кінця не зрозуміла позиція екоінспекції Волинської області, управління екології ОДА. Фактично це їхня компетенція.

Обласний лабораторний центр МОЗ України та Держпродспоживслужба спрацювали дуже чудово. Вони робили контрольні заміри на всіх точках, де були найбільші нарікання. Це призвело до того, що на поля фільтрації заборонили злив буди-яких відходів від цукрового заводу.

Однак ми розуміємо, що цукровий завод є об’єкт підвищеної суспільної уваги, бо багато таких заводів на Волині закрилися. Скоро почнеться збір цукрового буряка і його доведеться десь переробляти. Ми хочемо, щоб завод діяв, бо там працює багато лучан. Також він обслуговує волинські сільськогосподарські підприємства, але, на жаль, на його території працює завод «БіоПек», який виробляє біоетанол. І саме його відходи стали причино появи смороду.

Сьогодні тривають заходи з ліквідації запаху. Барду від «БіоПеку» почали забирати аграрні підприємства, які використовують її як добрива. Але, на жаль, це не допоможе до кінця знищити сморід.  

 

Чи вдалося налагодити співпрацю з активістами з ініціативи «За чисте повітря»?

В активістів були зауваження до роботи міської ради. Сьогодні, сподіваюся, ми їх розвіяли. Міська рада проводить відкриті засідання тимчасової робочої комісії. На засіданнях ми говорили про всі проблемні зони, щоб люди могли бачити повну картину боротьби зі смородом.

Так,  8 серпня ми їздили на всі об’єкти «Луцькводоканалу», щоб показати громаді, що сморід – це не проблема цього підприємства. А перед тим ми їздили на поля фільтрації, щоб люди могли відчути різницю.

Активісти, думаю, зрозуміли, що запах на очисних спорудах в Липлянах не такий як на полях фільтрації. Крім того санітарно-захисна зона не дає смороду поширитися до населених пунктів.

Сьогодні ведуться перемовини з Європейським інвестиційним банком щодо реконструкції та оновлення інфраструктури водоочистки в місті. Фахівці оцінюють екологічний ефект від цих новацій. Попередньо йдеться про кредит обсягом понад 10 000 000 євро. Можливо, ця сума буде більшою.


 

 

Які великі інфраструктурні об’єкти (двори, вулиці) завершили ремонтувати останнім часом у Луцьку?

Це об’єкт — вулиця Привокзальна №№1,3,7,9. Тут майже все завершили. Залишилася сусідні дворова територія на Перемоги, 21 та центральний вхід до школи №15. Тоді ми завершимо цей комплекс.

Також за грантові кошти буде реалізовуватися ремонт вулиці Рівненської – від Київського майдану до мосту біля автозаводу. Там буде вкладена бруківка на тротуарах, встановлене освітлення, замінене асфальтне покриття.

Також завершили роботу в деяких дворах на вулиці Львівській, на вулиці Прогресу, ділянку Набережної від Яровиці до перехрестя з Ківерцівською.

 

Скільки потрібно часу на завершення об’єднання Прилуцької сільради та Луцька?

Нещодавно ми отримали від сільради підписане рішення сесії про приєднання до Луцька. Тепер депутати міськради мають ухвалити аналогічне  рішення. Маю надію, що найближча сесія це зробить.

Далі обласна влада має затвердити це об’єднання. Опісля цього виборів в новій громаді не проводитимуть, сільрада стане старостинським округом. А вже на чергових виборах оберуть депутатів в міську раду.

Крім того після об’єднання зміниться статус населених пунктів сільради. Наприклад, буде село Дачне Луцької міської ради.


 

 

Як думаєте чому голова Прилуцької сільради Валентин Арчибасов раніше 3 рази ветував рішення про об’єднання?

Пам’ятаю одну з перших сесій міськради, де говорили про об'єднання. Перед сесією він був «за», але за кілька годин в нього кардинально змінилася думка. Я не знаю, що до цього мотивувало сільського голову. Чи був інтерес? Чи якісь пропозиції?

Але зараз ми констатуємо факт, що три роки прилуцька громада втратила. Ми розуміємо, що зараз би їздили маршрутні транспортні засоби, робилися дороги, були угоди по освітніх закладах, розвиток інфраструктури був би на новому етапі.

 

Які є проблеми на шляху впровадження електронного квитка в Луцьку? Як цю новацію сприймають перевізники?

Ми зробили все, що від нас залежало. Провели конкурс, визначили переможця. Виграла компанія «Kentkart» з Туреччини , яка встановлюватиме потужне обладнання, якого нема на території України і в деяких містах Польщі.

Ми повністю пропрацювали. Зробили не один круглий стіл. Напрацювали типовий тристоронній договір — між мерією, перевізником і оператором цієї системи.

Сьогодні є тертя з приватними перевізниками. Якщо не вдасться їх подолати, то міська рада буде виходити в публічний простір. Ми будемо називати перевізників, які будуть противитися цій новації.


 

 

Коли Луцька міська рада планує завершити процедуру закупівлі нових тролейбусів?

Дуже хотілося б, щоб вони були цього року. Але навряд це станеться.

Робота в цьому напрямку ведеться більш як півтора року. Ми працювали з Мінінфраструктури, ми працювали з кредиторами. Отримали погодження і всі необхідні документи.

Запевняю, що всі учасники процесу — міська рада, урядовці, європейські кредитори — хочуть, щоб все пройшло відкрито і чесно. Ми не сумніваємося, що цей проект буде реалізовано. Наразі оголошено початок міжнародних торгів та триває збір інформації.

 

Хто очолить департамент ЖКГ Луцької міськради?

Сьогодні обов’язки директора виконує Надія Михайлівна Коленда і ми не плануємо змін, бо в місті «розпал» робіт і прихід на посаду нової людини може загальмувати їх.

А коли ми зайдемо в «режим проектів», то будемо говорити про призначення директора.

1

 

 

Нещодавно правоохоронці затримали працівницю департаменту ЖКГ. Звинувачують у хабарництві. Чи звільнили цю працівницю з департаменту?

Це ганебний випадок. Це настільки низько, що не обговорюється. Коли буде завершено слідство, то цю людину звільнять. Сьогодні, наскільки мені відомо, вона на лікарняному.

Я хочу звернутися до лучан. Якщо ви володієте інформацією про випадки вимагання хабарів у міськраді, то обов’язково інформуйте правоохоронні органи.

Крім того, ми всі працюємо в міській раді за заробітну плату. Якщо вона когось не влаштовує, то ця людина має унікальну можливість — взяти лист паперу, написати заяву про звільнення і піти шукати кращої долі.

 

Сьогодні ваша робота більше пов’язана з господаркою. Чи бачите ви себе в політиці в якості партійного діяча і які у вас амбіції в політиці?

Я залишаюся депутатом Ківерцівської райради. Відвідую сесії, засідання «бюджетної» комісію. Але це за дверима міської ради.

Коли я приходжу на роботу і розумію, що вся господарка в моєму керуванні, то думок про політику і амбіції немає. Наголошу, що я — командна людина. Якщо команда «УКРОПу» вирішить балотуватися і боротися за посади, то я підтримаю це рішення.

 

І готові балотуватися на міського голову?

Ще раз повторюю. Я — людина команди. Я підтримую рішення нашої команди.


 

 

Сьогодні в міській раді є ще одна потужна управлінська фігура, яка приймає участь в житті міста, це — Ігор Поліщук.  У соцмережах пишуть, що ви та Ігор Поліщук – потенційні кандидати на крісло міського голови Луцька. У зв’язку з цим чи відчуваєте ви конкуренцію з ним?

Конкуренції між нами нема. Ми постійно спілкуємося, разом їздимо на заходи. В будь-яку пору дня можемо обговорити робочі питання. Дуже добре дружимо.

 

Чи намагаються Ігор Палиця (укропівець, голова Волиньради, народний депутат від Луцька, - ред.) та Олександр Товстенюк (голова правління фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», — ред.) впливати на роботу міської ради?

Вони допомагають і порадами, і впливом. Часом зустрічаємося для обговорення складних інфраструктурних проектів.

Я радий, що Ігор Петрович став депутатом Верховної Ради. Бо з попереднім нардепом не було серйозної співпраці. Ті кошти, які могли залучатися в місто, йшли на інші округи.

Ігор Петрович є патріотом міста. Його фонд давно працює на благо міста. Він особисті кошти витрачав на його роботу. Луцьк тільки виграв від його перемоги. І Ігор Петрович, І Олександр Віталійович будуть робити все, щоб фінансування на проекти в Луцьку тільки збільшувалося.



 

 

Анатолій Котлюк

Фото Павла Березюка

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром