«Краще, ніж вдома»: як і де відпочивають діти працівників «КроШу»

13 Серпня 2019, 10:00
3640

Багато людей пам'ятають дитячі табори. Колись для дітей з міста, і не тільки, це був обов'язковий атрибут літнього відпочинку. Сьогодні, коли ринок відпочинку та туризму кардинально змінився, стали доступнішими інші альтернативи — поїздка на море,  в гори, за кордон, та й старі добрі канікули в селі у бабусі нікуди не ділися.

А що ж у дитячих таборах. Як тепер там? І далі панує совдеп чи відбувається модернізація і адаптації під реалії. Давайте це перевіримо.

Один з таких закладів — табір «Сонячний» в селі Дачне. Виявляється, що оновлені табори функціонують. До всього ж, великі підприємства з року в рік посилають туди дітей працівників, бо табори «на рівні». Зокрема, тут часто відпочивають діти працівників заводу «Кромберг енд Шуберт», який забезпечує їх путівками.

Заступниця директора центру туризму, спорту та екскурсій Алла Корнійчук розповіла, що наразі діти постійно знаходяться на свіжому повітрі та багато купаються.

«Водойму ми кожного року обстежуємо і приводимо у відповідність всім правилам. Вода проходить експертизу, дно очищають водолази, завозимо пісок. 

У нас немає вожатих, є виховники і табір розділений не на загони, а на курені. Все, як у славних козаків. Великий акцент робимо на національно-патріотичне виховання дітей. Проводимо багато теренових ігор, які дуже здружують дітей, вчать працювати в команді, бути лідерами, вміти постояти за себе», – зазначає Алла Корнійчук.

 

Шестирічна Аня Скиба ділиться, що у таборі їй дуже подобається.

«Я тут вперше і вже знайшла собі багато друзів. Разом ми граємо різні ігри. Раніше літом я їздила до бабусі і на море. Наступного літа знову хочу сюди, бо тут цікаво», – каже дівчинка.

1

А ось чотирнадцятирічна Юля Швода у «Сонячному» вже втретє.

«Люблю його за те, що тут можна знайти багато друзів. В таборі набагато цікавіше, ніж вдома. Ми тут граємо різні ігри і навіть обов’язки тут виконувати якось легше. Ми все робимо спільно: відпочиваємо, готуємо сценки, прибираємо в кімнаті і це класно», – зауважує Юля.

Мама дівчинки розповідає, що її донька задоволена цим відпочинком, завжди повертається з табору в хорошому настрої і потім згадує все літо.

Оператор верстатів на заводі «Кромберг енд Шуберт» Вікторія Мірковська зазначає, що про те, що завод оплачує путівки в літній табір для дітей працівників, знала давно. І цього року  вирішила запропонувати синові провести два тижні в «Сонячному».

«Влітку я то на роботі, то домашніми клопотами зайнята,  а він нехай відпочине, розважиться. Знаю, що тут він точно не залипає в телефоні, а весело і з користю проводить час. В таборі багато його ровесників, кожного дня нова цікава програма, п’ятиразове харчування, все просто супер», – каже Вікторія.

Її син, восьмирічний Андрійко поділиться, що найбільше любить плавати і грати футбол.

«Вдома я ходжу в басейн, а тут є гарний ставок. Ми кожного дня купаємося, плаваємо на човнах і катамарані», – каже хлопчик.

Інструктор з фізичного виховання та асистент на кухні табору «Сонячний» Мирослава Токарська поінформувала, що підйом у таборі розпочинається о 08:00 із руханки й ранкової зарядки.

«Потім діти снідають, ми розподіляємо їх по локаціях. Хтось йде на скелелаз, хтось на настільні ігри, хтось – купатися і плавати на човнах. Стараємося, щоб діти були максимально активні  і спробували себе у різних заняттях. Ввечері всі виснажені і щасливі, в них купа вражень.

Батьки телефонують і запитують в нас, чому їхні діти не відповідають на телефонні зв’язки і не з’являються в соцмережах. А в них просто немає на це часу. Їм цікаво без телефонів і це чудово.

В дітей п’ятиразове харчування: сніданок, обід, полуденок, вечеря і друга вечеря. Готуємо страви, щоб був комплекс вітамінів, каші, салати, фрукти, булочки з вишнями. Меню складаємо, враховуючи  максимальну норму вітамінів та поживних речовин», – зауважує Мирослава Токарська.

Дев’ятирічна Дарина Дромбровська каже, що найбільше в таборі подобаються вожаті.

«З ними ми граємо різні ігри, співаємо, танцюємо. Ввечері розпалюємо багаття, розповідаємо різні історії. Я знайшла собі багато нових друзів. З ними ми ліпимо з пластиліну мультяшних персонажів», – додає Даринка.

 

Одинадцятирічна Ірина Собецька ділиться, що найбільше із гуртків хоче записатися на хореографію, адже любить танцювати.

12-річний Арсен Теслюк розповів, що захоплюється плаванням, і він радий з того, що у таборі є басейн.

«Нас вчать плавати інструктори, професіонали, часто влаштовують змагання. Також я колись ходив на бальні танці, тому  тут теж танцюю. Мені подобається, що в таборі є дружня підтримка, цікаві ігри, конкурси», – зазначає під враженнями Арсенчик.

 

Тетяна Клецька додає, що літо у таборі провести краще, ніж вдома.                      

«Найбільше люблю танцювати, бо займаюся танцями вже три роки. Проводити літо в таборі набагато краще, ніж вдома. Ти не лежиш цілий день перед телевізором і не  граєшся в телефоні. Тут багато друзів, можна гратися, займатися чимось цікавим. Також в нас є свої обов’язки, ми маємо гарно застеляти свої ліжка, прибирати в кімнатах. Табір поділений на райони. І кожен район старається підготувати щось цікаве. Вчора ми розігрували сценку на один кліп, а всі нас оцінювали. Це було дуже круто», – розповідає під емоціями Таня.

 

10-річній Ангеліні Смірновій найбільше у «Сонячному» подобається квести.

«Цього тижня ми ходили в ліс і виконували різні завдання. Треба було пригадувати і співати різні пісні, відгадувати лісові звуки. Тут хочу записатися на гурток англійської мови», – каже Ангеліна.

Підмінний вихователь табору «Сонячний» Олена Мосійчук зазначила, що найбільше діти люблять гратися в загонах.

«Їм надзвичайно сподобалася інсценізація пісні, яку ми робили вчора. Вони в захваті від всього, що  роблять разом. Футбольний  і волейбольний майданчики зайняті завжди. Постійно хтось плюскається в басейні, ми найняли для дітей професійних інструкторів з плавання», – каже Олена.

 

Старша вихователька позаміського закладу оздоровлення та відпочинку «Сонячний» Наталія Гнатюк додає, що усі заходи виховного та розважального характеру.

«Ми плануємо з урахуванням вікових особливостей дітей, а також їх особистих заходів, інтересів і потреб. Тобто складаємо програму табірного життя вже безпосередньо після того, як побачили, які малюки до нас прибули. 

Зараз тут дуже багато дітей, які в таборі вперше. Тому ми можемо їх захопити, здивувати, зацікавити якимось новим видом діяльності. Намагаємося зробити так, щоб дитина спробувала себе в занятті, яким вона раніше ніколи не займалася. Якщо хтось малює, то ми стараємося зацікавити його танцями, або шахами», – резюмує Наталія Гнатюк.

 

Також вона зазначає, що цього року стартував медіа-кемп «Сонячний», де діти вчаться аналізувати інформацію, шукати інформаційний привід, брати інтерв’ю. А ще розпочав роботу гурток астрономії, який завершиться нічним квестом зі спостереженням нічного неба в телескоп.

Ще вагаєтеся, чи варто побувати в таборі? Чи вже чекаєте наступного літа?




























Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром