Що додають у луцьку бруківку

02 Серпня 2019, 19:12
2770

Аби бруківка, якою стелять тротуари і подвір’я, була міцною і довговічною, її роблять двошаровою, а матеріали, з яких вона виготовлється, ретельно вдбирають, контролюючи якість.

Про це розповів засновник луцького заводу з виробництва бруківки «Le Bruk» Андрій Разумовський, – пише «Перший».

Розчин для бруківки, а також для решти бетонних виробів – бордюрів, зливів тощо – роблять з цементу, щебеню визначеної фракції, піску і спеціальних добавок (приміром, якісних фарб, як у випадку виробництва бруківки «Мультиколор»).

Бруківка «LeBruk» складається з двох шарів. Основний – нижній. Він товстіший і «тримає» на собі поверхню. Верхній – відповідає за естетику і захист виробу від стирання.

Для кожного шару – свій вид щебеню, свої домішки, різне співвідношення інгредієнтів. У нижньому – два види щебеню, пісок, цемент. У верхній домішують так звану «посипку»..

У «рецепті» - секрет доброї бруківки. Втім, не тільки. Важить все – і якість матеріалів, і професіоналізм працівників, і досконалість обладнання.

 Кожному з цих складових на «Le Bruk» приділили максимум уваги і зусиль – запевняє Андрій Разумовський. Обладнання, виготовлене шведською компанією, нове, працює з 2018 року. Тут до максимуму автоматизований процес, бруківку робить практично «робот».

До такого рівня виробництва керівники компанії – Андрій Разумовський та Сергій Стрихарчук – йшли не один рік. Вивчали технології. Експериментували з матеріалами. Відвідали десятки заводів у Європі. Одним словом, сповідували незмінний принцип пошуку і вдосконалення…

Щебінь, пісок, «посипка»

– Це щебінь, – Андрій Разумовський підходить до відсіку. - Він митий і має рівну фракцію. Подивіться, як однакові камінці…

А це – пісок. Ми його возимо з Нетішина. Він чистий, однорідний промитий від глини і ракушок.

– А чому не на Волині купуєте?

– Шукаємо оптимальний спосіб. Потрібної нам якості найближчий – у Нетішині. А купувати пісок ближче, економити на ціні довезення, але втрачати в якості продукції – не наш метод.

У наступному відсіку – темночервоного кольору суміш.

 – А це – секрет міцності верхнього шару. Посипка. Певної – геть дрібної – фракції гранітний щебінь. Завдяки їй поверхня нашої бруківки не тільки міцна, а й шершава. Такий тротуар чи подвір’я не буле злизьким у мокру погоду чи взимку.

Читайте також:Як вибрати якісну бруківку: поради фахівців компанії Le Bruk










Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром