Людей турбують щоденні проблеми, - Тарас Шкітер про спілкування з лучанами, вибори та пріоритети

16 Липня 2019, 19:00
Тарас Шкітер 2367
Тарас Шкітер

Останнім часом Тарас Шкітер все частіше з’являється на екранах національних телеканалів. Чимало лучан знає його як журналіста і телеведучого, а віднедавна як кандидата у народні депутати України від територіального виборчого округу №22 (м. Луцьк).

Шкітер очолює інформаційне агентство «Конкурент», продюсує суспільно-політичне ток-шоу «Протилежний погляд LIVE» та є співзасновником Громадянського Руху «СВІДОМІ». У «робочій» атмосфері офісу «СВІДОМИХ» Тарас розповів, як бачить вирішення проблем Луцька, свої пріоритети та підтримку команди.

 

 

«Я нічого людям не обіцяю»

  • Знаю, що ти вже з головою занурився у виборчу кампанію і чимало зустрічаєшся з лучанами. Як успіхи?
  • Провів на сьогодні близько 25ти зустрічей. Можливо, навіть більше. В принципі, це є одним із ключових елементів моєї кампанії. Я не роблю акцент лише на засоби масової інформації. Я вважаю, що потрібно йти до людей, спілкуватися з ними, доносити інформацію, просто розповісти про себе.

 

Важливий факт – я нічого людям не обіцяю. Знаєш, я вже втомився сам від політиків, які обіцяють, які приходять і говорять: «Оберіть мене, я вам все зроблю». Я приходжу в двір і, перш за все, розповідаю про себе, про те, з якою командою я йду, яка в мене передвиборча програма, про те, де я виріс, де народився, хто мої батьки та чому я йду до Верховної Ради.

 

Звичайно, люди говорять і про свої щоденні побутові проблеми, але основна місія цих зустрічей, зустрічей з людьми, –  піти в двір, розказати про себе, розказати про свою програму, подивитись людям в очі і вислухати їх.

 

  • Зустрічі з виборцями – це такий метод агітації, який дозволяє тобі не лише презентувати себе як кандидата, але й дозволяє дізнатися, що турбує людей конкретно зараз на місцях. От, власне, скажи, на які проблеми нарікають лучани перед виборами?
  • Я був у районі ЛПЗ, на бульварі Дружби Народів, на 33му, 40-му. Був у різних мікрорайонах міста, але проблеми у всіх однакові. І перша, найголовніша проблема – це високі тарифи. Люди скаржаться, особливо пенсіонери, що вони не можуть заплатити за комунальні послуги. Скаржаться, що в них до того ж забирають субсидію. Тобто, цей бюрократичний механізм – як дізнатися, чи забрали в мене субсидію, чи не забрали, як подати документи, чому забрали – тут треба людям допомагати.

 

У нас в офісі Громадянського Руху «СВІДОМІ» працює юрист, який готовий надавати безкоштовні консультації. Для нас це принципово. Для нас це важливо. Сьогодні як люди, які не представлені в органах державної влади, ми не можемо безпосередньо вплинути на формування тарифів. Я як журналіст можу висвітлювати це в засобах масової інформації. Силами Громадянського Руху ми можемо допомогти людям, які не знають, як отримати субсидію, в яких виникають труднощі.

 

Друга проблема – це їхнє житло і те, що поблизу них. Житло – це, зазвичай, багатоквартирні будинки,  а в них дахи, які протікають. До мене підходить жінка  і запитує: «Я живу на 9-му поверсі, в мене протікає дах. Хто його має ремонтувати?». І таких людей насправді багато. Утеплення будинків, загальнобудинкові лічильники на тепло… Тобто людей турбують щоденні проблеми. Звичайно, є ряд загальнонаціональних проблем, про які говорять лучани. Але, перш за все, люди акцентують на своєму щоденному житті, на побуті.

 


 

«Для мене головне – це кожен лучанин»

 

  • А що найбільше турбує тебе як лучанина і потенційного нардепа? Над якими проблемами потрібно буде працювати першочергово?
  • Готуючись до передвиборчої кампанії, я усвідомлював, що це не просто вибори. У центр цього ми поставили лучанина – людину, яка щодня живе і працює в Луцьку, та її інтереси. Для мене головне – це кожен лучанин, який працює, сплачує тут податки, їздить громадським транспортом і живе у нашому місті. Саме від цього ми відштовхувалися і визначали свої пріоритети.

 

Першим пріоритетом є призначення виборів Луцького міського голови. Мера у Луцьку немає вже два з половиною роки, і провина лежить саме на нинішній Верховній Раді, яка не змогла призначити вибори. Якщо я отримаю довіру лучан і стану народним депутатом, для мене в короткостроковій перспективі ключовим пріоритетом буде саме призначення виборів Луцького міського голови. Тому що від цього, перш за все, і залежить питання житлово-комунального сектору.

 

  • Саме це, ти вважаєш, треба робити першочергово…
  • Це перший ключовий пріоритет на короткострокову перспективу. Також є пріоритети довгострокові.

 

Я за освітою лікар, знаю проблеми медичної галузі і як кандидат в народні депутати вважаю, що потрібно покращувати матеріально-технічну базу наших лікарень і поліклінік. Тому що розумію людей - я сам лікуюся в цих медичних закладах. І я розумію тих людей, які приїздять до лікарні, сидять у довжелезних чергах… І платять за послуги, які вони мають отримати безплатно, що теж важливо.

 

Наш Громадянський Рух активно співпрацює з головними лікарями. Маючи змогу, зараз в інтерв’ю хочу запросити лікарів приходити до нас у Громадянський Рух «СВІДОМІ». Ми можемо поговорити, ми, можливо, якимось чином допоможемо вашому медичному закладу. Тому що нам ця проблема небайдужа. Це – другий пріоритет.

 

Третій пріоритет – це безпека і комфорт лучан. Це теж фундаментальна, базова річ. Комфорт – це, передусім, те, що робить повсякденне життя кожного лучанина простішим і легшим. Це дороги, громадський транспорт, зупинки, парки, сквери, де можуть відпочити. Безпека – це, по-перше, програма «Безпечне місто». Андрій Покровський, який спільно зі мною є засновником Громадянського Руху «СВІДОМІ», виділив із власних коштів пів мільйона гривень на ситуаційний центр при Міністерстві внутрішніх справ. Ситуаційний центр – це головний мозок програми «Безпечне місто», головний мозок сотень камер, які будуть передавати інформацію в цей центр. Це – наша з вами безпека.

 


 

 

«У нас невеликі гроші. Але вони все ж є»

 

  • Для того, щоб життя в місті було комфортним, необхідно розвинути відповідну інфраструктуру. Щоб розвинути відповідну інфраструктуру, потрібні гроші, яких нема. Власне, де Луцьку взяти кошти для того, щоб розвиватися?
  • Бюджет Луцька, як і бюджет Волинської області, не є таким великим, як, до прикладу, бюджет Харкова або Харківської області. Тому, в порівнянні з ними, в нас невеликі гроші. Але вони все ж є. Це по-перше.

 

По-друге, це пріоритетність завдань. Мої пріоритети – це вибори міського голови, медичні заклади, безпека і комфорт лучан. І на ці пріоритети, повірте, гроші є. Ми зараз не говоримо про бюджет Луцька. Є Фонд регіонального розвитку, є можливість залучення коштів із державного бюджету до Луцька. Тому все залежить від того, як політик вибудовує свої пріоритети.

 

Крім того, це співпраця і робота з бізнесом. Зараз, коли Луцьк не має міського голови, народний депутат від цього міста є, по суті, людиною, яку лучани делегують до Києва, яка має відповідальність і може брати перед інвестором та бізнесом певні зобов’язання. До прикладу, якщо є потужний бізнес в Луцьку, чому він не може профінансувати якісь програми? Ось наше бачення. Я готовий працювати з бізнесом. В нас вже є певні напрацювання щодо додаткового фінансування цих програм.

 

Головне – працювати, а результат тоді буде.


 

 

  • Як на мене, також вкрай необхідно шукати шляхи якнайшвидшого об’єднання Луцька з прилеглими селами. З різних причин усі перемовини з сусідніми громадами зайшли в глухий кут. На твою думку, що повинен робити наступний нардеп від Луцька, щоб сприяти об’єднанню з прилеглими селами? Та взагалі, чи має нардеп вплив у цій ситуації, як вважаєш?
  • Відповідно до закону, нардеп має відносне значення, тим паче, зараз відбувається етап добровільного об’єднання. Народний депутат може лише як представник цієї громади їхати до сусідніх об’єднаних територіальних громад або селищних рад і вести дискусію, переконувати.

 

Я готовий їхати і спілкуватися. Сьогодні Луцьк має шанс об’єднатися з Прилуцькою сільською радою. Потрібно їхати і з ними говорити.

 

Наступного року закінчиться етап добровільного об’єднання, і після укрупнення районів, областей, Луцьк може втратити статус обласного центру. Мені як корінному лучанину, людині, яка виросла на 40-му кварталі, нічого не може бути гірше за це. І вина буде лежати не лише на міській владі, а на головах селищних рад, на головах сільських рад, на головах об’єднаних територіальних громад, які зараз не чують нас. З ними потрібно працювати, потрібно об’єктивно цю ситуацію висвітлювати. Не можна допустити, щоб Луцьк втратив статус обласного центру.


 

 

«Ми готові брати відповідальність за Луцьк»

 

  • Ти співзасновник Громадянського Руху «СВІДОМІ» і, звісно, маєш однодумців. Розкажи, будь ласка, про людей, які тобі допомагають та які підтримують тебе.
  • Насправді в нас велика команда. Передусім, це Андрій Покровський, про якого я вже згадував, співзасновник Громадянського Руху «СВІДОМІ», депутат Луцької міської ради, бізнесмен і меценат. Він, безумовно, мене підтримує.

 

Мене підтримує Галина Падалко, моя колега, ведуча «Протилежного погляду». Мене підтримує Олег Кобилинський, учасник антитерористичної операції. Мене підтримує депутат Луцької міської ради Микола Яручик

 

Боюся когось пропустити, тому що інтерв’ю спонтанне, і нікого не хочу образити не згадавши. Тому я дякую всім, хто мене підтримує.

 

Мене підтримують колеги з Інформаційного агентства «Конкурент», колеги з «Протилежного погляду», весь Громадянський Рух «СВІДОМІ», ще багато наших партнерів. У нас є команда людей, які представлені в кожній важливій для Луцька галузі – в громадському секторі, в секторі медицини, в житлово-комунальному секторі. У нас є команда фахівців, яка готова мені допомагати, яка щодня працює в Луцьку, щодня працює для лучан. І вони готові. Тобто це люди, які допомагають не тільки в кампанії, в якій я зараз беру участь, а люди, які готові спільно зі мною брати відповідальність за Луцьк.

 

  • За роки своєї журналістської діяльності ти спілкувався з багатьма людьми – з політиками, урядовцями, бізнесменами. І зараз ти опинився на протилежному боці під прицілом камери. Як ти себе почуваєш на зовсім іншій стороні? Комфортно чи не дуже?
  • Мені завжди більше подобалось брати інтерв’ю, ніж його давати. Але це свого роду відповідальність за ті дії, які я вчиняю, за моє бажання йти до Верховної Ради. Я розумію, що про мою позицію, про моє бачення потрібно говорити, щоб люди почули мене і зробили висновки щодо того, чи готові вони мене підтримати.

 

  • Що ти хочеш сказати лучанам і своїм виборцям напередодні виборів, напередодні голосування?
  • Напередодні голосування, якщо можна, звернуся до лучан.

 

Я хочу сказати, що вас будуть запевняти в тому, що вже відомо, хто переможе. Вас будуть запевняти, що все вирішено. Вам будуть говорити, що молоді політики недосвідчені. Але я впевнений: ми маємо шанс на зміни.

 

Нічого ще не вирішено. Все вирішуєте лише ви 21 липня. І лише від вас залежить, хто буде представником Луцька в парламенті. Тому будьте свідомими, голосуйте. І лише тоді ви зможете змінити те, що ми маємо сьогодні.

 


 

 

Спілкувався Руслан ПИЛИПЧУК

25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром