«Зняти «благодійні внески» з хворих у Луцьку», — Дмитро Глазунов про перше своє завдання у Верховній Раді, Кошеля і Шибу 

03 Липня 2019, 10:00
Дмитро Глазунов 4565
Дмитро Глазунов

Про це голова благодійного фонду "Рідна Волинь" і ВОГО "ВОЛК" Дмитро Глазунов, який балотується до Верховної ради по Луцьку, округ 22, написав на своїй сторінці у Facebook.

Медицина в Україні завжди недофінансовувалась, тому в 90-х роках запроваджено таке явище, як "добровільно примусові" внески в лікарнях. У Луцьку "батьком" цієї системи став ексначальник управління охорони здоров'я Луцької міської ради Федір Кошель, який займав посаду 32 роки, з них майже 20 років займається збором "благодійних внесків" до БО "Муніципальна лікарняна каса" (МЛК), яку очолює і до нині (не плутати із "Волинською обласною лікарняною касою", яка працює за принципом страхової медицини та ніколи не займалася збором благодійних внесків). 

«Найцікавіше це явище розвинулось, коли мером Луцька став Богдан Шиба (2006- 2010 рр). Зокрема, у 2008 році Федір Кошель і МЛК створює  ТзОВ "Шкід" з надання аудиторських, бухгалтерських, комп'ютерних послуг із статутним капіталом еквівалентом 10 тис дол  США, думаю  із благодійних внесків, а от чи повернуто їх питання риторичне. Зареєстроване підприємство за тією ж адресою, що і управління охорони здоров'я Луцької міськради м. Луцьк, пр. Волі 1а. Номер телефону збігається з номером приймальні начальника Кошеля 72 34 15. А очолив його водій Кошеля Іван Гайовий, знаний "аудитор" і "фахівець" бухгалтерського обліку! За наступні роки "Шкід" надала бухгалтерських та інш послуг, думаю їм самим же на чималі суми. Адже бухгалтером в МЛК є невістка Кошеля», — заявив Глазунов. 

Схеми відмивання коштів відомі, коли створюється фіктивне підприємство, усі послуги надаються власними силами, або не надаються взагалі, а фінансові документи закриваються  фіктивними актами. 

«Згодом Кошель купує із цих же "благодійних внесків" для управління (читай собі та Івану) автомобіль новенький ВАЗ 0024 . А ще до 1,5 млн щорічно МЛК витрачає на своє утримання, астрономічні суми, попри запевнення Кошеля, що кошти з людей беруть виключно на витратні матеріали витрачені на далеко не медичні послуги. Чи мають це все оплачувати хворі лучани, які і так поставлені на межу виживання!? Це ті зайві кошти, що беруться з хворих лучан і ті, що недоотримали лікувальні заклади Луцька, за що я борюся уже пару років», — продовжує автор допису. 

«Чому Кошель тоді почувався так безкарно? Думаю, відповідь лежить в площині подій липня 2006 року, коли в аварію потрапив тодішній мер Луцька Богдан Шиба, яка забрала аж 4 молоді життя, двоє з однієї родини. Лікувальним супроводом свого патрона тоді займався саме Кошель. Далі були аналізи на алкоголь, адже то було свято Петра і Павла, а Шиба як відомо Павлович. Лікування патрона вважаю здійснювалося із цих же благодійних внесків, зрештою як і деяких інших топ чиновників. Іншого пояснення на що йдуть закуплені МЛК ліки на значні суми, я не знайшов. Хоча офіційно кажуть, що допомагають знедоленим», — заявив він. 

Більшість України вже давно відмовилась від такого  "благодійництва". Скажімо, в Житомирі  немає такого явища. Полтава взагалі заборонила діяльність благодійних організацій в лікувальних закладах.

«Тільки нам, лучанам, Кошель постійно каже, що без цього медицина не виживе. Покращити цю систему неможливо, її можна лише змінити. Тому, вибравши за свій пріоритет питання здоров'я людей і страхової медицини, перше, що я зроблю на посаді народного депутата - це ініціюю перед Луцькрадою заборону діяльності благодійних організацій і фондів у міських закладах охорони здоров'я і відповідно збір "благодійних внесків". Варіантів як змінити достатньо. Скажімо,  один з них - в робочий час 8 год медобладнання працює безоплатно для лучан, оскільки воно придбане за рахунок держави, далі заклад може заробляти, а кошти - на спецрахунок закладу. Керівники закладів краще за чиновника Кошеля розберуться на що їм витрачати ці кошти!» — завершив допис Дмитро Глазунов.

Читайте також: Як можна збагатитися на хворих? – голова БФ «Рідна Волинь» Дмитро Глазунов викриває тіньові схеми Луцька

Дмитро ГЛАЗУНОВ

Коментарі
05 Липня 2019, 14:36
а може нарешті зробимо страхову медицину для ПРАЦЮЮЧИХ і сплачуючих податки?!
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром