«Іду на вибори, щоб служити лучанам і бути їхнім голосом», — Дмитро Климук

02 Липня 2019, 11:00
6368

Дмитро Климук про мільйони, зекономлені для Луцька, і сморід, якому можна покласти край тільки через парламент.

- Іду в парламент, бо накипіло. Бачу, що всі навколо хочуть змін. Готовий служити лучанам, бути їхнім голосом у Верховні Раді, - каже 33-річний Дмитро Климук, голова Волинського осередку Народного Руху України. Балотується до Верховної Ради по 22 округу (місто Луцьк).

Чому зібралися йти у парламент?

Політикою займаюся довго. 15 років я є членом Народного Руху України, 6 років керую обласним осередком партії. Час піднімати планку і рухатися вперед. Зараз готовий представляти інтереси лучан у парламенті, служити для лучан, бути їхнім голосом. Спочатку мене підтримали однопартійці на Волині, згодом партія на З’їзді. У кандидати в народні депутати висунув Народний Рух України.

Чому Народний Рух України, як партія, не йде на вибори?

У нас відбувся З’їзд, на якому висунули своїх мажоритарників і список партії. Планували зібрати кошти на реєстрацію списку. Але 4,2 мільйони гривень, які потрібні для застави партійного списку, не назбирали так швидко. Тому вирішили підтримати однопартійців-мажоритарників, які мають найбільші шанси на перемогу. На Волині від Руху балотуюся я один.

Де навчалися? Ким працюєте? Чи маєте власний бізнес?

Народився у Луцьку. До 9 класу навчався у школі № 19 міста Луцька. 10-11 класи закінчував у Волинському обласному ліцеї-інтернаті, який знаходиться на Вишкові (житловий масив Луцька. – ред). Вищу освіту здобував у Львівському університеті імені Івана Франка на факультеті електроніки. Коли закінчив, повернувся до Луцька. Влаштувався інженером-технологом на фірму «Обрій-Медтехніка». Потім очолив підприємство «Мега-Спектр», яке надає послуги з ремонту медтехніки у лікарнях. Паралельно здобув другу вищу освіту у Східноєвропейському університеті за спеціальністю «Правознавство». Через кілька років започаткували з дружиною стартап: відкрили у Луцьку салон «Бейбі Сервіс», здаємо у прокат дитячі товари.

Люди, які ідуть у парламент, як правило вже чимось відзначилися у своєму місті. Які Ваші заслуги?

Думаю, вирішувати, чи є в мене якісь заслуги, можуть тільки інші люди. Зі сторони видніше. Я є головою громадської організації «Центр юридичної допомоги», членом ГО «Розвиток Мікрорайонів Міста» та  «Молодого Народного Руху». Наприклад, «Центр юридичної допомоги» зараз займається моніторингом держзакупівель на Волині. Створили громадську ініціативу «PROZORRA Волинь». Виявляємо нечесних замовників та учасників закупівель. Намагаємося викрити корупцію у держзакупівлях. Кілька корупційних схем уже зупинили. Приміром, міська рада Луцька оголосила тендер на ремонт світлофорів на 13 млн. гривень. Коли була пропозиція зробити ці роботи за 10 млн. гривень, з порушеннями був обраний переможець який пропонував 13,4 млн. гривень. Ми зафіксували порушення та спинили закупівлю. При повторних торгах переможця уже було обрано правильно. Тепер роботи виконуватиме компанія з пропозицією 10,5 млн. грн. Таким чином для міста було зекономлено майже 3 млн. грн.

Коли почалася війна на Сході України ми створили ГО «Центр юридичної допомоги», де надавали безкоштовні юридичні консультації для незахищених верств населення. До нас часто зверталися за допомогою АТОвці, їхні дружини і батьки. З ГО «Розвиток Мікрорайонів Міста» кілька разів їздили на Схід. Возили бійцям допомогу. На Різдво завезли 100 кілограм олів’є, на Великдень – паски та ковбаси. На Волині взимку також вже двічі допомагав проводити акцію «Миколай про тебе не забуде». Роздаємо подарунки діткам з неблагополучних сімей й дитячих будинків.

Цього року відбулася результативна акція: садили квіти на розбитій дорозі на Набережній, щоб місцева влада побачила цю дорогу. Тепер на цій ділянці проводяться ремонтні роботи. Для мене це #перемога!

З 2017 році є учасником ініціативної групи по боротьбі зі смородом у Луцьку (Сморід у південно-західному регіоні Луцька: Вересневе, район Львівської та ДПЗ, а також прилеглі села – ред.), що поширюється з полів фільтрації Гнідавського цукрового заводу, на які зливає свої відходи підприємство БІОПЕК. Завод припинив свою діяльність на 2 місяці. На певний час проблема була вирішена. Зараз, на жаль, знову повернулася. Тому боротьба зі смородом триває.

Чому лучани мають голосувати за Климука?

Та особа, яка буде депутатом від Луцька, має працювати для лучан 7 днів на тиждень 24 години на день. Це провідник лучан в парламенті. Я готовий ним стати. Я завжди цілодобово знаходжуся онлайн. Знаю про проблеми міста і готовий їх вирішувати. Депутатом не повинен стати кандидат з великими статками, представник когось із олігархів. Треба людину з народу. Я такий, як усі. Тут народився, виріс, поїхав вчитися і повернувся в Луцьк – маленьке, затишне, перспективне та таке рідне місто.

Наступні 5 років я готовий по-чесному представляти інтереси лучан. Питати думку виборців, перш ніж голосувати за гучні законопроекти. Гарантую, що далі буду жити в Луцьку. Їздитиму в столицю на сесії і в комітети, але навіть тоді буду доступний для вас завдяки онлайн-приймальні. Кожен може мені написати чи подзвонити. Не впевнений, що інші кандидати такі ж відкриті до діалогу.

Я вважаю, що зі своїми виборцями потрібно завжди комунікувати, радитись, адже депутат представляє своїх виборців в парламенті.  Попередній нардеп, якого обрали лучани, рідко бував у Луцьку і практично не вів діалог зі своїми виборцями. Лучани повинні найняти чесного та відкритого політика.

Хто ваш головний конкурент і чому виборці мають віддати перевагу вам, а не йому?

Основним конкурентом вважаю Ігоря Палицю. Він вже був депутатом від Луцька. Має благодійний фонд і вклав багато грошей у розвиток міста. Я проти, щоб такі люди після цього балотувалися. Це виглядає, ніби політик купує людей своєю благодійністю. Надіюся, що люди змінили свій підхід до політиків. Останні вибори показали, що голосують не за гречку і гроші.

У парламент треба йти не для того, щоб примножити свої статки. У нас є підміна понять. Люди нікому нічого не винні, ні за благодійність, ні за щедрість. Вони наймають собі слугу на наступні 5 років. Бо зарплата нардепам нараховується з наших податків.

Чому досі залишаєтеся у Народному Русі? Більшість ваших однопартійців давно перебігли до інших партій з більшим бюджетом та рейтингом.

Я часто отримував пропозиції перейти в іншу партію. Мені пропонували очолити «Батьківщину молоду» у Волинській області. Давали гарну посаду у партії «Укроп». Відмовлявся. Хоча на той час це були топові партії, потужні політичні сили. Не можна бігати з партії в партію, бо в когось більше грошей чи вищий рейтинг. Людина, яка перебігає, легко може зрадити. На таку не можна покластися.

Народний Рух – це не проект під одні вибори і не партія-одноденка, а політична сила зі своєю історією, традиціями та програмою. Адже, усім відомо, що саме Народний Рух здобув незалежність України.

Мені комфортно в Народному Русі, бо тут кожен має право на свою думку. Навіть якщо вона не збігається з думкою керівництва, ніяких санкцій до тебе не застосують. В НРУ змінилося 5 голів, але ідеї та проукраїнська позиція партії залишаються незмінними.

Які інтереси Луцька зараз треба відстоювати на законодавчому рівні?

Проблема смороду – номер один і не тільки в Луцьку, але й Київській і Вінницькій областях. Як можуть заводи так забруднювати середовище, порушувати будь-які екологічні норми і щоб їм все сходило з рук. Якби таке відбувалося в Європі, власники підприємств були б змушені все продати, щоб компенсувати шкоду, яку завдали екології і суспільству. Штрафи за шкоду довкіллю мають бути колосальні. А в нас зараз заводи відкриваються, а документи ще не готові, екологічні норми порушуються і на це всі закривають очі. Наше законодавство досить лояльне до діяльності таких підприємств. Зараз бізнесменам дешевше сплатити штраф, ніж здійснювати заходи, які б вирішили проблему забруднення.

Треба через парламент піднімати питання про вибори мера у Луцьку. Місто 2,5 роки без міського голови. Це ненормально.

Нагального вирішення потребують питання, які стосуються не тільки лучан, але й кожного українця. Треба дотиснути закон про продажі через майданчик ProZorro. Міста можуть продавати та здавати в оренду своє майно через майданчики ProZorro, що значно збільшує початкову вартість даного майна. Кожен зможе спостерігати, хто і що взяв в оренду, скільки платить. Які інвестиції ідуть в бюджет міста.

Буду лобіювати законопроекти, які б давали податкові канікули для підприємців-початківців. Податковий кодекс має бути спрощеним, щоб українці не боялися займатися бізнесом. Перші 5 років держава взагалі не має втручатися у справи підприємця. Такі ініціативи запустять нашу економіку. Замість того, щоб починати власну справу вдома, українці втікають до Європи у пошуках роботи. Це проблема № 1 для Луцька. Багато сімей через це розпадається. Діти виховуються у неповноцінних сім’ях. Треба негайно робити так, щоб ці люди лишалися і працювали в Україні. Працювали на себе, розвивали малий і середній бізнес.

Для того, щоб молодь не емігрувала, пропоную, при працевлаштуванні молодого спеціаліста без досвіду роботи звільнити роботодавця від обов’язку сплати податків (ПДФО, ЄСВ та військового збору) за цього працівника протягом перших двох років після закінчення навчання.

1

З ким готові до співпраці чи, можливо, об’єднання у новому парламенті?

Готовий до співпраці з адекватними політиками. Якщо буду бачити нормальну законодавчу ініціативу, яка потрібна для лучан, для українців, буду голосувати, не зважаючи на те, яка політична сила її висунула. Я проти того, щоб депутати об’єднувалися і за все підряд голосували цією більшістю. Треба дивитися не хто подає законопроект, а який він. Голосувати не за інтереси друзів, а служити для людей.

Кого підтримували на президентських виборах?

Народний Рух мав свого кандидата у першому турі – голову партії Віктора Кривенка. У другому турі Центральний провід підтримав Петра Порошенка. Але я за нього не голосував. У нас нема партійної диктатури.

Чи вважаєте, що цей парламент буде істотно якіснішим від попередніх? Кого хотіли б бачити у парламентських кріслах?

Хочу в це вірити. Усе залежить від нас. Люди повинні розуміти, що цю владу нам присилають не з Марса. Її обираємо ми. Треба голосувати якісно. Аналізувати біографію і діяльність кандидата, що це за людина, чи він вже був при владі і як себе поводив, чи не зрадить, не підведе. Хочу бачити нових і молодих людей. Скільки б не розказували, що треба старших і досвідченіших, я за молодих. Має прийти покоління, яке не пам’ятає Радянського Союзу. Вони можуть переламати хід історії України. Ми почнемо розвиватися в якісно новому напрямку. Система міняється просто – треба змінити людей.

Які нагальні питання повинен вирішити новий парламент у перші тижні свого правління?

Потрібно вирішувати питання з війною на Сході. Його не розв’яжеш за тиждень, але треба піднімати з перших днів. Треба повертати наших полонених.

З перших днів маємо виконувати обіцянки, які дали громаді.

Я виступаю за перегляд пенсійної реформи. Треба підвищити рівень мінімальної пенсії до рівня мінімальної зарплати. Держава декларує, що працююча людина «може» вижити за мінімалку. Скажімо так, це найнижчий рівень доходів. То як можуть пенсіонери виживати за кошти, що є вдвічі меншими за цей найнижчий рівень???  

А ще з перших днів треба виносити на голосування питання про зняття недоторканості з депутатів. Планую ініціювати законопроект про відкликання нардепів, які не виконують функцій, делегованих виборцями.

Яна Романюк


 

 

Коментарі
02 Липня 2019, 17:21
Дорогу молодим та перспективним, - Ні олігархату!!!
03 Липня 2019, 03:13
Ещё один благодетель.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром