«У нас відбувається ротація в межах олігархічного столу», — експерт про українські вибори

20 Червня 2019, 08:30
Олександр Солонтай та Галина Падалко 2802
Олександр Солонтай та Галина Падалко

Політичний експерт, очільник партії «Сила людей» Олександр Солонтай у Луцьку розповів про попередні президентські вибори та прийдешні парламентські вибори.

Зустріч із ним відбулася у вівторок, 18 червня, в рамках проекту «Школа свідомого громадянина». Таку освітню ініціативу за підтримки РЦ «Промінь» уже другий рік реалізовує Громадянський Рух «СВІДОМІ», який заснований бізнесменом та політиком Андрієм Покровським, — пише ІА Конкурент

В першу чергу, відповідаючи на запитання модераторки заходу Галини Падалко, він розповів, як став політичним експертом:

Насправді все це сталося випадково, я планував потрапити у політику, але попав в експертизу. Я прийшов в Інститут Політичної Освіти заради підготовки до політики, проте вона настільки затягнулася, що я став експертом.

Солонтай зазначив, що він, на відміну від багатьох інших людей, і справді є експертом:

Я став ним не тому, що на телеканалі мене так підписали (експертом, – К), а тому, що в моїй трудовій це зазначено вже 10 років. В цій сфері я реалізувався.

 

Говорячи про попередні президентські вибори, Солонтай вважає, що українці поміняли "шило на мило", дозволивши олігархам провести черговий "ротаційний круглий стіл":

У нас відбувається ротація в межах олігархічного столу. Яким чином вони це роблять? Замінюють одні політичні проекти на інші. Чому я закликаю свідомих створювати політичні партії?

Оскільки, не роблячи це, вони нарікають суспільство, щоразу приходити на вибори, проганяти тих, які грабували державу та обирати нових з людей, які не грабували, або це робили це давно, що вже й забулося. А "забувають" яким чином? Роблять новий проект!

Олександр Солонтай, коли йшла мова про "Особливості національної політичної риболовлі", зазначив, що рибалками в цьому процесі є саме олігархи, а вудочки – це їхні телеканали, на які "клює риба", тобто пересічний українець:

Дуже часто кажуть, що ера телевізора підійшла до кінця. Нічого подібного! Ті самі канали беруть ті ж самі продукти і запускають їх в мережу, доганяючи того, хто вимкнув телевізор. "Рибаки", які сидять за олігархічним столом, виловлюють нас, розділяють та сепарують.


 

Розповідаючи про прийдешні парламентські вибори, експерт сказав, що не надає великого значення тому, чи будуть вибори черговими, чи позачерговими (як цього хоче Володимир Зеленський, який і розпустив діючу раду), оскільки вони так чи інакше відбудуться у 2019 році. 

Він зауважив, що очікує оновлення ради, проте в рамках "олігархічного столу", оскільки система залишилася старою:

Одних викинуть, а інших заведуть. До слова, в цій Верховній Раді, яку ми обирали у 2014-му, 60% нових обличь, які вже стали старими. Нас чекає така ж історія. Один в один!

Опісля відкритого інтерв’ю, присутні мали змогу поставити свої питання та отримати на них кваліфіковану відповідь. Традиційно, за найцікавіші питання троє лучан отримали у подарунок книги. 



 

Після заходу Галина Падалко зауважила, що Олександр Солонтай – це політик нової формації, якого було дуже цікаво слухати:

"Його ідеї дуже релевантні тому з чим ми боремося та що декларуємо з Громадянським Рухом "СВІДОМІ".

Своєю чергою співзасновник Громадянського Руху "СВІДОМІ" Михайло Находзазначив, що обрана тема була досить глибокою:

"Я думаю, що ця розмова буде корисною, як для людей "в темі", так і для пересічних громадян".  

на фото: співкоординаторки «Школи свідомого громадянина» Христина Назар (ліворуч) та Галина Падалко (праворуч) з Олександром Солонтає
на фото: співкоординаторки «Школи свідомого громадянина» Христина Назар (ліворуч) та Галина Падалко (праворуч) з Олександром Солонтає

 

Наостанок співкоординатока "Школи свідомого громадянина" Христина Назарпідкреслила, що проект постійно розвивається, обираючи все більше напрямів для спілкування:

Сьогоднішня зустріч є цьому яскравим прикладом! До слова, скоро наш проект отримає ще один формат, який, як на мене, буде цілком новим для Луцька.

19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром