Комфортні умови, сучасний підхід та якісне навчання: все, що потрібно знати про IT Step School

07 Липня 2021, 10:50
Директорка Анастасія Скарвінко РЕКЛАМА 5806
Директорка Анастасія Скарвінко

Що таке приватна загальноосвітня школа IT Step School, в чому її переваги та особливості та в чому «виграють» батьки та діти, обираючи цей навчальний заклад – про це журналістці Район.Луцьк розповіла директорка Анастасія Скарвінко.

— Що в Україні та світі знають про заклади IT Step School? В яких ще містах працюють такі школи?

— На ринку IT-освіти ми вже 22 роки. У нас понад 105 філій у 22 країнах світу. Історія власне IT Step School розпочинається у 2019 році на базі двох міст – Києва та Львова. Наступного року такі школи відкрилися в Луцьку, Полтаві, Рівному, Кривому Розі, Харкові, Дніпрі, Одесі та Запоріжжі. Відповідно, минулого року наша мережа налічувала 10 шкіл. Цього року додалося ще п'ять – у Житомирі, Кременчуці, Маріуполі, Білій Церкві, Івано-Франківську.  

— Як минув перший рік роботи луцької школи? Скільки учнів підготували і якими досягненнями протягом року пишаєтеся?

— Насправді під час запуску школи у Луцьку було дуже багато фактів, які впливали на відкриття. Звичайно, пандемія перевернула ринок ІТ та життя в цілому світі загалом. Ми зустрілися також з нерозумінням батьків щодо того, що таке приватна школа, чим вона різниться від державної та як допомагає у житті. Та попри це, з 1 вересня нам вдалося набрати чотири класи – 5, 6, 7 та 8. Цього року плануємо набирати також 9 та 10 класи.

— Яку найамбітнішу ціль школа ставить на 2021-2022 навчальні роки?

— Для нас найголовніше те, щоб діти самі хотіли йти навчатися, отримувати якісні знання. Буває так, що батьки змушують до навчання в інших школах. Ми ж створюємо максимальні умови, щоб дітям було цікаво, захопливо та вони розкривали потенціал на максимум з власної мотивації та бажань. Ми робимо все для того, аби діти комфортно себе почували й з 1 вересня прийшли в найкращі умови. Велику роль приділяємо якісному відбору викладачів. У нас вони – молоді та прогресивні, готові постійно навчати й навчатися.

Читайте також: Розвінчуємо міфи про приватні школи на прикладі It Step School Луцьк

— Приватна загальноосвітня школа IT Step School працює за ліцензією Міністерства освіти та науки України. Що це означає?

— Наша школа отримала ліцензію у 2020 році. Усі наші програми та навчальні плани є рекомендовані МОЗом. Ми навчаємо за міністерським форматом, лише змінюємо методику. Іншими словами, даємо вчителям трохи більше волі для викладення та подачі свого предмету, аби вони могли якісно та цікаво пояснювати матеріал.

— Яку роль у навчанні відведено ІТ-технологіям?

— ІТ-технології для  нас є невід’ємною частиною уроків та дисциплін. Залучаємо їх для вивчення абсолютно усіх предметів. Наприклад, окулярами віртуальної реальності користуються на математиці, українській мові, мистецтві. Для вивчення  хімії, фізики та біології у нас є сучасна лабораторія, повністю забезпечена курсом лабораторних робіт. 

Для кожного є персональний комп’ютер, класи оснащені телевізорами та іншою технікою, необхідною для цікавого навчання. Є навіть електронні мікроскопи, які ми отримали з-за кордону. Такою технічною базою може похвалитися не кожна приватна школа.

— Які особливості вивчення іноземних мов? Які мови викладають?

— Вивченню іноземних мов відведена значна частина шкільного життя. Діти вивчають дві мови – англійську, а також французьку, німецьку або іспанську на вибір. Є можливість вивченню мови «з нуля». Так, спочатку вчитель тестує дитину: перевіряє її рівень знання мови. 

Далі учня розподіляють до групи відповідно результатам тестування. Таким чином під час уроку дитина має змогу максимально розкритися. Ми робимо акцент не тільки на вивчення граматики, а й на опанування дітьми розмовних навичок. Це робиться для того, аби дитина, опинившись за кордоном або ж в англомовному середовищі, почувалася спокійно та впевнено.

— Чи внесла корективи у навчальний процес пандемія? Як школа справлялася з викликами карантину?

— Минулоріч ми були на карантині лише два тижні. Звісно, ми не могли працювати в умовах, коли щось загрожує здоров’ю дітей. Але такі зміни нас не злякали, адже у школі розроблений внутрішній ресурс, тож період «карантинного» навчання ми покрили повноцінно. Є й такі ситуації, коли дитина хворіє. Тоді вона теж має змогу відвідувати кожен урок дистанційно, при цьому бачачи вчителя та будучи в курсі всього, що відбувається у школі.

— Збираючи школяра до IT Step School, про що варто потурбуватися батькам?

— Якщо це учень IT Step School, то батькам взагалі не варто ні про що турбуватися. Ми не вимагаємо форми, оскільки кожна дитина – це індивідуальність, і у зовнішньому вигляді ця індивідуальність проявляється теж. Ми забезпечуємо дитину комфортним  навчальним місцем, персональним комп’ютером та якісним викладацьким складом. Чекаємо учнів тільки з гарним настроєм та у доброму здоров’ї.

— Яка роль у навчальному процесі відведена підготовці до ЗНО? Чи зможуть діти добре скласти ЗНО без додаткових послуг і репетиторів?

— У старших класах у нас виділені додаткові години на предмети, на яких діти роблять акцент, які вони складатимуть на ЗНО чи ДПА. Ми з 7-8 класу починаємо працювати над «прогалинами», над тими моментами, які необхідні дітям, аби вони були конкурентоспроможними при вступі у вищі навчальні заклади.

— Персонал IT Step School у Луцьку – хто це? Які фахівці працюють з дітьми?

— В першу чергу, це молоді і професійні люди, які готові експериментувати і постійно розвиватися. Для затвердження на посаді вчителя у нас діє декілька етапів відбору, педагоги складають «зрізи» на знання свого предмету. Окрім цього, до процесу залучаються методисти з Центрального офісу у Києві, які дають свої рекомендації та поради.

— Що для вас означає робота у It Step School?

— It Step School – це місце постійного розвитку кожного. Щоб працювати директором новітньої школи, потрібно постійно вдосконалюватися і вивчати щось нове, досягати нових вершин. На директорі лежить велика відповідальність: від підбору вчителів до спілкування з батьками та учнями. Для мене це робота-мрія, робота, яка потребує великих зусиль, але водночас дарує масу приємних емоцій.

 — Де ви навчалися і чи припускали тоді, що працюватимете директоркою такого престижного закладу освіти?

— Я закінчила Волинський національний університет імені Лесі Українки за спеціальністю вчитель фізики та інформатики. Декілька років працювала у державній школі та паралельно працювала менеджером навчальної частини комп'ютерної академії ШАГ. Тому знаю зсередини й школу, і навчальний процес, і знайома з усіма новітніми технологіями, що використовує ШАГ.

— Який типовий розклад  дня мають школярі?

— Спочатку – зустріч, розминка, інтерактивна історія, потім – біологія у віртуальній лабораторії, українська мова, обід, англійська мова, розробка ігор, фітнес і проектна діяльність, де учні виконують своє домашнє завдання.

— Як учні школи проводять дозвілля, чи є якісь позакласні заходи?

— Позакласному життю приділяємо багато уваги, навіть не менше, ніж навчальному процесу. Щомісяця проводимо кейсові дні, які часто супроводжуються креативним дрескодом. Учні долучаються до вибору підтеми для цих днів, щоб усім було цікаво. 

Щотижня організовуємо мотиваційні зустрічі з успішними людьми, де вони розповідають рецепти успіху та дають практичні поради. Є багато квестів, екскурсій, інтерактивностей. Ми робимо все можливе, аби діти в позаурочний час могли комфортно проводити своє дозвілля.

— Як організоване харчування у школі?

— Харчування у нас дворазове: обід і полуденок. У нас підписаний договір з кейтеринговою компанією, і ми щодня робимо свіжі замовлення. Діти мають змогу обирати те, що їм подобається. Їжу привозять у спеціальних термосумках, аби все було смачне та правильної температури.

— Як у закладі організована безпека? Чи може дитина сама піти зі школи і чи мають доступ сторонні люди?

— Уся територія школи охороняється, скрізь ведеться відеоспостереження. Якщо дитина хоче самостійно покинути заклад, то ми вимагаємо підтвердження батьків. На початку навчального року додатково збираємо заяви від батьків, в яких вони засвідчують, що не проти, аби їхня дитина самостійно покидала навчальний заклад. 

Та зазвичай у нас є перелік довірених осіб, які, крім батьків, мають дозвіл забирати дітей зі школи. Якщо на територію потрапляє хтось сторонній, його радо зустріне адміністрація та направить саме до тих фахівці, яких людина шукає, але навчального процесу це не стосується.

— Чим особлива атмосфера школи: інтер’єр, дух толерантності, особистісний розвиток учнів та інше?

— Ми нещодавно переїхали і маємо сучасну будівлю зі зручною інфраструктурою, з просторими зонами для навчання та зонами відпочинку. Ми робимо все для комфортного навчання та позитивних емоцій. Стараємося будувати стосунки між вчителями та учнями так, аби діти не боялися звернутися за порадою чи допомогою до свого куратора чи педагога. 

Підтримуємо і правила школи, з якими учні знайомляться на початку року та складають символічну присягу. В той самий час, поважаємо особистий простір кожного, тому створюємо умови для максимального розвитку потенціалу школярів.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром