З держказни – у кишеню українця, або Як працює монетизація субсидій

03 Червня 2019, 19:23
Як працює монетизація субсидій 1553
Як працює монетизація субсидій

На субсидії у 2019 році з держбюджету витратять 55,1 мільярда  гривень. І уже з березня цього року українці почали отримувати «живі» гроші для оплати житлово-комунальних послуг.

Що таке монетизація субсидій, чого від неї очікувати та навіщо вона потрібна – про це все говорили експерти й експертки Міністерства соціальної політики та Світового банку під час семінару-тренінгу в Києві.

ЧОМУ ДАЛІ ТАК НЕ МОЖНА

Старша спеціалістка з питань соцзахисту Світового банку Катерина Петрина розповіла, що це питання наразі «болить» людям. Монетизація з огляду експертів Світового банку – це добре і правильно.

«Будь-яка соціальна допомога повинна видаватися грошима. Держава дає кошти сім’ї, яка краще вирішить, як їй витратити ці гроші.  Тому тепер систему соціальної допомоги можна зробити більш ефективною, щоб зменшити бідність і допомогти людям, які перебувають у важких матеріальних умовах. Це роблять для того, щоб такі сім’ї вийшли на самозабезпечення і забули, що таке соцдопомога. Монетизація житлових субсидій відкрила шлях до раціоналізації всієї соцдопомоги», – наголосила Катерина Петрина.

Метою монетизації є створення прозорого механізму надання житлових субсидій та стимулювання громадян до економного споживання. Субсидія тривалий час була віртуальною, але клірингові розрахунки на практиці були гальмом енергоефективності. Адже люди, які отримували субсидію, не були зацікавлені в економії.

До прикладу, багато хто просто «випалював» зайві кошти і куби газу, передбачені субсидією.

«Буває, йдеш взимку по селі, а в деяких будинках двері-вікна відчинені. Зразу видно, в кого субсидія», – пожартував гендиректор Директорату сім’ї та соціальної підтримки Мінсоцполітики України Віталій Музиченко.

Зараз Україна переходить на систему, яка сприятиме тому, аби споживачі самі керували енергоефективністю своїх будинків.

На тренінгу наголосили, існує міф, що від монетизації програють малозабезпечені. Насправді ж – все навпаки. Коли Україна повністю перейде  на ринкові ціни газу для, найбільше від цього виграють саме малозабезпечені верстви населення, адже зможуть отримати більше «живих» грошей. А програють ті, хто багато споживатиме, тому що їм доведеться платити більше.

Водночас від монетизації виграє усе суспільство. Адже розподіл коштів стане прозорим, адміністрування більш якісним, а бюджетні кошти, призначені для соцдопомоги, розподілятимуть тим, хто їх справді потребує. Монетизація заохочуватиме українців економити, встановлювати сучасне обладнання та дбати про утеплення житла.

Читайте також: «Ніхто не забиратиме субсидію у тих, хто реально потребує персональної підтримки», – Володимир Гройсман

МОНЕТИЗОВАНІ І ЩАСЛИВІ

Монетизація субсидій здійснюється за двома моделями: безготівкова грошова форма і готівкова форма.

Безготівкову грошову форму запровадили для громадян, які вперше звернуться за субсидією в 2019 році.

За цією моделлю на кожного одержувача субсидій автоматично відкривається персональний рахунок в Ощадбанку для надходження житлових субсидій у грошовій формі. Пенсіонерам «живі» гроші від монетизованої субсидії надаватимуть разом із пенсією, або на банківський пенсійний рахунок.

На семінарі у Києві
На семінарі у Києві

Персональний рахунок має спеціальний режим використання – кошти з нього банк направляє на оплату послуг за спожиті одержувачами субсидій газ, тепло, електроенергію, воду та інші житлово-комунальні послуги. Після закінчення опалювального сезону суми невикористаних коштів субсидії, люди зможуть витратити на власні потреби.

Готівкову форму надання субсидій впровадили для тих, хто вже отримував субсидію станом на кінець 2018 року. За цією моделлю субсидії виплачують грошима безпосередньо людям, які самостійно платять за спожиті послуги і, відповідно, в разі їх ощадливого використання, розпоряджатися сумами зекономленої субсидії.

Безготівкову грошову форму та готівкову реалізовуватимуть паралельно.

Важливо й те, що одержувачі субсидій мають своєчасно і в повному обсязі оплачувати житлово-комунальні послуги. Адже субсидію на наступний період можуть не призначити, якщо є заборгованість.

Окрім того, люди, які отримали на руки кошти, але вчасно не сплатити за житлово-комунальні послуги, ризикують залишитися без субсидії, доки не «знищать» борг.  Якщо ж борг за сплату житлово-комунальних послуг перевищує за один місяць суму, більшу двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (близько 340 гривень), то субсидію на наступний період не призначають. Забирають субсидію й тоді, коли господарству через борг припинили надання хоча б однієї послуги. А вже після того, як люди «розпрощаються» з боргами, субсидію перепризначать.

За словами Віталія Музиченка, позитивну практику виплати житлових субсидій грошима людям можемо спостерігати в багатьох європейських країнах, зокрема в Англії, Чехії, Франції, Німеччині та інших.

Анна МАНЮХІНА

Олена РЕШОТКА

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024