Дебати – не про стадіони. Як у Луцьку дискутують професіонали

12 Травня 2021, 17:10
Дебати – не про стадіони. Як у Луцьку дискутують професіонали 7154
Дебати – не про стадіони. Як у Луцьку дискутують професіонали

Так вже склалося, що дебати у багатьох із нас асоціюються із політичними ток-шоу, де депутати намагаються перекричати одне одного. Насправді це історія про зовсім інше. Дебатувати можна не тільки на стадіонах чи у студіях національних телеканалів. Дебати – це міжнародний рух, спільнота, яка об’єднує сотні людей світу незалежно від віку, статі, віросповідання і раси.

Цього року виповнюється 10 років від заснування всеукраїнської громадської організації «Федерація дебатів України», і ми вирішили познайомити вас з волинським осередком цієї організації і з людьми, які до цього причетні.

Вишукана суперечка чи інтелектуальна гра?

Волинські дебатери відтворюють засідання британського парламенту, звідки і назва формату. У ньому є дві позиції – уряду та опозиції відповідно.

Завдання першого – впроваджувати, підтримувати, пояснювати, другого – аргументовано заперечувати точку зору першого. Власне процес дебатів називають раундом, переможця – уряд чи опозицію – визначає суддя, орієнтуючись на перебіг дискусії.

В такому вигляді дебати на Волині існують уже сім років. Ядром осередку є клуб «Інтелектуальна толока», засновником і першим головою якого був Антон Євтушок.

 «Дебати – це річ, яка може зробити людей трошечки кращими, тому що вона змушує тебе сумніватись у тому, в  що ти віриш», – висловлює своє ставлення Євтушок.

Члени волинського осередку збираються двічі на тиждень. Місце зустрічі – бібліотека імені Олени Пчілки. Окрім того, діють університетський та шкільні клуби на базі 4 та 22 шкіл. 

Луцькі дебатери не лишають свою позицію у межах тих стін, де її висловлюють. Члени клубу проводять презентації для налагодження співпраці з навчальними закладами міста та установами, чотири рази на рік організовують дебатні школи, беруть участь в житті міста як активні громадяни.  

«Наші двері відкриті для абсолютно всіх», – зазначає чинна очільниця осередку Христина Словік.

За роки діяльності клубу з’явилися заходи, які стали традиційними: «Волинська толока», «Новорічний кубок», «Галицько-волинський кубок», міжнародний дебатний турнір «Lubart open».

Лучани виступають і на всеукраїнському рівні. Так,  за сезон минулого року з дев’яти можливих номінацій у Федерації дебатів члени клубу «взяли» чотири кубки: Кращий турнір, Кращий суддя, Команда року та Кращий малий осередок.

Самодисципліна, інтелектуальний розвиток та ораторське мистецтво. Чому дебати варті популяризації

Як зазначають самі дебатери, таке заняття змушує задумуватися над проблемами, на які у звичному житті не звертаєш уваги, тому радять батькам заохочувати дітей до такої діяльності. З-поміж інших традиційних гуртків такий клуб може стати місцем, в якому навчать розбиратися у економіці, політиці, міжнародних відносинах, складних моральних та філософських дилемах, професійно відстоювати свою думку, зберігати холодний розум та живі емоції у стресових ситуаціях.

Для майже всіх членів клубу дебати – можливість будувати кращу версію свого «я», бороти страхи публічного виступу, знайомитися з новими людьми. 

«Це – прокачка навичок спілкування та розширення світогляду. Я досі в дебатах, бо мені подобається відчуття належності до спільноти», – зізнається учасниця Анна Божко.

Своїм досвідом поділилися й школярка Віра Бутеєць. За словами дівчини, тут вона здобула стресостійкість, вміння аналізувати великі масиви інформації. А ще зізнається, що саме у клубі зрозуміла і полюбила економіку.

Студенту Павлу Пікалову дебати принесли вміння правильно розуміти, порівнювати і аналізувати речі.

Елеонора Швець завдячує дебатам тим, що здобула тут багато цікавих знайомств.

Однак, як зазначають у клубі, дуже не вистачає нових членів осередку. Особливу «ставку» роблять на школярів, адже саме на юних активістах, як вважають дебатери, лежить відповідальна ноша розвитку і продовження функціонування волинського осередку.

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром