Симфонія стін: Волинська філармонія 80 років дає концерти без власного залу

31 Березня 2021, 19:00
Камерний оркестр «Кантабіле» 8561
Камерний оркестр «Кантабіле»

Волинській обласній філармонії 81 рік. І це єдина в Україні філармонія, яка не має власного концертного залу.

Щоразу, як цю проблему збираються розв’язати, настає чергова політична чи економічна криза і гроші витрачають на інші потреби. Працівникам філармонії доводиться планувати заходи максимум на місяць, виступати у непристосованих приміщеннях та долати тисячі кілометрів, щоб ділитися своєю любов'ю до музики.

Журналістка Район.Луцьк з'ясувала, як працює філармонія в таких умовах, як на її роботу вплинув карантин і чого чекати від артистів у найближчому майбутньому. 

 

Найбільша проблема

 

Сергій Єфіменко очолює обласну філармонію 23 роки. Ми розмовляємо телефоном, бо він на самоізоляції. Директор емоційно пояснює, чому відсутність приміщення — чи не найбільша проблема.

«Кожна європейська філармонія має свій концертний зал та симфонічний оркестр. У нас нема ні одного, ні іншого. Але навіть на сусідів можна подивитися. Взяти хоча б Рівне. У них є органний зал і малий симфонічний оркестр на 30-35 артистів. Не кажучи вже про Львів. А в нас виходить свій особливий волинський шлях розвитку», — відкашлявшись, говорить Сергій Єфіменко, а я уявляю, як влада знов розводить руками.

Ще за радянських часів йшлося про будівництво концертного залу на місці сучасної будівлі філармонії на проспекті Волі. Проте Радянський Союз помер, а з ним і ці плани. Вдруге надія на власне приміщення виникла аж у 2014 році. Тоді Волинська облдержадміністрація виділила гроші на створення проєктно-кошторисної документації, на підставі якої можна було говорити про початок спорудження залу. Тим часом на Україну напала Росія, розпочалася війна і гроші скерували на нагальніші потреби.

Сучасна будівля Волинської обласної філармонії
Сучасна будівля Волинської обласної філармонії

Читайте також: Волинська філармонія потребує розширення та ремонту

Відтоді проєктів створити більше не намагалися, а тоді почалась епідемія коронавірусної хвороби. Із бюджету виділяють гроші, як завжди, лише на основні потреби закладу: оренду, комунальні послуги, заробітну платню тощо. Тож 2021 року філармонія зрушень не чекає. Волинська облдержадміністрація вже нічого не обіцяє артистам.

«Ми кожен раз підходимо до якоїсь точки, після якої все має рушити з місця, але приходять політичні події, через які знову все скасовують. От у таких умовах наші люди працюють», — каже Сергій Єфіменко. 

 

Артист живе заради концертів

 

У Волинській обласній філармонії працює державний академічний народний хор, камерний оркестр «Кантабіле», вокальний квартет «Акорд» та ще п'ять колективів. Загалом близько двох сотень працівників. У рік пандемії вони не припиняли регулярно репетирувати та готувати нові програми, хоча під час двох локдаунів усе ж доводилося зупинятися.

Із березня по липень 2020 року концерти припинили повністю. Через це філармонія втратила близько 600 тисяч гривень. Довелося втричі скоротити програми фестивалів «Стравінський та Україна» та Lucesk Organum. 

У лютому-березні 2021 року почали активно концертувати: лише народний хор дав 15 концертів за місяць по всій області. Всі 50% дозволених місць у залі, за словами Сергія Єфіменка, зазвичай продавали. Також довелося скасувати святкування вісімдесятирічного ювілею філармонії, яке мало відбутись восени минулого року.

«Артисти все одно готові працювати. Артист живе не заради репетицій, а заради концертів, коли може спілкуватися з глядачем очі в очі, серце в серце. Це найкраща реалізація творчих можливостей», — після паузи додає директор.

Волинський державний академічний народний хор
Волинський державний академічний народний хор

Читайте такожЮвілейний концерт до Дня народження філармонії переносять

Заради спілкування з глядачем працівники філармонії майже завжди гастролюють, бо більшість концертів відбувається за межами Луцька. Часто доводиться кілька годин їхати автобусом не найкращими дорогами, переодягатися у порожніх холодних класах і виступати у старих будинках культури з поганим опаленням. А про нормальну гримерку артисти й не мріють.

«У нас нема проблеми з концертними програмами. Проблеми інші: як пересуватись і де виступати», — каже Сергій Єфіменко.

Згадує, як у Торчині за два дні до виступу в залі зламався котел. Квитки вже продали, рекламу зробили, тож довелося шукати вихід. Три дні працівники філармонії возили в Торчин обігрівачі з Луцька, але під час виступу температура все одно була нижче 16 градусів. Глядачі сиділи в пуховиках, а артисти співали в легких сценічних костюмах.

Філармонія має свої автобуси, який потрібно обслуговувати. Наймолодшому автобусу сім років, а є такі, яким 25. Їздити ними доводиться не лише в районні центри, а й у малі міста та села.

 «Уявіть, наскільки відрізняється рівень напруження в актора театру й артиста філармонії. До того ж, поїздка в автобусі не допомагає нормально налаштуватись на концерт. Це ще добре, що, наприклад, у Ковелі гарний будинок культури, а ми ж виступаємо інколи й у спортзалах або в холодних клубах. У такі моменти розумієш, що працювати у Волинській філармонії дуже непросто», — зітхає Сергій Єфіменко. 

 

Про музику й не тільки

 

Попри карантин у філармонії все ж сподіваються цього року провести два великі заходи: єдиний на Волині фестиваль класичної музики «Стравінський та Україна» і фестиваль органної музики Lucesk Organum. І не втрачають надії відсвяткувати 80-річний ювілей.  

«Ми розвиваємося у фестивальному жанрі. Це вже буде 17-ий фестиваль “Стравінський та Україна”. На нього приїжджають найкращі артисти з України, національні колективи, завжди є польський день, коли приїжджають наші колеги з Польщі. Обов’язково є виїзд в Устилуг, де музей-садиба Стравінського. Ми кілька разів робили там цілі концертні програми просто неба», — захоплено розповідає директор філармонії.

Читайте також«Весняна фантазія» у костелі: у Луцьку виступив органіст Петро Сухоцький

Lucesk Organum також планують зробити щорічним; 2021 року буде третій фестиваль. Його програма складається з творів, виконаних на королі музичних інструментів — органі, який уже чверть століття стоїть у кафедральному костелі Святих Петра і Павла в Луцьку. За словами Сергія Єфіменко, люди люблять органну музику, яка, до того ж, у храмі звучить по-особливому. Камерний оркестр «Кантабіле» має дві програми духовної музики, які теж виконують у стінах костелу. Зокрема, робили концерти з архієрейським хором «Оранта».

Оркестр у костелі
Оркестр у костелі

Оркест разом з хором «Оранта»
Оркест разом з хором «Оранта»

Окрім своєї традиційної роботи у філармонії сподіваються втілити ще один цікавий проєкт. У 2020 році команда Сергія Єфіменка виграла ґрант Українського культурного фонду на створення «Мистецької тераси філармонії». УКФ надав майже 500 тисяч гривень на облаштування культурного простору на асфальтованому майданчику перед старою будівлею філармонії на проспекті Волі. За ці гроші закупили світлове та звукове обладнання, стільці, лавки та інший інвентар.

Планують встановити сценічний комплекс і вже цього літа провести перші заходи. Але для втілення цих планів потрібно ще заробити грошей, адже головне джерело доходу Волинської філармонії — поїздки.

Поки що у філармонії немає власного концертного залу чи нових автобусів. Проте є глядачі з усієї області, які чекають нових концертів. Тому, каже Сергій Єфіменко, люди, які мають творчу іскру, попри все не припиняють працювати — не за гроші, а за ідею.

Матеріал підготували у рамках «Школи культурної журналістики», яку підтримує Європейський Союз за програмою Дім Європи.

Читайте також: Волинський народний хор виступить із весняним концертом

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром