Три місяці після трьох років. Як мер Луцька провів першу стоденку

27 Березня 2021, 18:00
Луцький міський голова Ігор Поліщук 4709
Луцький міський голова Ігор Поліщук

За підсумками місцевих виборів Луцьк отримав міського голову після трьох років життя без обраного мера. Ним став 32-річний Ігор Поліщук, який переміг у двох турах голосування.

Під його відповідальність потрапив не тільки обласний центр Волині (населення понад 200 тисяч), а громада, до складу якої Кабмін включив ще 35 сіл з 30-тисячним населенням.

Про першу сотню днів роботи Луцького міського голови пише журналістка Район.in.ua Наталія Пахайчук для видання Тиждень.

Читайте також: Сто днів нової Волиньради: бюджетні дірки, шахтарська криза та невдалий «імпічмент»

Депутатський корпус Луцької міської ради VIII скликання
Депутатський корпус Луцької міської ради VIII скликання

 

 

Сто днів – умовно

 

Ігор Поліщук має пристойний досвід роботи в органах місцевого самоврядування, попри відносно молодий вік. У 24 роки він вперше став депутатом-мажоритарником Луцької міськради на довиборах (після смерті депутата), коли працював юрисконсультом благодійного фонду Ігоря Палиці «Новий Луцьк».

У наступному скликанні очолював фракцію УКРОП (тоді лідером політсили на Волині був той же Ігор Палиця). Коли у лютому 2017 року помер чинний міський голова Микола Романюк, УКРОП сформував більшість, яка зняла з посади секретаря ради Юлію Вусенко і призначила Поліщука. Тоді він автоматично став виконуючим обов’язки міського голови.

Читайте більше: Секретаря Луцькради позбавили повноважень

Так політик став ключовою персоною в мерії у період «луцького інтеррексу» (лат. interrex - тимчасовий магістрат в Стародавньому Римі). Парламент не поспішав призначати вибори, тож Поліщуку стало вигідніше уникнути відповідальності за стан справ у місці. Вже у липні 2017-го він відмовився від повноважень «в.о» і став працювати радником міського голови, коли посада ні до чого не зобов’язує. Саме у такому статусі політик кандидував на місцевих виборах восени 2020-го від партії «За Майбутнє», яку очолює, знову ж таки, Ігор Палиця.

Читайте також: Удільне князівство Ігоря Палиці: підсумки місцевих виборів на Волині

Маневр з посадами дозволив Поліщуку уникати критики, адже «громовідводом» працював секретар ради-в.о. міського голови Григорій Пустовіт. Сам Поліщук фігурував у радісних для містян новинах: ремонти дворів, відкриття нових майданчиків та інші медійні події з перерізанням стрічок.

Так за три роки фактичної роботи в муніципалітеті Ігор Поліщук мав багато можливостей набратися досвіду. Його легітимізація на чолі Луцька стала радше фіксацією стану справ і тому нинішня перша сотня днів на посаді доволі умовна.

Читайте також100 днів Ігоря Чайки на посаді: перші кроки і досягнення мера

 

Культурний старт

 

Зі ста днів роботи Поліщука на посаді Луцького міського голови найяскравішим був перший. «Інавгурація» відбулася у місцевому Палаці культури з Волинським народним хором, духовенством всіх конфесій та іншими почесними гостями, кількість яких перевищувала карантинні обмеження.

Дивіться ФОТО з першої сесії Луцької міської ради

Таку «посвяту» лучани обговорювали ще довго, а Поліщук тим часом отримав усі карти в руки для реалізації програми: влада нарешті абсолютна, більшість у раді повністю підконтрольна. Промерська коаліція складається з фракцій «За Майбутнє», «Батьківщина» і «Свобода». Умовна і нечисленна опозиція – представлена фракціями «Європейська Солідарність» та «Свідомі» (місцева політична партія).

Ігор Поліщу з головами фракцій Луцької міської ради
Ігор Поліщу з головами фракцій Луцької міської ради

Сесії зазвичай відбуваються швидко, лаконічно, без довгих дискусій, часто рішення приймаються одноголосно, адже більшість проєктів перед тим узгоджують на комісіях. Однак була й одна «політична» сесія з довгими дебатами, на якій забалакали темою скандальної книжки «Принцеса+принцеса: довго і щасливо» (авторка Кейт О.Нілл, у дитячій книзі піднято тему одностатевих стосунків) та не прийняли звернення міськради до Володимира Зеленського щодо неупередженого розслідування справи Сергія Стерненка.

Читайте також#ШоТамСесія. Все, що треба знати про засідання в Луцькраді 24 лютого

Ще міська рада під керівництвом Ігоря Поліщука саботує (а точніше продовжує це робити за традицією попереднього скликання) Закон про декомунізацію. В інтерв’ю місцевому виданню «Перший» Луцький міський голова сказав, що питання перейменування названої на честь волинського комуніста Юхима Ярощука вулиці «не є таким, що турбує нашу громаду».

Читайте також: «Луцькі депутати вирішили, що можуть виконувати закони частково», – Леся Бондарук про декомунізацію

Таким чином у Луцьку залишається ще низка вулиць, які підлягають декомунізації, але ці питання не потрапляють навіть у порядок денний. Про очищення міського простору від радянських пропагандистських маркерів і кліше в дискурсі Поліщука в принципі не йдеться. Він зосереджується на питаннях благоустрою та опікується масштабними інфраструктурними проєктами: реконструкція центрального проспекту, ремонт мостів, облаштування розумних зупинок тощо.

 

Господар-«одноосібник»

 

Імідж юного господарника у першу сотню днів на посаді мер будував самостійно: за цей час так і не знайшлося достатньо досвідченої людини на посаду першого заступника голови.

Натомість помічником мера працевлаштували 23-річного сина судді з Шацька Назарія Храновського. Це спричинило чи не перший більш-менш гучний скандал за правління Поліщука.

Читайте також: Новий помічник Поліщука розповів, як отримав таку посаду

Згодом місто і околиці засипало снігом, люди обурювалися, що мерія не спішить боротися із заметами, але сам міський голова на критику не сильно ображається і вважає, що зі снігом впорався непогано, хоч і висновки теж зробив.

Ігор Поліщук під час сесії 27 січня 2021 року
Ігор Поліщук під час сесії 27 січня 2021 року

Ще одна нагальна проблема Луцька – громадський транспорт, який уже рік болісно переходить на безготівковий розрахунок. Перевізники все гірше справляються з якістю послуг, міська рада все сміливіше погрожує розірванням договорів і повним переходом на електротранспорт, який виготовляє луцький автозавод з корпорації «Богдан». За сто днів Поліщука Луцьк уже отримав десять з 29 очікуваних нових тролейбусів.

Читайте також: Луцька маршрутка їздила із діркою у підлозі

Ще один крок Ігоря Поліщука, якому щиро зраділи містяни, – це домовлені з «Укрзалізницею» про викуп у власність міста дитячої залізниці. Цю атракцію закрили наприкінці минулого року через збитковість. Хоча серед сучасних дітей така розвага не надто популярна, багато дорослих лучан мають сентименти до локації, висловлювали жаль з приводу закриття мініатюрного вокзалу і зверталися до мерії втрутитися у ситуацію, щоб зберегти і осучаснити станцію «Росинка».

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром