Спостережливі та рішучі: як у Луцьку жінки навчаються самообороні

21 Лютого 2021, 15:57
6967

У Луцьку щосуботи відбуваються заняття із самооборони для жінок, на яких 15 учасниць опановують необхідні навички для того, аби захиститися у разі нападу.

Ініціативу запровадила Патрульна поліція Волинської області, підтримав на волонтерських засадах спортивний клуб «Магістр». Курс складається з 10 занять і є повністю безоплатним.

«Оскільки патрульна поліція перша виїжджає на всі виклики, які надходять на лінію 102 та бачить наслідки насильства, від якого страждають переважно жінки (понад 80%), виникла ідея організувати курси, щоб збільшити обізнаність жінок про безпеку та навчити їх прийомам самооборони. На цих курсах ми маємо за мету показати, що наше життя і безпека залежить від нас самих у багатьох аспектах і ми можемо їх оминати. Показати, що бути захищеним – це не тільки володіти прийомами самозахисту, а також бути обачними, дотримуватись ПДР, вміти правильно зреагувати в екстремальних ситуаціях та навіть захистити інших осіб», – розповідає начальниця відділу зв’язків з громадськістю управління патрульної поліції у Волинської області Ольга Шмігель.

Курси самооборони мають навчити жінок протидіяти різним проявам насильства завдяки прийомам самозахисту.

«Ми запустили форму реєстрації. За пів години були 15 людей, що її заповнили, вони увійшли в групу. Ми навіть не очікували на такий ажіотаж. Набрали лише 15 доброволиць, адже, чим менше людей, тим краще сприймається інформація», – розповідає Ольга.

Ольга Шмігель
Ольга Шмігель

Читайте також: Релігійна спільнота, кладовище та Ісламський центр: як кримські татари стали частиною Луцька 

Курс спочатку планували на десять занять з іспитом. І стартував він іще у квітні 2020 року до карантину, тоді провели три заняття і змушені були призупинити їх задля безпеки учасниць.

Наприкінці курсу учасниці мають скласти іспит, де будуть виконувати завдання із фактором раптовості. Їх оцінюватиме комісія, а за результатами іспиту отримають свідоцтво ті, хто успішно пройшли цей курс.

«Саме заняття містить тактико-технічну підготовку, психологічну, юридичну та домедичну підготовку. Як кажуть, мати зброю не достатньо, треба вміти нею скористатися. Дуже важлива психологічна підготовка», – зауважує президент федерації рукопашного бою міста Луцька, майстер спорту з рукопашного бою, володар другого ДАНу Дмитро Грисюк.

Домедична підготовка потрібна, якщо нанесли собі травми чи когось травмували. Юридична – роз’яснити людям, що можна, що не можна у тих чи інших випадках. Тактико-технічна підготовка теж буде поділятися на кілька складників: звичайна фізична підготовка, спеціальна фізична підготовка, акробатика страховки і прийоми, якими можна захищатися від нападника.

Як розповідає тренер Дмитро Грисюк, наявність у людини зброї (як у прямому, так і переносному значенні) не гарантує їй повної безпеки, якщо вона не вміє нею користатися. Володіти прийомами недостатньо, треба вміти їх застосовувати у критичних ситуаціях. Часто ми не готові зробити іншій людині боляче, навіть якщо це загрожує нашому життю – про це теж говорять на заняттях.

2
Дмитро Грисюк
Дмитро Грисюк

Читайте також: Як у двох громадах Луцького району досягають гендерної рівності в усіх сферах життя

Щотижневе заняття відбувається за таким алгоритмом: шикування, розминка, акробатика, координація, страховки, загальна фізична підготовка, робота над прийомами. Наприкінці дівчата з тренером проходять теоретичну частину – психологічну підготовку.

Психологічно-тактична підготовка містить чотири блоки:

  • блок особистої безпеки, тобто як себе поводити в суспільстві,
  • блок передконфліктної ситуації, як ми маємо оцінювати загрозу,
  • блок конфліктної ситуації, тобто що ми робимо яку займаємо позицію
  • блок виходу із конфлікту, чи потрібно викликати якісь служби.

Поки що це – перший курс. Цю ідею підхопили інші міста та організації, тому, можливо, будуть іще.

«Ми кожну суботу їздимо сюди на заняття із Ківерців. Я впродовж усього життя непрофесійно займаюся спортом, для себе, для різноманіття, щоб підтримати форму після свят. Дуже корисний та важливий курс, тому що є різні життєві обставини. Я працювала в державній установі, займалася справами сім’ї, молоді та спорту. Бували випадки, що в сім’ї є насильство, тому, якби хоча б кожна друга жінка володіла таким мистецтвом, таких випадків було б набагато менше», – каже учасниця Яна Циркевич.

Учасниці розповідають, що навіть після декількох занять почуваються більш впевнено.

«Я не знаю як правильно – використовувати засоби самооборони чи навчитися краще бігати. Мене турбують насправді такі моменти. Мені дуже цікаво, є нові знання. Мені цікава механіка рухів, поспілкуватися з людьми, які в цьому орієнтуються. До того ж я дуже люблю займатися спортом. Я вже внутрішньо відчуваю, чи робити ці прийоми, чи це не крайні міри, чи краще якось все кинути й утекти. Відчуваю себе більш обізнаною за ці п’ять занять. Думаю, що до кінця курсу взагалі дуже багато чого будемо вміти та знати», - зазначає інша учасниця Яна Бренч.


 

Прості поради, які збережуть життя

 

«Звичайно, їх багато. Насамперед, якщо ми вночі на темній вулиці ідемо, то, якщо є змога, не привертаючи уваги, перейти на світлу сторону вулиці чи звернути до людей, нею обов'язково потрібно скористатися. Потрібно не виказувати страху перед своїм нападником, бо це може спровокувати більш агресивні дії. Якщо ми відчуваємо, що рівень загрози дуже високий, за нами йде людина з недобрими намірами, то я б радив наблизитися до чогось, що має сигналізацію та спровокувати її. У вирішальну мить можна також розвернутися і подивитися в очі, адже це те, що спантеличує нападника», – радить тренер.


Уміння ухвалювати рішення

Тренер каже, що, наскільки ви швидко зорієнтуєтесь у ситуації, настільки й ефективною буде самооборона. Якщо виховати в собі певні риси характеру, то оточуючі не завжди зможуть визначити ваш справжній темперамент. Щось ми набуваємо від батьків, але здебільшого впливає середовище, в якому ми перебуваємо. Якщо людина хоче зробити крок у блоці самобезпеки, то невеличкі розуміння речей, можливо, убережуть майбутнє.

Займайтеся спортом

«Все життя потрібно займатися фізичною культурою. Ходіть кудись, де є фізичне навантаження, або займайтеся вдома. Ми маємо займатися заради себе. А який це буде вид спорту – ваш вибір. Наприклад, якщо ви бігаєте, то це не обов'язково робити кожен день, достатньо раз у тиждень, але систематично. Лікарі рекомендують ходити хоча б 40 хвилин», – родить Дмитро.

1

Читайте також: Стамбульська конвенція: що це за документ і чому він важливий

Відпрацьовуйте спостережливість

Спостережливість має бути в житті, потрібно вчитися помічати речі, які потрібні вам у професійній сфері. Не обов'язково про це говорити, просто потрібно навчитися помічати речі, бо вони лежать на поверхні, хтось їх вміє читати, а хтось – ні. Ваша спостережливість – це ваша перевага, яку потрібно використовувати в усіх сферах життя: на вулиці, у незнайомому колективі, незрозумілих ситуаціях. Таке вміння дає нам можливість діяти наперед.

Наше основне вміння, яке потрібно випрацьовувати – це могти випередити ситуацію. На жаль, часто ми вже розв'язуємо наявні проблеми, а не прагнемо до того, щоб їх випереджувати.

«Якщо ви їдете на вечірку, то подумайте, чим будете добиратися назад, тобто шлях відходу. Я завжди так роблю. Наприклад, паркую машину так, щоб виїжджати нею передом. Коли я сиджу в кафе, то я завжди дивлюся на вхід. Якщо ви знаєте, що вертатиметесь пізно, візьміть гроші на таксі. Якщо на вас багато коштовностей, то, можливо, на виході краще їх зняти. Коли ви заходите в магазин, будьте обачні зі своїм гаманцем, не «світіть» грошима. Можливо, дещо вам краще залишити вдома чи на роботі, а не носити з собою», – радить тренер зі самооборони.

У 80% випадків жінки стають потерпілими від насильства, воно називається гендернозумоленим. Така ситуація це наслідки того, що чоловіки та жінки мають нерівні права у суспільстві. Існує ряд гендерних стереотипів щодо ролей – це уявлення про поведінку чи риси, яка має бути притаманна для представників та представниць окремої статті. Звичним для людей є переконана, що хлопчики мають бути сміливими, не плакати та бути сильними. А дівчатка ходити у рожевих сукенках та бути чемними. Саме з таких «невинних» переконань формується модель поведінки, коли чоловіку прощається агресія, а жінка має бути терпимою до її проявів.

Читайте такожБ’є – значить сяде: під час карантину домашнє насильство на Волині зросло втричі

Громада та влада не завжди сприймають серйозно пережите насильство, яке переживають жінки, таким чином посилюють їхню вразливість. Тому  часто кривдники не несуть покарання з тих чи інших причин

Ставлення, упередження, гендерні стереотипи та звичаї чи традиції, засновані на гендерній нерівності, впливають на моделі поведінки, що сприяють насильству.

Доки ці стереотипи та переконання будуть транслюватися та побутувати у суспільстві, доти жінки будуть продовжувати страждати від насильства.









Наталія ГОЛОДЮК

Фото Оксани КАШТАЛЯН

Матеріал створено в межах проєкту «Гендерночутливий простір сучасної журналістики», що реалізовується Волинським прес-клубом у партнерстві з Гендерним центром Волині та за підтримки Української медійної програми, що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується Міжнародною організацією Internews

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром