Батько, син і компанія: хто і за скільки будував спортивні майданчики у Луцьку

23 Листопада 2020, 11:00
8284

Все літо й початок осені в різних мікрорайонах Луцька проходили так звані спортивні свята для дітей та дорослих, приурочені до відкриття нових сучасних спортивних майданчиків. Чиновники не оминали нагоди урочисто їх відкрити й щоразу розповідали про якісне покриття, багатофункціональність та популяризацію фізичної культури у місті.

Журналістка Район.Луцьк вирішила розібратися, хто і за скільки встелював поліуретанове покриття та встановлював волейбольну сітку на шести спортивних майданчиках.

Луцькі майданчики потребують модернізації

Ще в кінці 2016 року Луцька міська рада прийняла Програму розвитку фізичної культури та спорту Луцької міської територіальної громади на 2017-2020 роки. У рамках цієї програми відразу погодили перелік спортивних об’єктів «які потребують модернізації, капітального ремонту, будівництва за місцем проживання та у місцях масового відпочинку громадян». Цей перелік не остаточний і постійно доповнюється новими адресами.

Протягом цих років, як сумлінно нагадував колишній радник міського голови, а тепер новообраний мер Ігор Поліщук щоразу, як відкривав черговий спортивний об’єкт, за гроші з місцевого бюджету в місті Луцьку побудували або капітально відремонтували 14 майданчиків зі штучним покриттям у різних мікрорайонах. За наступні п'ять років мають відкрити ще 25.

Нещодавно, 9 вересня, до переліку спортивних об’єктів, які потрібно реконструювати, додали майданчики за такими адресами: вулиця Сагайдачного, 29; вулиця Привокзальна, 4; вулиця Рівненська, 111; проспект Волі, 7,9; вулиця Конякіна, 37А. Як зазначають у міській раді, ці адреси обрали відповідно до звернень лучан.

Читайте такожЩо там із шаурмою: як впорядковують кіоски у Луцьку

Шість щасливих дорогих адрес

З кінця 2019 року збудували та урочисто відкрили шість спортивних майданчиків за такими адресами: проспект Молоді, 4, вулиця Домни Гордіюк, 43, 45, проспект Соборності, 25б, вулиця Володимирська, 95а, вулиця Глушець, вулиця Потебні, 50.  Першим у Луцьку майданчиком із поліуретановим покриттям був саме майданчик на Потебні.

Усі об'єкти, окрім одного, є багатофункціональними полями з поліуретановим покриттям. Лише на Молоді збудували поле для мініфутболу зі штучною травою та вуличними тренажерами поблизу.

Приблизне розташування майданчиків відмічене зірочками
Приблизне розташування майданчиків відмічене зірочками

Згідно з рішенням міської ради про бюджет Луцької міської територіальної громади на 2020 рік, на капітальний ремонт спортивних майданчиків виділили 3,5 мільйони гривень. На підтримку цільової програми розвитку фізичної культури та спорту, в рамках якої й ремонтували ці майданчики, виділили 4,1 мільйона гривень.

Звичайно, протягом року бюджетна комісія міськради неодноразово перерозподіляла бюджет. Тож за звітами про закупівлі, які стосувалися капітального ремонту шести спортивних майданчиків, вийшло, що на них витратили 5,34 мільйона гривень. Все це повністю фінансувалося з міського бюджету.

Читайте також: Збудувати амбулаторію за кошти Світового банку: досвід Хорохорина

Хто і за скільки

Департамент сім’ї, молоді та спорту Луцької міської ради проводив закупівлі не лише безпосередньо послуг капітального ремонту вказаних майданчиків, а й проведення експертизи, створення технічної документації, підготовка проєкту. На кожну послугу публікували окремий звіт про закупівлю, в якому можна було побачити лише загальну інформацію про предмет закупівлі, виконавця, замовника та вартість. До звітів не додають жодної технічної документації.

Отже, на спортивний майданчик за адресою проспект Молоді, 4 загалом витратили 673 638 гривень. У цю вартість, згідно зі звітами про закупівлі, які вдалося знайти, входить капітальний ремонт, технічний нагляд, виготовлення проєктної документації та експертиза документації.

Договір про капітальний ремонт цього майданчика уклали з підприємцем Рудюком Юрієм Володимировичем на суму 655 298 гривень. За 6,3 тисячі гривень технічний нагляд здійснив Щебет Василь Анатолійович. Виготовлення проєктної документації замовили в Музичука Олександра Михайловича, а за роботу йому заплатили 8 тисяч гривень. Обласна філія державного підприємства «Укрдержбудекспертиза» провела власне експертизу документації за 4 тисячі гривень.

Капітальний ремонт спортивного майданчика за адресою вулиця Домни Гордіюк, 43, 45 теж здійснив Рудюк Юрій Володимирович, але цього разу за роботу взяв трохи більше мільйона гривень. Технічний нагляд здійснив той самий підприємець, що й на Молоді, Щебет Василь Анатолійович. Інших звітів про закупівлі, які б стосувалися цього спортивного об'єкта, знайти не вдалося.

Читайте також: Нова українська школа у Луцьку: що і за скільки купили

Майданчик за адресою проспект Соборності, 25б за 1,15 мільйона гривень капітально відремонтувало підприємство «Спортелітбуд», а технічний нагляд за 11,5 тисяч гривень здійснив Токарчук Юрій Богданович.

Він же здійснив технічний нагляд за будівництвом майданчика на Володимирській, 95а, яку майже за мільйон гривень капітально відремонтував Рудюк Володимир Петрович. І він не просто однопрізвищник підрядника перших двох майданчиків.

Звітів про закупівлі, які б стосувалися спортивного об'єкта на вулиці Глушець, вдалося знайти лише два. Обидва опубліковані на Prozorro під заголовком «Інші завершальні роботи» і з кардинально різною вартістю. Згідно з першим звітом, «інші завершальні роботи» здійснювало вищезгадане підприємство «Спортелітбуд» за 1,27 мільйона гривень. Згідно з другим – те ж саме робив підприємець Мазур Віктор Олексійович тільки вже за 11 тисяч гривень.

Спортивний майданчик на вулиці Потебні, 50 обійшовся Департаменту сім’я, молоді та спорту найдешевше – за 214 тисяч гривень. На капітальний ремонт, який робив знову Рудюк Юрій Володимирович, витратили 211 тисяч гривень. Технічний нагляд здійснив Павлюк Олег Миколайович за 2 тисячі гривень. А ще за тисячу гривень ТОВ «КВ Архпростір» виготовило проєктну документацію.

Читайте також: Дівчата (не)вміють грати у футбол: історії луцьких спортсменок

Батько, син і компанія

Усі послуги, необхідні для облаштування майданчиків, міська влада закуповує за допомогою процедури, яка не передбачає проведення аукціону серед кількох учасників, а дозволяє відразу укласти договір з конкретним виконавцем.

На перший погляд, Департамент сім’ї, молоді та спорту замовляв капітальний ремонт майданчиків у різних підрядників. Це вищеназвані Рудюк Юрій Володимирович, Рудюк Володимир Петрович та приватне підприємство «Спортелітбуд». Проте перші два ФОПи зареєстровані за однією адресою та є сином і батьком, при чому останній є засновником «Спортелітбуду».

Якщо розглядати виконавців окремо, то можна з’ясувати, що Юрія Рудюка в реєстрах позначають як суб’єкта середнього підприємництва. Він брав участь лише в семи неконкурентних закупівлях у 2019-2020 роках (жодних аукціонів), три з яких – наші спортивні майданчики.

Також він будував мультифункціональний майданчик для занять ігровими видами спорту в селі Липини, виконав два аналогічні замовлення для Ужгородської міської ради та реконструював футбольний майданчик у Дрогобичі Львівської області. Усі договори були на суму до двох мільйонів гривень.

Володимир Рудюк зареєстрований як ФОП, суб’єкт малого підприємництва. У такому статусі брав участь в десяти закупівлях, теж неконкурентних і теж пов’язаних зі спортивними об'єктами.

Суми договорів варіювалися від 5,5 тисяч гривень до двох на суму майже 3 мільйони гривень від департаменту інфраструктури Волинської облдержадміністрації. Як не дивно, це були футбольні поля. Активний з 2016 року. До слова, він також є віцепрезидентом Федерації легкої атлетики України.

Приватне підприємство «Спортелітбуд» зареєстрували у 2009 році. Засновником, керівником і підписантом є вищезгаданий Володимир Рудюк. Як вказано на офіційному сайті підприємства, вони будують та облаштовують легкоатлетичні стадіони, спортивні комплекси, бігові доріжки, футбольні поля, тенісні корти, універсальних та тренажерних майданчиків.

Підприємство, на відміну від перших двох ФОПів, має поважну історію участі в державних закупівлях за різними процедурами. Загалом, «Спортелітбуд» переміг у 64 закупівлях на суму майже 150 мільйонів гривень.

Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Молодь Рівненщини та Волині проти корупції на тендерах», що реалізовується громадською організацією «Рівненський центр «Соціальне партнерство», за підтримки Посольства Франції в Україні. Посольство Франції в Україні не завжди поділяє думку автора та не несе відповідальності за факти, викладені в матеріалі.

Читайте такожСкоробагацький ренесанс» у культурному центрі: письменник Микола Рябчук про Луцьк

 

Оксана КАШТАЛЯН
 

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024