«Інтереси Волині і волинян для мене – понад усе!», – Сергій Котюк

17 Жовтня 2015, 13:00
3112

Не словом, а ділом – така думка сформувалася в громаді про Котюка Сергія Сергійовича. Він завжди відкритий до людей, вміє чути думку народу та вирішувати проблеми громади.

Порядний, комунікабельний, справедливий Сергій Котюк – підприємець, депутат Волинської обласної ради, член постійної комісії обласної ради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів.

Про головні реалізовані проєкти та стратегію розвитку округу, бюджетні кошти, про зміни екології та раціональне використання природних ресурсів, про бізнес і мотивацію займатися політикою, – читайте в ексклюзивному інтерв’ю для читачів «PeopleUA».

– Сергію Сергійовичу, Ви у свої 22 роки стали керівником фермерського господарства, і за 20 років успішної роботи стали поважною особистістю, серйозним бізнесменом та господарем. Чому вирішили піти в політику?

– У підприємницькій діяльності я не тільки успішно реалізуюся, а й щоденно зіштовхуюся з різними завданнями та знаходжу шляхи їх вирішення. То чому б не використати власні знання та досвід для представлення інтересів громади та розвитку краю, де народився і живу? Тому й пішов у політику.

Для земляків бути потрібним – приємно, бути корисним – чудово. Навіть не будучи депутатом, я ніколи не був пасивним спостерігачем. Не був і прихильником обіцянок, які просто маскують проблеми. Впевнений, що у владу потрібно йти для формування і втілення у Волинській області стандартів якісного життя з комфортними і безпечними умовами проживання.

– У 2015 році люди обрали Вас депутатом Волинської обласної ради 7 скликання. Які головні проєкти та задуми вдалося втілити за час своєї каденції?

– Головна моя місія – стояти на варті добробуту земляків. Допомогти волинянам словом, ділом, коштами… Завдяки спільним діям, разом з виборцями та однодумцями втілено в життя багато проєктів. І складно виділити – пріоритетні, адже усі – важливі. Для рідного краю, для громади, для конкретної людини втілені задуми – це змінене на краще життя волинян.

Основним завданням моєї діяльності як депутата є вирішення соціальних та матеріальних потреб жителів округу, а саме: індивідуальні звернення щодо медичної допомоги, соціального захисту та пенсійного забезпечення, сімейних проблем, працевлаштування, житлових та комунально-побутових питань, матеріальна та моральна підтримка учасників АТО та їх сімей, посильна спонсорська допомога садочкам, ФАПам, школам, постраждалим від різного лиха та ін.

– Сергію Сергійовичу, Ви входите до складу постійної комісії Волинської обласної ради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів. Яких позитивних змін змогли домогтися і у цих сферах?

– Так, дійсно, на засіданнях комісії я систематично виступав з приводу обговорення доленосних питань, які є важливими для жителів нашого краю, неодноразово вносив пропозиції та голосував за суспільно-важливі рішення. Як наслідок – було прийнято низку обласних програм, спрямованих на підвищення соціально-економічного розвитку, зміцнення законності в галузі природокористування та підвищення рівня екологічної безпеки волинського регіону.

Якщо конкретизувати – то це приведення існуючих поділів лісів в області у відповідність до «Порядку поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок»; розгляд питань щодо збереження природно-заповідного фонду, стану водного господарства області; протидія правопорушенням у сфері природних ресурсів;погодження надання надр у користування, надання мисливських угідь у користування, надання актів гірничих відводів; ініціювання та реалізація природоохоронних заходів, які фінансуються за рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього середовища тощо.

– Існує думка, що питаннями забруднення довкілля можуть займатися лише розвинені країни, де вже задоволені всі базові потреби людини. Чи погоджуєтесь Ви з цим?

– Як член постійної комісії Волинської обласної ради з питань екології, раціонального використання природних ресурсів, я з впевненістю стверджую, що цей підхід є хибним. Кожен громадянин України повинен мати можливість дихати чистим повітрям і пити чисту воду. Це такі ж базові потреби, як їжа, дах над головою, медичне обслуговування тощо.

На сьогоднішній день, я знаю перелік екологічно небезпечних об’єктів у нашій області, адже неодноразово ініціював моніторинг стану довкілля. Варто зауважити, що для вирішення екологічних проблем району, сил і можливостей ради вистачає, особливо, якщо проблема знаходиться в зоні впливу громади, і маю чіткий план дій, а саме: проведення санітарної очистки територій ОТГ; здійснення заходів із енергозбереження; забезпечення надання житлово-комунальних послуг, таких як водопостачання та водовідведення; грамотне поводження з твердими побутовим відходами (централізований збір сміття, ліквідація стихійних сміттєзвалищ); покращення гідрологічного режиму існуючих ставків та каналів (проведення очищення дна водойм та прибережних захисних смуг); облаштування рекреаційних зон, об’єктів водного фонду громади (відновлення частини зеленої зони та облаштування територій для комфортного відпочинку місцевих мешканців і не тільки).

– Пане Сергію, Ви часто спілкуєтесь зі своїми земляками та представниками громади загалом, з якими проблемами до Вас найчастіше звертаються жителі Волині?

– Передусім хочу з вдячністю сказати:мені приємно, що земляки мені довіряють, звертаються в різних життєвих ситуаціях. Вражає діапазон людських проблем. Більшість звернень громадян стосуються надання матеріальної допомоги, найчастіше – на лікування, але регулярно і щодо забезпечення базових потреб вразливих верств населення…

Непоодинокі й прохання допомогти у земельних питаннях, протидіяти чи запобігти порушенню конституційних прав і свобод, навіть посприяти у працевлаштуванні чи пошуках роботи. Особливо контролюю, щоб не залишалося без уваги жодного прохання людей, жодної невиконаної справи. Під час депутатської роботи я неодноразово отримував звернення безпосередньо від громадян з особливими потребами, а також їх опікунів. Вивчаючи проблеми таких осіб, з подивом дізнався, що частина цих людей не знаходиться на обліку в органах виконавчої влади, районів, з різних об’єктивних й суб’єктивних причин, тому їх особливі потреби були невідомі раніше.

– Запити та звернення у діяльності депутата є важливим інструментом для вирішення проблем та прохань жителів громади. Чи вистачає бюджетних коштів?

– Як депутат Волинської обласної ради я повинен разом з колегами здійснювати управління бюджетними коштами. Моя думка – управління має бути неминуче ефективним. Це моя зона відповідальності.

Можу сміливо запевнити: за 5 років кошти з депутатського фонду мали завжди конкретне, максимально важливе цільове призначення і витрачалися стовідсотково. Розуміння з точки зору підприємця дозволяє мені щоразу точно оцінити економічну доцільність використання коштів. Нині мною досліджені і розроблені альтернативні можливості розв’язання конкретних завдань життєзабезпечення своєї громади, а отже, – можливості збільшення бюджетних доходів, максимально ефективного їх використання, а головне – залучення інших джерел фінансування для потреб громади.

– Ваше життєве кредо: «Якщо жити, то активно, якщо творити, то добро». Що Вас найбільше мотивує робити добрі справи?

– Найбільше – люблю споглядати щастя в очах. Коли впізнаєш в розчарованих, втомлених, розгублених чи приречених очах – утіху, це найдужче мотивує. Навіть невеличкі добрі справи поступово змінюють світ на краще… Повірте, вони легко стають звичкою, яка приносить задоволення. Інколи добрі справи, які нам здаються не настільки важливими, – для когось можуть змінити багато, або навіть й усе. Така моя буденна філософія=))) Мотивує – не бумеранг. Мотивує – йти за сонцем: вгору…

– Сьогодні наша країна переживає важкі часи пандемії та військових дій на Сході України. Чи допомагаєте військовим АТО/ОСС та важкохворим?

– Що стосується допомоги героям України, я вважаю, що дрібниць у цій справі немає. Цільова підтримка конкретних учасників АТО рівноцінна глобальному сприянню перемозі у «війні за Україну». Сподіваюся, що у хлопців-волинян з добровольчої окремої зведеної штурмової роти «Карпатська Січ» хоч трохи полегшилося життя на фронті завдяки подарованому мною особисто авто.

Щодо допомоги на місці – то це в основному виділення коштів на лікування, реабілітацію, допомогу сім’ям важкопоранених і загиблих... Мені здається, допомагати – це обов’язок кожного свідомого громадянина. І такі життєві принципи не лише мої, а й у більшості моїх земляків-однодумців…

– Велику увагу у своїй діяльності Ви приділяєте роботі у вирішенні проблем церкви та релігійних громад, розкажіть детальніше про цю ініціативу.

– Так, я приділяю увагу духівництву, але не вважаю це якимось особливим ставленням до духовного розвитку людини чи церкви. Вважаю це звичайною, єдино правильною громадянською позицією. Такі переконання – і у моїх батьків, і у родини, і – я знаю, що у більшості мешканців Волині. Без віри – нема людини. Кожен повинен побудувати храм у своїй душі. А хто спроможний – то капличку у рідному селі чи місті. Таким чином – сприяти відродженню духовності. Без духовності – не відродити країну.

– Важливу роль відіграє підтримка депутата закладів освіти та медицини. Як розвиваєте ці важливі напрямки?

– Високий рівень медицини – важливий показник ефективності роботи влади. Тому мої дії завжди були і будуть неухильно спрямовані на те, щоб медицина для мешканців районів була доступною, а рівень задоволеності волинської громади – рівномірно достатнім або високим.

Не секрет, що і досі звичним для громади вважається те, що загальноосвітні заклади на території сіл, району, області тримаються на ентузіазмі вчителів і коштах батьків. Проте протягом минулих років було здійснено виділення коштів на базові потреби шкіл.

Я приділяю значну увагу вирішенню проблемних питань в школах, дитячих садочках, технікумам та сільських ФАПах. На звернення колективу Рожищенського коледжу Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького посприяв у виділенні комп’ютерного обладнання, спортивного інвентарю. Надав матеріальну допомогу ФАПу с. Дубище на ремонт кімнат. Для ДНЗ с. Кременець та ЗОШ с. Березолуки придбано ноутбук, а також для футбольної команди с. Кременець нову спортивну форму. Виділено кошти для закупівлі подарунків для малозахищених верств населення с. Носачевичі. Також здійснено передплату громадсько-політичного щотижневика «Наш Край» для інвалідів-візочників та іншим малозабезпеченим верствам населення.

Як місцевий депутат я буду продовжувати ініціювати виділення коштів з місцевого бюджету на освіту, стимулювати головні важелі (фінансування і кадрова політика), які можуть і повинні забезпечити контроль дотримання інтересів громади в частині одержання якісної середньої освіти.

Доцільним вважаю у цьому напрямку подальшу оптимізацію мережі загальноосвітніх установ районів області для оптимального розподілу ресурсів і досягнення більш високої якості навчання школярів; виявлення та усунення факторів, що знижують якість освіти;укріплення матеріально-технічної бази шкіл, оснащення їх технічними засобами для якісної підготовки школярів, будівництво спортивних споруд, майданчиків; забезпечення достатньої для місцевої громади кількості місць у дитячих садках; вирішення проблеми дефіциту дитячих дошкільних установ шляхом організації на базах шкіл, де це можливо, НВК, а також створення умов для розвитку мережі приватних закладів дошкільної освіти.

Я також переймаюся активним дозвіллям мешканців району. Здається, у нашій громаді є заклади дозвілля? Безумовно, так. Проте в деяких районах та селах заклади дозвілля є – а самого дозвілля немає. За останні роки я вже не раз підтримував футбольні команди району, завжди йшов назустріч у вирішенні проблемних питань. Протягом двох років з особистого депутатського фонду підтримую футбольну команду м. Рожище. Тішуся з того, що у нас є дорослі, молоде покоління, які не байдужі до фізичного виховання. На жаль, реалії наші такі, що в місцевих бюджетах не вистачає коштів на вирішення нагальних проблем, тому часто спорт фінансується за залишковим принципом.

Переконаний, що вирішення частини питань з підтримки розвитку спорту, виховання здорового покоління може взяти на себе соціально відповідальний бізнес. Хочу, щоб рожищенський футбол міг продовжувати хороші традиції і мав перспективу. Щоб сотні хлопчаків не сиділи за комп’ютерами і проводили бездумно час, а йшли грати м’ячем. Можливо, вони стануть майбутнім рожищенського чи взагалі українського футболу, а можливо, не стануть професійними гравцями, але активно займатимуться спортом, cтануть вести здоровий спосіб життя і будуть здоровими.

Нині маю ще і конкретні міркування, як саме вирішити проблему простою і нецільового використання закладів дозвілля, як перетворити їх діяльність на ефективну для мешканців населеного пункту.

Я стовідсотково переконаний, що відсутність альтернатив для активного та корисного дозвілля є основною причиною таких негативних явищ, як наркоманія, алкоголізм, ігрова залежність, девіантна поведінка, схильність до правопорушень. Хоча реальне активне дозвілля не гарантує відсутність негативних явищ, перерахованих вище, але створює умови для зменшення кількості шкідливих тенденцій у суспільстві.

Залишаюся категорично проти імітації профілактики. Натомість конкретні зусилля буду спрямовувати у напрямку популяризації здорового активного способу життя та реалізації потреб дозвілля дітей та молоді району.

– Україну чекають вибори, і українцям доведеться знову зробити свій вибір. Ви йдете на місцеві вибори кандидатом у депутати від партії «Батьківщина» (виборчий округ № 4), чому саме ця політична сила?

– Якщо орієнтири політичної сили максимально співпадають з власним менталітетом і особистими цінностями, то я вважаю, що майбутня депутатська діяльність максимально логічна, послідовна і успішна.

Для мене «Батьківщина» – партія, яка послідовно захищає інтереси українців і української економіки, а тому здатна повернути Україні мир і територіальну цілісність, а громадянам України – добробут.

– Якщо люди довірять Вам свої голоси, що перше зробите після виборів? І які амбітні плани стоять перед Вами в найближчі п’ять років? Якою є стратегія розвитку свого округу?

– Якщо мешканці регіону задоволені рівнем життя – це показник, який є моїм орієнтиром. Стратегічне планування забезпечить сталий розвиток нашої території. На даний момент я чітко усвідомлюю свою мету: забезпечення інтересів Волині і волинян, зростання добробуту мешканців шляхом поєднання економічних, екологічних та соціальних складових.

Я точно знаю, що робити тепер: окрім сили волі, у мене є ще і досвід. Все це – не чергові передвиборчі обіцянки.Це – мої життєві принципи. Своїми справами, своєю принциповою позицією я довів, що мене не можна купити і зламати. Інтереси Волині та волинян для мене – понад усе. Можу спокійно дивитися людям в очі. Говорю тільки правду, роблю тільки те, що сказав.

– Як вдається поєднувати підприємницьку та політичну діяльності?

– Депутатські будні стали улюбленою справою, як і підприємницька діяльність свого часу. Проте я неодноразово наголошував, що ніколи не мав на меті поєднувати політику і власний бізнес. З іншої сторони – мені добре зрозуміло, яким чином політика може добити місцевий бізнес і як цьому можна запобігти, будучи депутатом.

– Ви – успішний підприємець, люблячий батько та чоловік, чи вистачає часу на сім’ю? Як відпочиваєте від роботи?

– Отак і відпочиваю – з сім’єю. Адже родина – це не тягар, на який має неодмінно вистачити часу =))) Час, проведений з рідними, – повноцінне, швидке і гарантоване відновлення фізичної працездатності та душевного спокою. А якщо вдається здійснити з рідними цікаву мандрівку, випадково відвідати незнайомі місця або ж спланувати і реалізувати тривалу захоплюючу подорож – то тут уже неминуче з’являться і творче натхнення, і сили, і нові ідеї.

– Традиційне питання від журналу «People UA»: в чому секрет Вашого успіху?

– В наполегливій праці над собою і маминих молитвах.

Розмовляла Ольга СЕМЕНЮК

Фотограф Аліна МЕНДАК

Локація Noble Boutigue Hotel

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром