Що таке приватні школи і для чого вони дітям

18 Серпня 2020, 12:33
9639

Сьогодні перед батьками постає важливе питання: куди віддати дитину вчитися, аби вона отримала якісну освіту? Хтось обирає між школою, яка розташована найближче біля дому, а хтось – між приватними закладами, де зазвичай є кращі умови, більш розвинена матеріальна база і діти навчаються з невеликою кількістю учнів.

Перш ніж обрати школу, ми повинні вирішити, що саме чекаємо від неї і від колективу, і чого хочемо, аби в ній не було, наприклад, цькувань.

Журналістка Район.Луцьк поспілкувалася з директоркою Волинської філії комп'ютерної академії ШАГ, керівницею проєкту приватної школи у Луцьку IT STEP SCHOOL Інною Кондратюк і підготувала для вас пояснювальний матеріал про приватні заклади освіти і їхні переваги.

Читайте також: Новітні методи навчання для сучасних дітей: у Луцьку з'явилася перша ІТ-школа

Що таке приватні школи?

Це недержавні заклади початкової чи середньої освіти. Вони забезпечують внутрішню свободу та самореалізацію дитини в умовах нетрадиційної освітньої моделі. Батьки оплачують заняття, аби діти комфортно навчалися. Приватні школи побудовані за принципом, щоб діти вчилися, розважалися, робили домашні завдання й додатково займалися в одному місці.

Приватна школа є альтернативою звичайній державній школі.

Чому саме приватні школи, а не державні?

Вони можуть дати дитині набагато більше, ніж звичайні школи, які обрали для дітей, бо ж вони розташовані близько біля доми. Приватні школи можуть запропонувати кращих педагогів і більш комфортні умови.

До того ж, вартість може не дуже відрізнятися від традиційних шкіл/гімназій, якщо порахувати, скільки батьки здають грошей на ремонт класу чи школи. Скільки діти витрачають на шкільні обіди. Окрім того, чимало коштів батьки викидають на репетиторів, додаткові заняття, спортивні секції чи творчі гуртки поза школою. У приватних школах це все можна отримати на місці.

Зобов’язання приватних шкіл прописують у договорі, і це важливо. Адже батьки можуть послатися на нього при виникненні якихось проблем. До того ж, приватні заклади часто зацікавлені мати успішних учнів і їх задоволених батьків, аби до них приходили навчатися й далі.

Навчальний процес у приватній школі будують так, щоб діти освоювали базову програму й отримували додаткові навички. Наприклад, психологія комунікації, впевненість у собі, критичне мислення, ораторські здібності. Ці навички формують внутрішній стержень дитини. Бо в традиційній школі діти зазвичай нудьгують на уроках, коли їм, наприклад, переказують параграфи.

У приватних школах практикують навчання в групах. Немає звичного оцінювання в балах, а використовують освітні рівні. Тому діти зазвичай тут активні, вони сперечаються, вчаться думати, приймати рішення і аргументувати свої думки.

Які переваги мають приватні школи?

Однією з переваг є те, що вони працюють як бізнес, тому зацікавлені в ефективності та актуальності своїх послуг.

Приватні школи безпечніші й з точки зору психологічного насильства, бо там менше учнів в класі (в основному до 15) та більше уваги до дітей. Більшість таких закладів називає своїм пріоритетом – індивідуальну роботу з учнями.

Тут не існує додаткових оплат – все прозоро. У вартість зазвичай входять матеріали для навчання, харчування, гуртки, виконання домашнього завдання тощо.

Батьки віддають своїх дітей в приватні школи, щоб захистити їх від пострадянського стилю виховання. Вони хочуть дати їм якісну освіту й всебічний розвиток.

Приватні школи мають більшу мобільність і швидкість реакції на запити батьків та тенденції сучасної освіти, більші можливості для створення матеріально-технічної бази та для найму вчителів.

Часто вихованцям і вихованицям приватних шкіл пропонують заняття з шахів чи спортивні гуртки. Є, хоча й не часто, дисципліни, яких немає в державній програмі – наприклад, програмування, основи підприємництва тощо.

Завдання приватних шкіл – створити умови, де кожна дитина зможе не тільки показати свою унікальність, а й розвинути її.

І що головне, випускники й випускниці також отримують документ про середню освіту державного зразка.

Як правильно обрати приватний заклад?

Звичайно, найкраще – це прийти й побачити все на власні очі, поспілкуватися з колективом, побачити, як вчителі спілкуються з учнями, як співпрацюють з батьками, чи розказують їм про успіхи дитини тощо.

Важливо дізнатися, якою є мета обраної вами школи. Бо хороші керівники й вчителі знають, чому вони навчають учнів і кого хочуть випустити зі свого закладу.

Обов’язково поцікавтеся, чи вчать у школі практичних речей, які знадобляться у житті, чи мотивують до навчання, чи хвалять дітей і чи є система заохочень.

Варто поцікавитися, чи учні працюють у команді, адже вміння співпрацювати – це успіх того, що дитина в майбутньому зможе реалізовувати проєкти з іншими. Навчати цього потрібно з дитинства.

Одним словом, перевірити, чи той або інший заклад підходить вашій дитині. Вибір за вами.

Більше про приватну школу IT STEP SCHOOL можна дізнатися на сайті: https://cutt.ly/VfqtOOG.

Анна КАРПЮК

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром