Стамбульська конвенція: що це за документ і чому він важливий

31 Травня 2020, 14:38
Захистити жінок від насильства допоможе Стамбульська конвенція 6297
Захистити жінок від насильства допоможе Стамбульська конвенція

Нещодавно на сайті Президента України петиція щодо ратифікації Стамбульської конвенції набрала понад 26 тисяч підписів із необхідних для розгляду 25 тисяч. Конвенцію вже намагалися ратифікувати в Україні в 2016 році, та спроба провалилася через брак достатньої кількості голосів.

На думку правозахисниці Світлани Дубини, понад 26 тисяч людей, які підписали Конвенцію, вже не в силі терпіти насильство над жінками. В Україні немає жодного закону, каже експертка, який дає такий ефект, як дасть Стамбульська конвенція.

«І ми це бачимо на прикладах інших країн, де діють механізми по боротьбі з насильством. Де постраждалим є куди податися і попросити про допомогу. Де не приїжджає поліція і каже: «Давайте швиденько напишемо в протоколі, що це – конфлікт, що ніхто ні до кого не має претензій». Де є атмосфера не толерування (виявляти толерантність до когось або чогось, – ред.) насильства. Зрозуміло, що в тих країнах це відбулося не одразу, а все поступово», – зазначає Світлана Дубина.

Що це за документ, для чого він потрібен Україні, розбиралася журналістка Район.Луцьк.

ПРО ЩО СТАМБУЛЬСЬКА КОНВЕНЦІЯ

Стамбульська конвенція – повна назва Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами – це міжнародний документ, який визнає домашнє насильство як глобальну проблему. Конвенцію відкрили для підписання державами 11 травня 2011 року в Стамбулі (Туреччина), саме тому її і називають Стамбульською. Набула чинності вона 1 серпня 2014 року.

Конвенція визнає насильство порушенням прав людини й видом дискримінації. Вона є першим міжнародним юридично обов’язковим актом, який стосується саме насильства щодо жінок. Будь-яка країна в світі може підписати Конвенцію.

Україна одна з перших підписала її ще в 2011 році, але, як би це прикро не звучало, досі не ратифікувала. На сьогодні міжнародну угоду Ради Європи (міжнародна організація 47 держав-членів у європейському просторі) ратифікували понад 30 країн Європейського союзу.

Правозахисниця, експертка з протидії дискримінації Ольга Веснянка зауважила, що в Конвенції йдеться про профілактику, про реакцію на насильство, про забезпечення захисту і про роботу з кривдниками.

Ольга Веснянка (фото з сайту Української гельсінської спілки з прав людини)
Ольга Веснянка (фото з сайту Української гельсінської спілки з прав людини)

Тобто це – документ, в якому сказано фактично все, що треба робити, аби попереджувати, справедливим чином реагувати і допомагати потерпілим від домашнього насильства, а також працювати з кривдниками, що теж важливо.

«Тому можуть піти у минуле такі спорадичні заходи, коли в одному регіоні створили притулок для потерпілих за комунальний кошт, в іншому, наприклад, за бюджетний кошт підтримали роботу медичних мобільних бригад, які реагують на виклики щодо гендерного насильства.Але це не допомагає боротися з цим жахливим явищем», – пояснила Ольга Веснянка.

Регіональна представниця Уповноваженої ВРУ з прав людини у Волинській області Любов Сітовська в коментарі для Район.Луцьк зазначила: «Стамбульська конвенція показує, що насильство над жінками і загалом домашнє насильство – це серйозне порушення прав жінки, зокрема – права на життя, безпеку, свободу, гідність і фізичну цілісність».

Любов Сітовська (фото з сайту Волинь-нова)
Любов Сітовська (фото з сайту Волинь-нова)

За словами Любові Сітовської, Офіс Уповноваженої ВРУ з прав людини проводить  просвітницьку діяльність щодо протидії домашньому насильству та насильству проти жінок. Таким чином, вони хочуть навчити людей розпізнавати ознаки насильства, розуміти пов’язані з ним ризики та загрози й звертатися за допомогою до відповідних служб. Україна зможе отримати профільну підтримку Ради Європи та міжнародної спільноти з цих питань, якщо ратифікує Конвенцію.

ЧОМУ СТАМБУЛЬСЬКА КОНВЕНЦІЯ ВАЖЛИВА

Правозахисниця Світлана Дубина пояснює в коментарі Район.Луцьк, що зараз Стамбульська конвенція особливо важлива, бо пандемія через коронавірус не породила насильство, а оголила і загострила ситуацію. Світ фіксує збільшення насильства. Тому що жінки, а саме вони в основному є потенційними потерпілими, виявилися замкнутими з насильниками в приміщеннях. Експертка наголосила, що жінки часто не мають змоги зателефонувати в поліцію, якщо щось відбувається. Вони не мають змоги звернутися за консультаціями, вони знаходяться в небезпечному просторі.

Світлана Дубина (фото Ольги Мірошниченко з Вінницького інформаційного порталу Vezha)
Світлана Дубина (фото Ольги Мірошниченко з Вінницького інформаційного порталу Vezha)

«Насильство щодо жінок – це гірська річка, яка несе дуже великі біди й проблеми. А Стамбульська конвенція – це на сьогодні єдиний документ, який комплексно вирішує проблему насильства. І це показує досвід 34 країн, які вже її ратифікували», – наголошує Світлана Дубина.

Любов Сітовська зауважує, що Конвенція не допоможе знищити насильство як таке, але вона дозволяє якісніше на нього реагувати.Чинне законодавство України (зокрема – Кримінальному кодексі, законі «Про запобігання та протидію домашньому насильству»), попри всі позитивні зміни, не враховує багатьох аспектів і не надає всіх необхідних інструментів для реагування на домашнє насильство.

Конвенція Ради Європи дасть можливість жінці почуватися в безпеці. Адже після ратифікації Україна зобов’язана буде виконувати її положення.

«Стамбульська конвенція – це ніби вакцина від насильства. На сьогодні ми користуємося нашими законами як парацетамолом, тобто знеболювальним або жарознижувальним», – наголосила Світлана Дубина.

За словами експертки, Конвенція конкретно бачить постраждалу особу – жінку. Саме в цьому документі прописано, що має бути мережа спеціалізованих притулків у кожній області, місті, районі для тих, хто постраждав від домашнього насильства. І там мають надавати комплексні послуги допомоги.

На переконання Ольги Веснянки питання про важливість Конвенції  для України – перезріло. Адже рух за ратифікацію цього акту триває орієнтовно 9 років.

Експертка пояснила, що цей документ буде працювати й під час військових дій, під час надзвичайної ситуації, чи карантину, коли люди більше часу проводять вдома, і випадків домашнього насильства в цей час значно більше. Тому, за словами Ольги Веснянки, ратифікація цього акту саме зараз на часі.

Насильство
Насильство

Конвенція пропонує забезпечити ефективні й справедливі міри покарання за насильство. Тобто такі, що можуть передбачати позбавлення волі чи батьківських прав, якщо більше ніяк не можна убезпечити дитини або постраждалу.

Світлана Дубина пояснює, що в Україні немає дієвого механізму по боротьбі з насильством, а Стамбульська конвенція його дає.

Вона потрібна, аби з’явилася кримінальна відповідальність за конкретні злочини (психологічне насильство, переслідування, сексуальне насильство, примусовий шлюб, примусові аборт чи стерилізацію, ушкодження жіночих органів тощо).

Національний експерт/тренер із питань запобігання та протидії домашньому та гендернозумовленому насильству Віктор Вальчук для видання пояснив, що у 2001 році Україна визнала, що домашнє насильство не є проблемою суто сім’ї, а всього суспільства.

Віктор Вальчук
Віктор Вальчук

Безкарність, каже Віктор Вальчук, породжує нове вчинення домашнього насильства. А Конвенція вимагає від урядів країн, членів Ради Європи, забезпечити безпеку постраждалих, які піддаються ризику насильства вдома або погрозам з боку членів сім’ї, подружжя, або інтимних партнерів.

Стамбульська конвенція сприятиме викоріненню всіх видів дискримінації, утвердженню рівноправності між жінками та чоловіками (це відіграє центральне місце в припиненні насильства) та розширенню прав жінок.

Цей ніби рятувальний квиток допоможе захищати всіх постраждалих від насильства, сприятиме міжнародній співпраці, спрямованій проти насильства, в також підтримуватиме та допомагатиме організаціям і правоохоронним органам співпрацювати між собою задля створення плану, який допоможе знищити насильство стосовно жінок.

Світлана Дубина пояснює, що в Конвенції велика увага приділена запобіганню насильства. Тобто вона передбачає, що в програми навчальних закладів введуть тему рівності, тему не насильства, тему культури згоди.

«Це дуже важливо. А в нас, на жаль, цього немає», – наголошує експертка.

Світлана Дубина (фото Ольги Мірошниченко з Вінницького інформаційного порталу Vezha)
Світлана Дубина (фото Ольги Мірошниченко з Вінницького інформаційного порталу Vezha)

Важливо й те, каже Світлана Дубина, що держави, які ратифікують Конвенцію, автоматично підпадають під міжнародний моніторинг. Структури моніторять, як виконують положення Конвенції, як надають потрібні послуги постраждалим.

Ратифіковану Конвенцію застосовуватимуть щодо чоловіків, дітей і людей старшого віку, які потерпіли від домашнього насильства.

У довіднику Конвенції для членів парламенту йдеться про те, що про більшість випадків насильства жінки не повідомляють. Тобто домашнє насильство часто відбувається за зачиненими дверима йпотерпілі (в тому числі і діти) страждають наодинці. Це – серйозна проблема.

Спеціалісти, які працюють із постраждалими, часто усвідомлюють, щосталося насильство і трапиться знову, але професійна таємниця не дає їм можливості повідомляти про це.

Тому Конвенція забезпечить можливість недотримання правил конфіденційності. Вона надасть фахівцям право обирати, чи повідомляти про серйозні випадки насильства тоді, коли, на їхню думку, вони можуть повторитися.

Конвенція визначає незалежну експертну групу з протидії насильства, яка відстежує впровадження Конвенції.

Нещодавно ООН закликала Україну терміново ратифікувати Стамбульську конвенцію. Тобто прислухатися до голосів понад 26 тисяч громадян і громадянок, які підписали петицію.

Організація Об'єднаних Націй в Україні закликає парламент вжити заходів щодо ратифікації Стамбульської конвенції та зробити все необхідне для створення суспільства, вільного від гендернозумовленого насильства.

«Ратифікація Стамбульської конвенції – це показник здорового глузду. Я дуже на нього сподіваюся. Якщо ратифікують документ, то буде можливість і поле для кардинальних змін ситуації з насильством. Я сподіваюся, що здоровий глузд переможе», – зазначила правозахисниця Світлана Дубина.

Читайте також: Б’є – значить сяде: під час карантину домашнє насильство на Волині зросло втричі

Анна КАРПЮК

***

Матеріал створено в межах проєкту «Гендерночутливий простір сучасної журналістики», що реалізовується Волинським прес-клубом у партнерстві з Гендерним центром та за підтримки Української медійної програми, що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується Міжнародною організацією Internews

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром