«Якщо медзаклад не має засобів індивідуального захисту, винен виключно керівник», –  Володимир Лотвін

15 Квітня 2020, 16:09
Володимир Лотвін 1945
Володимир Лотвін

Володимиру Лотвіну на посаді начальника управління охорони здоров’я Луцької міської ради випало працювати у нелегкі часи. До цього медик обіймав пост заступника головного лікаря з медичного обслуговування населення КЗ «Луцький центр первинної медико-санітарної допомоги» №1.

Період спалаху коронавірусної інфекції застав зненацька без перебільшення  усі ланки волинської медицини.

Разом з тим комплексні заходи, що їх довелося впроваджувати в «турборежимі», а саме: забезпечення необхідними медпрепаратами та спецзасобами лікарні, придбання дороговартісного обладнання, навчання персоналу в умовах виникнення незвіданого для всіх нас вірусу у медзакладах міста, вимагає чималих зусиль та компетентності, зокрема, і очільника важливої галузі.

Тож наскільки вдається реалізувати заплановане, працюючи за умов надзвичайної ситуації – в інтерв'ю для Район.Медицина

– Очолити відомче управління для вас співпало напередодні нелегких часів  спалаху нечуваної для усього світу пандемії. Володимире Олександровичу, як вам працюється на новій посаді? Чи можете вже на сьогодні озвучити певні напрацювання у медичній  галузі  Луцька за період вашої роботи та поділитися думками щодо перебігу нинішньої ситуації, що склалася в умовах епідемії?

– Я очолив управління охорони здоров'я  Луцької міської ради чотири місяці тому. І, повірте, цей час пролетів для мене дуже швидко. Справді, я прийшов на посаду у непростий час, коли заклади охорони здоров’я міста розпочали свою підготовку до другого етапу медичної реформи. Необхідно було забезпечити всі норми, що їх вимагала Національна служба здоров’я України щодо цих закладів, аби підписати необхідні договори у 2020 році та отримати належне фінансування.

З цим завданням ми успішно справилися, в тому числі за допомогою фінансових ресурсів, що надавала і надає комунальним підприємствам міської галузі охорони здоров’я Луцька міська рада. На сьогодні всі вісім закладів підпорядкованих управлінню охорони здоров’я Луцької міської ради успішно контрактувалися з НСЗУ і в подальшому будуть отримувати фінансування відповідно до укладених договорів.

Це – чотири центри первинної медичної допомоги, Луцька міська дитяча поліклініка, Луцька міська клінічна лікарня, Луцький клінічний пологовий будинок, та Луцька міська стоматологічна поліклініка.

Крім того, на роботу  медичних закладів, звісно вплинула ситуація в світі і в Україні? пов’язана з поширенням коронавірусної інфекції. Відтоді нам стало необхідним перебудувати роботу закладів, зважаючи на пандемію, обмежити планові лікування пацієнтів в стаціонарах, залишити лише ургентні, невідкладні операції, перевести на режим роботи через телекомунікації сімейних лікарів, вузьких спеціалістів тощо. І найголовніше – це забезпечити протиепідемічні заходи в лікарнях та поліклініках, забезпечення медичного персоналу засобами індивідуального захисту, дезинфікуючими засобами, тощо.

Читайте такожЛуцька лікарка – одна з двадцяти, що полетіли в Італію для надання допомоги

– Відомо, що окремі лікарні Луцька лише станом на перше квітня анонсували про забезпечення профільних установ, власне, медичними спецзасобами, експрес-тестами, певним медобладнанням та захисним екіпіруванням. Зауважу, що лише 1 квітня, тобто упродовж двох тижнів, відколи заявлено про карантин, медустанови не були укомплектовані жодним чином, а відтак були вкрай неготовими приймати імовірно хворих на коронавірус.  Якщо ж не все так просто в обласному центрі, то боюся уявити, що б могло бути у районних лікарнях. Чому так зволікали?

– Я далекий від такої думки, що заклади не укомплектовані жодним чином, адже процес підготовки медичних закладів до роботи з протидії поширенню коронавірусу розпочався ще на початку лютого.

 І тут вже багато чого залежало від керівників закладів – головних лікарів, директорів, адже саме на них лежить відповідальність в контексті забезпечення установи усім необхідним.

Хто з керівників зорієнтувався швидко в ситуації, оцінив запаси у своєму закладі, і зробив відповідні замовлення в постачальників засобів захисту та дезрозчинів, відповідно й швидше отримав усе це. До того ж, тоді ще не було такого масового ажіотажу і попиту на цю продукцію.

Однак тепер вийшло так, що медустанови, навіть маючи  фінансову спроможність придбати, не в змозі це зробити через відсутність продукції на фармацевтичних ринках України, або ж якщо є в наявності, але вартістують в 10-20 разів дорожче.

– Наскільки забезпечена система охорони здоров’я у відсотковому еквіваленті до реагування на коронавірус у Луцьку?

– Кожен міський заклад медицини має певний запас засобів захисту, дезрозчинів для необхідної роботи в умовах посилених протиепідемічних заходів.

Однак треба зважати, що більшість засобів індивідуального захисту є одноразовими. Тому керівники постійно працюють над комплектацією запасу, вишукують усіх постачальників, які є на ринку.

Читайте також: Як забезпечені засобами захисту лікувальні заклади Луцька

Залучаємо до роботи і місцевих виробників, які розпочали діяльність з виготовлення захисних костюмів, масок тощо. Крім того, нам допомагають благодійники, небайдужі громадяни, які надають безкоштовну допомогу в ЗІЗ, за що щиро їм завдячуємо.

Читайте також: У Луцьку волонтери виготовляють та безкоштовно роздають антисептик

– На одному із брифінгів, що відбулися в облдержадміністрації, начальник управління охорони здоров’я Волинської ОДА Ігор Ващенюк повідомляв, що кошти на придбання апаратів штучної вентиляції легень є, а купити ніде через високу його затребуваність на медичному рику. Чи справді на сьогодні є в цьому дефіцит?

– Так, на медичному ринку виник дефіцит не тільки  апаратів ШВЛ, а й на усе, що стосується індивідуального захисту, зокрема хірургічних масок, захисних халатів, костюмів, дезінфектантів тощо. Медустанови мають певні кошти, але не в змозі оперативно закупити все необхідне.

Читайте також: На Горохівщині коронавірус виявили у сімох медиків

– Днями на сесії Луцькради проголосувади за надання суми у півтора мільйони гривень для фінансової підтримки медиків обласного центру. А особливо тих, хто має підвищене навантаження. Ці кошти спрямують виключно на зарплати лікарів?

– Луцька міська рада виділила в цілому вже більше 7,5 мільйона гривень на потреби міських закладів охорони здоров’я  для боротьби з коронавірусом. Зокрема 3,7 мільйона гривень на закупівлю чотирьох апаратів ШВЛ та кисневих апаратів для Луцької міської клінічної лікарні, 2,2 мільйона гривень на закупівлю засобів індивідуального захисту та дезінфікуючих засобів, 500 тисяч гривень для забезпечення доставки медичних працівників на їхні робочі місця через припинення роботи громадського транспорту.

Окрім того надала фінансову допомогу і комунальним підприємствам обласного підпорядкування, які є в місті Луцьку, зокрема Волинській обласній інфекційній лікарні 400 тисяч гривень та Волинському обласному центру екстреної медичної допомоги більше 100 тисяч гривень на придбання засобів індивідуального захисту.

Додатково виділили мільйон гривень на доплату медичним працівникам Луцького клінічного пологового будинку та Луцької міської клінічної лікарні, які безпосередньо надають допомогу пацієнтам з підозрою на коронавірус. І як запевняє міська влада, при необхідності додаткові кошти ще будуть виділяти.

Читайте такожІнфікованих коронавірусом луцьких медиків лікуватимуть за кошти міста 

–  Чому, на вашу думку, на брифінгах в ОДА відповідальні за ситуацію, пов’язану з виникненням коронавірусу, відверто замовчують реальний стан речей про інфікованих. Мова йде про ситуацію, що склалася навколо головної лікарки Луцької міської клінічної лікарні. Як відомо, на сьогодні захворіли ще медики згаданого закладу. Чому приховування хвороби Лариси Духневич кваліфікували як лікарську таємницю? Усі карти про Ларису Петрівну відкрили лише після загального збурення у соцмережах? Більше того, випадки інфікування нині розслідує поліція.

Вся оперативна інформація щодо стану захворюваності на COVID-19 відразу стає доступною громадськості на багатьох ресурсах, в тому числі і на брифінгах у Волинській ОДА. Інформація про захворівших надається знеособлено. Жодним нормативним документом не передбачено вказання персональних даних цих хворих.

Повідомлення окремих посадовців та відомих публічних осіб у соціальній мережі Фейсбук про своє захворювання є їх особистою справою. Соціальні мережі є майданчиком для спілкування користувачів цих мереж.

Духневич Лариса Петрівна, директор Луцької міської клінічної лікарні, не зареєстрована у мережі Фейсбук. Інформацію про свій стан здоров'я вирішила оприлюднити після того, як дізналася про велику кількість неправдивих обурливих домислів, які поширювалися мережею Фейсбук.

Читайте також: Медики, які перебували в контакті з Духневич, приступили до роботи

П’ятьох осіб, котрі перебували в контакті з Ларисою Духневич, обстежили відразу після підтвердження діагнозу в директорки методом ПЛР-тестування Результати тестів у них – негативні у всіх п’ятьох. Зараз вони перебувають у самоізоляції, їхній стан задовільний.

Читайте такожУ людей, з якими контактувала інфікована лікарка з Луцька, коронавірус не підтвердився 

Що стосується інших медпрацівників лікарні, які працювали у відділенні реанімації, а це 80 осіб. Останніх обстежили та у шести з них  виявили позитивний тест, однак  вони не є контактними особами у згаданому випадку з головною лікаркою. Ці шестеро медиків зараз також на самоізоляції.

Разом з тим, жодних нормативних документів при поступленні в Луцьку міську лікарню директорки з пневмонією порушено не було. Згідно чинних наказів, усі пацієнти з пневмоніями госпіталізовуються в міську лікарню, де вони дообстежуються та лікуються.

І лише при підтвердженні хвороби на COVID-19 переводяться до Волинської обласної інфекційної лікарні. До речі, кілька днів тому дві пацієнтки з Луцька з пневмонією теж поступили на лікування в міську лікарню і після дообстеження та тестування були переведені до інфекційної.

Висловлю свою думку щодо цієї теми: ажіотаж навколо хвороби директорки Луцької міської лікарні Лариси Духневич був штучно створений певною групою людей, які, можливо, мали певний особистий інтерес в цій історії.

І взагалі, випадки виявлення хворих на коронавірус почалися з проведення тестування. На жаль, серед інфікованих по всій країні багато медичного персоналу, тому що саме вони перебувають на першій лінії фронту у боротьбі з інфекцією.

Читайте також: Медики, які перебували в контакті з Духневич, приступили до роботи

– Який ваш прогноз як спеціаліста стосовно поширення інфекції в області. Чи слід очікувати волинянам піку захворюваності і на коли він гіпотетично може припасти?

–  На жаль, коронавірус поширюється як по всій Україні, так і в нашій області. Усі попередні прогнози показують, що пік захворювання слід чекати через тиждень – два. Тобто на кінець квітня. Тому закликаю кожного дотримуватися карантинних вимог та відноситися до них з повною серйозністю.

Робіть прості і елементарні речі: дотримуйтеся гігієни рук та користуйтеся засобами індивідуального захисту, не виходьте з дому без потреби, уникайте місць масового скупчення людей, зберігайте соціальну дистанцію 1,5-2 метри, при появі ознак захворювання: загальна слабкість, сухий кашель, підвищення температури тіла – телефонуйте до свого сімейного лікаря.

Ви повинні зрозуміти, що карантин – це і справді не канікули. Адже своїми свідомими діями в цій ситуації ви збережете не лише власне здоров’я, а й здоров’я  ваших близьких та усіх, хто оточує.

Читайте також: Серед інфікованих коронавірусом у Луцьку 7% – діти

–  Стосовно обіцяного посадовцями безкоштовного лікування хворих а коронавірус. Чи реально це діятиме на практиці? Адже раніше лікарня не забезпечувала своїх пацієнтів, хворих на ГРВІ, навіть  елементарними препаратами. Скільки обійдеться хворому зробити ПЛР-тест на наявність вірусу?

–  МОЗ України запровадило єдиний протокол лікування хворих на коронавірус, в якому є певний перелік ліків. Є інформація, що найближчим часом лікарські засоби будуть шляхом централізованих поставок з МОЗ передаватися для опорних лікарень, які проводитимуть лікування таких пацієнтів.

Щодо проведення ПЛР-тестів, то їх проводять працівники Волинського лабораторного центру МОЗ України безкоштовно.

Принагідно зичу всім тільки хорошого здоров’я, психологічної рівноваги у  нелегкий для нас час. Не втрачайте надії на краще. Бережіть себе і своїх рідних. А ми – медичні працівники, зі свого боку будемо робити все необхідне для того, щоб ви почували себе  захищеними, спокійними та здоровими.

Читайте також: Шість порад від рівненського лікаря, які допоможуть вберегтися від коронавірусу

Спілкувалася Леся МІНІБАЄВА

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром