Книгонуті: як працює єдиний у Луцьку читацький клуб

03 Лютого 2020, 16:23
Вікторія Хірова, організаторка «Книгонутих» 7861
Вікторія Хірова, організаторка «Книгонутих»

Десять різних особистостей з різними життєвими історіями, різними професіями та різного віку сидять у колі за столом з купою книг. 

Дія відбувається у приміщенні Молодіжного центру Волині зимового (умовно зимового) вечора. Непосвячені часто кажуть, що це схоже на секту. Але правду можна дізнатися тільки приєднавшись до кола.

Історія «Книгонутих» розпочалася далекого листопадового дня 2018 року, коли у голові Тетяни Максимук народилася ідея створити клуб для шанувальників книг.

Таня навчається у Чернівцях на фармацевтичному факультеті, а працює і проживає у Луцьку. За словами дівчини, вона фармацевтка, яка таємно закохана у літературу.  

«Ідея створити книжковий клуб у Луцьку жевріла в мені давно, адже до цього такий досвід у мене вже був. Я люблю це місто і вважаю, що воно має розвиватись у всіх напрямках, а нічого подібного тут нема. Тому хотілося б створити такий клуб і в нашому місті. І от зі своєю ідеєю і великим бажанням працювати я пішла у Молодіжний центр Волині. Це – найкрутіший простір, який я зустрічала. Там мене радо підтримали і допомогли реалізувати мрію, допомагають і  дотепер», – розповідає Таня. 

Вікторія Хірова, вона ж Торі, з радістю взялася допомагати з організацією книжкового клубу. Розповіла, що одного вечора знайшла в месенджері фейсбуку повідомлення тижневої давності від незнайомої дівчини. Це була Таня, яка запропонувала долучитися до організаторського складу майбутніх «Книгонутих».

«За якимось дивним збігом обставин, перед тим, як прочитати це повідомлення, я їхала в якомусь тролейбусі і думала про те, що у мене ж є блог в інстаграмі, йому майже рік, і пора виводити це в офлайн кудись. От ідея і матеріалізувалася.», – зазначає Торі.

Вона – студентка, старша асистентка департаменту маркетингу «Modern-Expo» та  букблогерка. На своїй сторінці в інстаграмі дівчина легко й цікаво пише про враження від прочитаних книг. Часто бере участь у різних читацьких марафонах або ж сама їх ініціює. Робить розіграші та конкурси серед підписників. І все це супроводжують креативні фото книг і з книгами. Її же належить ідея назви.

«Якось Таня написала в організаторській бесіді, що треба придумати назву. Про це всі успішно забули. А потім прийшов дедлайн. Спочатку пропонували якусь дуже розумну латинську назву. Але я придумала декілька своїх варіантів, почала викручувати слова. Так і народилася назва «Книгонуті», типу «книгонуті» на всю голову», – зі сміхом розповідає Торі.   

Люди за столом у Молодіжному центрі Волині не бачилися майже місяць, тому зараз кожен звітує про прочитані за цей час книги та ділиться планами на рік. Жвава розповідь часто переривається вибухами сміху та коментарями щодо названих книг, якості перекладу та видання, творів на схожу тематику. За рік існування «Книгонутих» вже з'явилося чимало внутрішніх мемів та жартів «для своїх».

Клуб створювали як місце для людей, що люблять читати та обговорювати прочитане. З часом книги перестали бути єдиною темою, хоч і залишилися віссю, навколо якої обертаються розмови. З часом «книгонуті» стали друзями і в кожного з'явилися додаткові причини що два тижні приходити на чергову зустріч книжкового клубу.

«Я люблю читати книжки, а ми тут  обговорюємо їх дуже багато. А ще я познайомилася з дуже крутими людьми, які об'єднані однією метою – читати більше. Я тут заряджаюся позитивними емоціями, обмінююся думками. Взагалі, цей клуб – втілення всього, що я люблю», – каже Дарина, студентка-журналістка.  

Схожі причини називає і ще один книголюб, програміст Олег.

«Там збирається купа крутих і цікавих людей, які читають. Спілкування з такими людьми мені приємне. Ще це хороша мотивація читати самому. Для прикладу, вчора (на минулій зустрічі – прим. авт.) почув про книжку, яка мене зацікавила і заснув близько другої години ночі, бо читав», – розповідає хлопець. 

Кожна зустріч присвячена якійсь книжковій темі – вже обговорювали антиутопії, детективи, книги на букву «Н», сучасну літературу, видавництва. Інколи проводять спільні читання: усі приносять з собою книги та протягом деякого часу читають, а тоді діляться враженнями від прочитаного. Організатори кажуть, що це ще один різновид медитації.

«За цей рік ми стали сім'єю. Обговорили тисячі книг та силу-силенну жанрів, влаштували різдвяну вечірку, написали власні історії, сміялись і дихали книгами. Люди, які нас відвідують – просто казкові. Вони всі різні, але всі прекрасні і закохані у книги», –  додає Таня Максимук.

А на столі, за яким зібралися «люди, закохані у книги» вже лежить список книг, які «книгонуті» мають прочитати у 2020 році. Кожен пункт – це завдання для книголюба, яке не обмежується конкретним твором: прочитати жовту книгу, книгу більш ніж на 500 сторінок чи ту, яку довго відкладали. 

Через два тижні ці різні особистості з різними життєвими історіями, різними професіями та різного віку знову зберуться за цим же столом. І з блиском в очах розповідатимуть про крутого персонажа, несподіваний сюжетний поворот чи незвичайне художнє оформлення. І кожен із цих людей обов'язково вийде звідти трішки щасливішим.

Читайте такожПро пам'ять, голос та веселі похорони: Ірина Славінська презентувала збірку есеїв у Луцьку



Вікторія Хірова, організаторка «Книгонутих»
Вікторія Хірова, організаторка «Книгонутих»





1


1

1



Тетяна Максимук, організаторка «Книгонутих» (фото Молодіжного центру Волині)
Тетяна Максимук, організаторка «Книгонутих» (фото Молодіжного центру Волині)

Оксана КАШТАЛЯН

Коментарі
04 Лютого 2020, 14:19
Мої дорогі земляки та землячки, пишаюся вами!<br/>Дуже важливу справу затіяли.<br/>В нашому швидкоплинному світі скоріше орієнтуються та людина, котра багато читає і багато знає, адже технології не стоять на місці.
05 Лютого 2020, 18:18
Безмежно рада, що, в наш бурхливий час , збереглися люди, які, по-перше: ЧИТАЮТЬ! А по друге : Живі, паперові книжки, які дихають разом з читачем ідеями та образами Автора. Це магія спілкування! Магія розширення світогляду! Це найкращій розвиток розуму, інтелекту і Душі.<br/>Дякую за хороший настрій та велику надію, що, незважаючи ні на що, у людства є майбутнє.<br/>Люди перестают мыслить, когда перестают читать.Д. Дидро
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром