«Будинки всередині потріскають»: лучани проти забудови на Омелянівських ставках

18 Вересня 2019, 13:36
Скріншот з відео 3221
Скріншот з відео

Омелянівські ставки. Приватні будинки, що знаходяться у цьому мікрорайоні збудували ще у 60-х роках. Тут немає централізованої каналізації, господарі використовують септики.

Поруч – тиха водойма, природа, де немає шуму автівок. Тут живуть унікальні види птахів. Це ніби маленьке село всередині Луцька, яким не дуже цікавилася Луцькрада, – пише 12 канал.

Але все змінилося в серпні торік. На сесії більшість депутатів дозволили підприємству «Рівер Парк ЛТД» розробити детальний план території у межах вулиць Берестова, Попова та природоохоронної зони річки Омелянівка. Над одним зі ставків забудовник запропонував збудувати три п‘ятиповерхівки.

Жителі мікрорайону категорично проти такого сусідства.

Проект «пішов» у роботу, його без проблем прийняли у департаменті архітектури та містобудування. Згідно з планом один із будинків зведуть просто над ставом на межі водоохоронної зони. Цю територію два роки тому викупила фірма «Рівер Парк ЛТД». Інші два будинки мали бути по сусідству,  але тут є невеличка заковика на цій ділянці вже 26 років працює підприємство «Ремторгпостач», що виготовляє меблі та дзеркала.

«Влада так тихенько все робить. По плану видно, що тут є фірма. З ними є договір на оренду землі», – каже власник фірми «Ремторгпостач» Петро Мельничук.

Про інтерес сусіда до його території чоловік дізнався випадково. Підприємець обурений, мовляв, як можна взагалі щось проектувати, якщо в нього є договір оренди на цю територію. Він зазначив, що ще 4,5 роки договір буде дійсний.

Про плани дізналися й решта мешканців мікрорайону Красне. Майбутнє будівництво їх не тішить, адже з початком робіт затишна територія перетвориться на суцільний будівельний майданчик із шумом техніки.

«Не дай Бог будуть бити сваї, то це ж буде руйнація, будинки всередині потріскають», – каже один із жителів.

Мешканці хвилюються і за природу на ставках, які викопали для розверення риби. З 1990-х років територія лишилася без господаря, але це пішло на користь всій екосистемі. 

Докторка біологічних наук Катерина Сухомлін каже, що будівництво може знищити унікальну фауну, яка процвітає тут вже роками. 

«Якщо побудують багатоповерхівки з усією інфраструктурою, то там їздитиме багато машин, і цей унікальний комплекс просто занепаде», – додає докторка біологічних наук.

Вже з травня мешканці мікрорайону включилися у боротьбу й дізналися, що Луцькрада вже встигла провести громадські слухання, на яких ніхто не висловив заперечень, але справа в тому, що висловлювати їх і не було кому.

У Луцькраді людей ж намагаються заспокоїти, мовляв, ні на чиї ділянки забудовник не претендує, а проект на три будинки розробляли чисто формально, бо такі вимоги: план на одну багатоповерхівку розробляти не можна, а на масив дозволяють.

Втілення такого проекту обійдеться недешево. Каналізацію із багатоповерхівок у септики не відведеш, тож треба прокладати щонайменше 300 метрів комунікації. Але й це не все.

Згідно з пропозицією «Рівер Парк ЛТД» потрібно збудувати дорогу через ставки. Там, де зараз напівзруйнована дамба. Зрозуміло, на тамтешню екосистему це вплине негативно. Будівництво коштує великих грошей, а хто їх дасть – поки не зрозуміло. А от предстваник забудовника каже, що готовий хіба що долучитися до фінансування. 

«Там чагарники, їх привести б до порядку. Дамба – зруйнована. Можливо, ми візьмемо участь у відновленні, можливо, в перспективі місто захоче навести там порядок», – каже керівник проекту «Рівер Парк» Юрій Куць.

Хоч досі немає розуміння, хто повинен зайнятися дамбою та каналізацією, але мали затверджувати ще на липневій сесії Луцькради. Однак після резонансу поки це питання зняли. 

Як зазначив представник забудовника, єдина перепона для початку будівництва – спротив людей. Тому зараз він «кине» усі сили на те, аби з ними домовитися.Але, схоже, що до примирення сторінки поки далеко, бо активісти вже написали звернення до Президента, ГПУ й СБУ й чекають на відповідь.

Коментар
18/04/2024 Середа
17.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром