Луцькі мурали

13 Вересня 2019, 13:39
6630

Окрім замку, старих будівель та мощених бруківкою вуличок, Луцьк може похвалитися ще однією «фішкою», яка сміливо може претендувати на звання туристичної родзинки. Стіни міських будівель прикрашають чимало муралів – тут можна зустріти казкових героїв, фантастичні сюжети чи рефлексії художників на різні теми. 

Світлини малюнків, що прикрашають стіни луцьких будівель, опублікували у спільноті «Луцький урбаніст».

На стіні будинку на проспекті Волі, 20 красується великий малюнок «Тризуб». Починаючи працювати над малюнком автор проаналізував територію, назву вулиці, історичні аспекти та колористику навколишніх будинків. Вийшло чудово, мурал чималий, але він досить таки гармонійний і добре вписується в навколишнє середовище.


На вулиці Лесі Українки, 20 розміщена робота під назвою «Оберіг». Малюнок знаходиться на стіні спеціалізованої загальноосвітньої школи-центру реабілітації дітей з особливими потребами «Надія» і присвячений покровителю міста Луцьк — Святому Миколаю. Мурал розміщений на фасаді, що виходить на вулицю Ковельську.

Зовсім поблизу, на вулиці Лесі Українки, 18 красується «Мироносиця» – робота команди професійних художників «Magic Art Group». Образ жінки, яка випускає з клітки голубів миру, символізує мир та спокій. Мурал присвячений нашим захисникам, а тому намалювали його на будинку поряд з військовим шпиталем.


Також на вулиці Лесі Українки, 26а можна побачити роботу з назвою «Душа міста». автором є молодий вуличний художник Андрій Кальков. Основним елементом на малюнку є спіраль – символ пізнання та один з найпопулярніших декоративних орнаментів.

На вулиці Українки, 26 а на стінах картинної галереї також розміщений портрет перехожого, автор Arkadiusz

портрет перехожого
портрет перехожого

вул. Винниченка, 2, «Святі Мужі Волині», автор Сергій Радкевич, робота присвячена волинянам, що загинули на Майдані. Основа малюнку — людина мішень.


вул.Кривий Вал, 18. - «Привід до дружби» і присвячена 20-ти річній співпраці із польським містом Люблін. Ключ символізує Луцьк, а око — Люблін, за допомогою цих символів художник намагався показати глибину і чесність дружби між цими містами.


Мурал на стіні інституту мистецтв Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки, що розміщений на вул. Ковельська, 15. Це робота студента інституту мистецтв Андрія Горбаля, що має назву «Синтез мистецтва – музика, образотворче мистецтво, танець».


На стіні будівлі на вулиці Крилова,4 розміщені одразу три графіті. Крайнє зліва намаював віломий луцький стрітартер Андрій Кальков, серце із зашифрованим усередині словом Луцьк – олеський митець ТікТак, а от третє графіті - творіння лучанині із псевдо кактус. Усі малюнки з'явилися на стіні у 2015 році, і поява останнього малюнка викоикала резонанс серед стрітартерів – художники вважали, що малюнок не вписується у концепцію та виступає за межі її простору.


Поблтзу цих графіті, далі по вулиці Крилова, поряд із кав'ярнею «Золотий Дукат» містяться малюнки символа міста - луцького кликуна.

Спільна робота Андрія Присяжнюка з Срз Отк в рамках фестивалю «ПоліхромА» розміщена на стіні навпроти «Адреналін Сіті» на вулиці Карбишева. На стіні зображений кіт, якому наснилося полярне сяйво над берегами Аляски та монстри, які його будять. Сон кота це роздуми про мрії. Монстри символізують побут ,який відволікає та змушує переключатися на буденні справи які є зараз і тут.

На стіні приміщення «Теремно Хліб» художник Андрій Присяжнюк намалював сцену із філософського роману Антуана де Сент-Екзюпері «Маленький принц». На графіті - головний персонаж твору, його троянда та друг-лис, які сидять на астероїді.

Ще два графіті цього ж художника прикрашають стіни двору на вулиці Івана Огієнка, 2а. Йдеться про чаплю та «фірмового» кота.


 

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром