Малювали так, як підказує серце: у Луцьку діє міжнародна виставка ікон і сакрального мистецтва

25 Квітня 2019, 19:55
Відкриття міжнародної виставки ікон і сакрального мистецтва в Луцьку 3154 Джерело: Фото Л. Максимова
Відкриття міжнародної виставки ікон і сакрального мистецтва в Луцьку

Уперше в обласному центрі Волині в Музеї волинської ікони експонуються роботи, написані у 2011–2018 роках під час Міжнародних пленерів іконопису та сакрального мистецтва, які проходили на Любомльщині в Інтеграційному центрі «Карітас» у селі Замлиння. Патронат проекту здійснює Генеральне консульство Республіки Польща в Луцьку.

Протягом восьми років кожен пленер мав свою тематику: «Святі Польщі і України» (2011), «Мандруючі святі» (2012), «Святі Волині» (2013), «Чотири сторони світу. Материнство» (2014), «Святі миротворці» (2015), «Боже милосердя» (2016), «П’ятикнижжя в іконі» (2017), «Знаки часу» (2018).

«Наші пленери і післяпленерні виставки є добрим прикладом багаторічної співпраці громадських організацій, творчих середовищ, інституцій з Польщі та України. Їхня місія – ведення духовного діалогу між митцями, котрі ідентифікують себе як з традиціями католицизму, так і православ’я. В основі проекту лежить необхідність польсько-українського обміну ідеями й досвідом під час спільного пленеру сакрального мистецтва та іконопису, а також знайомство з релігійним контекстом візантійського сакрального мистецтва і культурним взаємопроникненням впливів Сходу і Заходу», – розповідає голова правління Волинської організації Національної спілки художників України Володимир Марчук.

Володимир Марчук
Володимир Марчук

Як результат плідної роботи, за вісім років відбулося понад 70 післяпленерних виставок у понад 30 містах Польщі та України. Замлинівські ікони дуже тепло зустрічали відвідувачі галерей, музеїв, будинків культури у селах, містечках, великих агломераціях. Від Замлиння через Любомль, Ковель, Сарни, Дубно, Остріг, Горохів, Володимир-Волинський, Кременець, Тернопіль, Львів, Київ, Одесу виставки мандрували Польщею – Хелм, Чєханов, Люблін, Ченстохова, Перемишль, Варшава, Подкова-Лесьна, Жевуш, Гдиня.

Відкриття міжнародної виставки ікон і сакрального мистецтва в Луцьку
Відкриття міжнародної виставки ікон і сакрального мистецтва в Луцьку


ЗАМЛИННЯ – ЛОКАЦІЯ НОВИХ ТВОРЧИХ ПОШУКІВ

Цьогоріч улітку за фінансового покровительства польського консульства вже вдев’яте прикордонне село між Україною та Польщею на десять днів стане місцем духовно-мистецьких практик іконописців та художників двох країн.

«До заснування нашого Міжнародного пленеру, подібний уже два роки як проводили у Новіце, це на території Польщі. До речі, його й по сьогоднішній день організовують. Якось представники цього пленеру влаштували у нас свою виставку, на якій був присутній тодішній консул Республіки Польща в Луцьку Кшиштоф Савіцкі. Він і запропонував організувати подібний проект на Волині», – пригадує Володимир Марчук.

З року в рік до проведення пленерів незмінно долучаються Генеральний вікарій Луцької дієцезії Римо-Католицької церкви і директор Інтеграційного центру в Замлинні Карітас Ян Бурас, педагоги і студенти Львівської національної академії мистецтв, Варшавського університету. Патронат проекту здійснює Генеральне консульство Республіки Польща в Луцьку, а також ординарій Луцької дієцезії Римо-Католицької Церкви Віталій Скомаровський і Луцький екзарх Української Греко-Католицької Церкви Йосафат Говера.

На думку директора Інтеграційного центру Карітас Яна Бураса, пленери у Замлинні є правдивим знаком нашого часу. В той час, коли отець Ян працює у волинському селі, у польській Новиці, де теж відбуваються міжнародні іконописні пленери, духовну опіку здійснює український священик. У поєднанні автентичної природної краси, атмосфери толерантності та взаєморозуміння ці локації по обидві сторони кордону є чудовим прикладом співпраці жителів Пограниччя.

Ян Бурас
Ян Бурас

ВИСТАВКОВИЙ ПРОЕКТ «ЗАМЛИННЯ» ЖИВЕ, БО ЖИВЕ ІКОНА

З 2011-го року більше ніж 200 учасників міжнародних пленерів створили майже 600 робіт сакральної тематики. Нині в Музеї Волинської ікони можна побачити частину з них – 56 найбільш яскравих робіт виставки «Замлиння». Кожна робота – результат духовного діалогу й обміну досвідом між знаними іконописцями й художниками України та Польщі, викладачами та студентами Львівської національної академії мистецтв і Варшавського університету.

«Виставка сучасної ікони «Замлиння» – це мистецький проект із глибоким духовним підтекстом та потужною енергетикою. В іконописних декоративних композиціях польських та українських митців бачимо складні образно-художні інтерпретації, символи, метафори, що поєднують у собі риси не лише сакральності, а й філософського тлумачення людської екзистенції. У кожному творі присутня своєрідна система авторського художнього мислення», – проводить професійний аналіз робіт Володимир Марчук.

За його словами, беручи за основу давні іконописні традиції, митці послуговуються власною образотворчою стилістикою та асоціаціями, вкладають глибокий інтелектуальний підтекст, у результаті чого постають оригінальні як за змістом, так і за формою твори.



Відкриття міжнародної виставки ікон і сакрального мистецтва в Луцьку
Відкриття міжнародної виставки ікон і сакрального мистецтва в Луцьку

«Експозиція художніх ікон «Замлиння» закликає нас до своєрідного духовного роздумування та пізнавання людиною істини та Бога. Ми вкладаємо дійсно глибокий зміст у те, що робимо. Це проект, що з однієї сторони зміцнює культурну співпрацю обох народів, а з іншої – сьогодні, у ХХІ столітті, привертає увагу до ікони, до її глибокого сакрального сенсу», – додає Марчук.

Як розповів голова правління ВОНСХУ пан Володимир, заняття пленерів проходять серед поліської природи – просто неба, або ж на території сучасного центру. Кількість учасників зазвичай сягає 30 чоловік. Художникам роздають липові дошки, а також всі необхідні матеріали для малювання. Хоча інколи роботи створюють і в інших техніках, і з різних матеріалів.

Міжнародний пленер у Замлинні
Міжнародний пленер у Замлинні

«Організатори цього проекту націлені, зокрема, і на залучення до нього представників всіх конфесій та їх об'єднання», – підсумував розмову Володимир Марчук.



Міжнародний пленер у Замлинні
Міжнародний пленер у Замлинні

Міжнародний пленер у Замлинні
Міжнародний пленер у Замлинні

Міжнародний пленер у Замлинні
Міжнародний пленер у Замлинні

Міжнародний пленер у Замлинні
Міжнародний пленер у Замлинні

Учасники Міжнародного пленеру в Замлинні (2016 рік)
Учасники Міжнародного пленеру в Замлинні (2016 рік)

Фото із сайтів «Музейний простір Волині», Луцької міської ради, Volart.com.ua, Віктора Чухрая

Анна КАРАСЬ

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром