Книги в холодильниках: як у Сирниках створювали бібліотеку

05 Липня 2019, 18:02
Фото креативної бібліотеки в Сирниках 2820
Фото креативної бібліотеки в Сирниках

У Княгининівській громаді, в селі Сирники, відкрили креативну бібліотеку просто неба, аби популяризувати культуру читання серед жителів ОТГ різного віку.

Місцеві активістки Оксана Глушко та Галина Волянюк взяли участь у конкурсі соціальних проєктів від ГО «Активні громадяни» спільно з Британською Радою та виграли. На втілення ідеї жінки отримали 7 тисяч гривень. 

Проєкт RestZone «Хата-читальня» у найсмачнішому селі на Волині реалізували за кілька днів активні люди громади й сусідніх громад. Колись у 1949 році в приміщенні теперішнього клубу була хата-читальня, тому вирішили її сьогодні відродити.

Читайте також: Стежками району: Сирники – найсмачніше село на Волині

Сирники: зафіксували рекорд України

ХОЛОДИЛЬНИК НЕ З ЇЖЕЮ, А З КНИГАМИ

Жінки довго думали, в що складати книги, аби дощ не намочив і вітер не зніс.

«Довго сиділи в клубі з Оксаною, так і не вирішили, де зберігатимемо книжки. І тут прийшла ідея – холодильники, старі холодильники. Книги можна зберігати в них», – розповіла Галя Волянюк.

Фото з Facebook-сторінки «Фронтера»
Фото з Facebook-сторінки «Фронтера»

Фото з Facebook-сторінки «Фронтера»
Фото з Facebook-сторінки «Фронтера»

Фото з Facebook-сторінки «Фронтера»
Фото з Facebook-сторінки «Фронтера»

Неробочі холодильники нестримні таки знайшли. Валерій Іванов із Луцька подарував сирничанам їх аж шість штук. Односельчанин Володимир Нагурний безкоштовно їх доставив до місцевого клубу, де й відкрили книгозбірню. Вчителька-волонтерка Оксана з Рожища разом з дівчатами-художницями розфарбували їх яскравими малюнками і розписали цитатами поетів. В цих веселих холодильниках й зберігають книжки.

«У холодильниках ми вдома зберігаємо їжу. А тут вирішили наповнити ці холодильники книгами – духовною їжею», – зауважила Оксана Глушко.


Книги на полицях з’являються й далі з’являтимуться завдяки діткам і дорослим, які їх дарують в бібліотеку.

Грантові кошти активістки використали на величезний банер (6 тисяч гривень) у вигляді 3D-розрізної хати, який прикріпили до однієї зі стін сільського клубу. Окрім того, на 993 гривні закупили фарби та балончики з фарбами.


АВТО НЕ ДЛЯ ЇЗДИ, А ДЛЯ ЧИТАННЯ

Цікава історія склалася з ретро-автомобілем, який сьогодні слугує місцем, де можна почитати книжки. Непроста історія вийшла з цією неробочою машиною. Жінки довго не могли її знайти, і навіть думали, що не вдасться це вже реалізувати. А тут і ні… з місцевою мешканкою Олею Матящук нарешті відшукали потрібний транспорт. Депутат Княгининівської ОТГ Микола Чернов привіз її евакуатором до клубу, де художниці привели її до ладу, а салон облагородив Андрій Остапюк.



Всі люди, які долучилися до створення унікальної бібліотеки в громаді, працювали на волонтерських засадах.

Щоби викупити цей автомобіль з металобази, довелося кинути клич, аби назбирати потрібну суму – 5 тисяч гривень. Хто міг, кидав гроші на картку, а хто міг – приносив до місцевого магазину, де теж збирали готівку. Хтось тягнув до клубу металолом, бо так теж можна було викупити ретро-авто. І фактично за добу вдалося назбирати потрібну суму.

допис Галі Волянюк
допис Галі Волянюк

Сьогодні у селі Сирники діє чудова бібліотека на свіжому повітрі, куди приходять діти й дорослі не тільки з громади, а й з інших сіл і міст. Нещодавно до бібліотеки пішки з Луцька прийшов хлопець, який захотів усамітнитися й почитати. І приніс з собою подарунок – книгу в бібліотеку.

Активістки, ініціаторки проекту
Активістки, ініціаторки проекту









1

До слова, у селі Сирники втретє вдалося реалізувати проєкт завдяки ГО «Активні громадяни» спільно з Британською радою.

Читайте також:

 Пісні, частування сирниками та гарний настрій: презентували «смачну» зупинку

Сирники: батьки власноруч склали нові меблі для клубу

Тренінг англійською, майстер-класи та повітряні кульки: у Сирниках оригінально представили проект

Анна МАНЮХІНА

ФОТО з соціальної мережі Facebook

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром