«Це як наркотик», − молода лучанка поділилась власним досвідом моржування

20 Січня 2019, 08:47
Катерина Макарук моржує вже дев'ять років 2092
Катерина Макарук моржує вже дев'ять років

Вже дев’ять років, ще до сходу сонця, дівчина регулярно приходить до Стиру: розігрівається та займається спортом перед тим як зануритись в крижану воду для покращення фізичного та духовного здоров’я.

Катерина Макарук – жителька Луцька, яка купається у зимовій річці з 25 років. Починала влітку, ходила на Стир разом з друзями, які і підштовхнули її до моржування.

«Мені завжди хотілось спробувати купатися в холод. Я почала з липня. Вирішила, що буду купатись, поки мені буде комфортно. Але чим холодніше ставало, тим більше мені подобалося», − згадує дівчина.

На річку Катерина ходить щоранку, близько шостої години.  Розповідає, що прокидатись вдосвіта зимою просто, особливо коли погода морозяна та спокійна. Набагато важче вставати пізньою осінню, в листопаді, коли тіло ще пам’ятає літнє тепло, а на вулиці вже сиро та вітряно.

«Інколи буває, що себе змушую. Але знаю, що залізу у воду і буде класно», − сміється лучанка.

Любить займатись спортом та бігати в парку. Дівчина має абонемент у спортзалі, але говорить, що тренування на свіжому повітрі набагато ефективніше для неї, воно заряджає та наповнює енергією як фізичною, так і духовною.

1

1

Після того як почала моржувати, покращилося здоров’я та зміцнів імунітет, змінився погляд на життя і стало більш позитивним мислення. Взимку дівчина занурюється лише на п’ять – шість секунд. Навіть після короткого перебування в холодній воді одразу зникають і поганий настрій, і дрібні болячки, − розповідає Катерина. Жодного разу не траплялось такого, що після купання ставало гірше.

«Але це наркотик. Як звикаєш і їдеш кудись, де холодної води нема, то стає некомфортно», − додає вона.

Особливо сумує за холодною річкою влітку, коли доводиться задовольнятись лише обливаннями. Вдома Катерина теж надає перевагу холодному душу.

«Холодна вода – це для мене сила», – стверджує дівчина.

Одразу запитую, чи Стир достатньо вдале місце для моржування?

 «Я відчуваю цю воду. Люблю Стир, не зважаючи на те, що про нього кажуть. В мене шкіра чутлива, навіть після басейну може висипати, а тут за стільки часу ніколи такого не траплялось, чиста вода», − впевнено відповідає Катерина.

Новачкам у цій справі лучанка радить починати з холодного ранкового душу ще влітку. Поступове загартовування дасть організму зрозуміти, чи варто продовжувати. Багато хто хоче, але не може, − говорить дівчина та додає, що часто люди починають моржування після того як скупались на Водохреще. Такий спосіб занадто радикальний та стресовий для організму, але можливий. Навіть чоловік Катерини саме так почав моржувати: спробував на свято і сподобалось.

Читайте також: Луцький фотограф поділився неймовірними світлинами з Водохреща

Дітям таке оздоровлення теж не зашкодить, вважає дівчина.

«Я думаю, що можна дітей з самого початку загартовувати, починаючи з душу чи прохолодних ванночок. Я, наприклад, і буду так робити (сміється). Мене мама загартовувала. Я кричала і плакала спочатку, а потім мені сподобалося. Мій брат любить теплу воду, навіть вмивається такою, але імунітет наш, звісно, не порівняти», − коментує Катерина.

Застуда чи нежить – дуже рідкісні явища для дівчини. Вона має гарний зовнішній вигляд, струнке, підтягнуте тіло та усмішку, яка заряджає позитивом оточуючих. Такі люди надихають витримкою, силою волі та здатністю володіти власним тілом і розумом.

1

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром