Чи потрібні Луцьку облаштовані місця для паління?

24 Жовтня 2018, 13:00
Дмитро Глазунов 3019
Дмитро Глазунов

За статистикою Україна сьогодні найхворобливіша нація Європи. Однією з причин є тютюнопаління. І якщо палити чи не палити - це вибір курця, то дихати продуктами паління чи ні -  не завжди залежить від людини. А пасивне паління теж дуже шкідливе.

Попри дію Закону України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення» люди палять всюди: на вулицях і площах, на зупинках громадського транспорту, на переходах, біля входу в магазини, особливо де продають каву з автоматів, біля входу в ЦУМ, Пакко, в під'їздах, в парку відпочинку, скверах, на пляжі, на ринках… Скрізь громадяни палять. Недопалки часто кидають прямо під ноги, на землю, в траву. Це створює незручності (знаю по собі, оскільки не палю). Звичайно, курців  можна штрафувати, посилити вплив Муніципальної поліції, але тоді виникає логічне запитання, де людям з такою звичкою палити і що для цього зробила влада? Допоки бачимо  неадекватне втілення. Як, скажімо, всупереч згаданому закону, поставили попільнички на зупинках громадського транспорту (наприклад біля ЦУМу),  щоб усі – у тому числі і діти, і вагітні жінки дихали тютюновим димом!!! Не доцільно встановлювати попільнички і на переходах, в інших місцях масового скупчення людей. В позитивний приклад можна поставити гіпермаркет «Там-Там», який відвів місця для паління від входів.

Ще в 2011 році я пропонував міськраді облаштувати спеціально відведені місця для паління.  І це, на мою думку, стало б тим рішенням, яке могло б задовольнити всі сторони. Влада може залучити до цього процесу торгові мережі та заклади, які займаються продажем тютюнових виробів. І це не є якісь дороговартісні роботи.

Але, щоб бачити подібні незручності, які відчувають на собі жителі міста, потрібно щодня ходити, а не пролітати на авто вулицями міста. За іронією долі нещодавно  високопосадовці Луцької міської ради були на цій зупинці, проходили повз урни для сміття з попільничками, щоправда з пов'язками на очах. Натомість очевидці стверджують, що вони повністю займали тротуари та лише  заважали  перехожим.

Лучанам буде приємно, коли вони побачать, що представники влади використовують свої посади з максимальною користю для міста, турбуються про здоров'я громадян, екологію, сприяють прищепленню культури паління та формуванню взаємоповаги громадян.

У зв'язку з вищевикладеним я зареєстрував відповідну петицію до Луцької міської ради і прошу лучан її підтримати https://e-dem.in.ua/lutsk/Petition/View/1180

 

Голова благодійного фонду «Рідна Волинь», ВОГО «Волинська обласна лікарняна каса» Дмитро Глазунов

 






 

Коментарі
24 Жовтня 2018, 17:50
Дуже правильне питання Дмитре! Сподіваюсь на результат
Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром