Луцький шкільний статут 1624 року

27 Серпня 2018, 15:02
Навчання в братській школі 8652
Навчання в братській школі

Спеціально до початку нового навчального року в луцьких навчальних закладах нам вдалось розшукати цікавий давній документ, який розповідає про правила та обов’язки учнів XVII століття.

У статуті 1624 року однієї із луцьких шкіл, а саме «Греко-латино-слов'янської школи» йдеться про права та заборони д'ля луцьких учнів. Що змінилось з того часу можете порівняти, прочитавши кілька найбільш яскравих цитат:

«Кожен, хто тільки до наших шкіл для науки прийде, зголосившись ректору, за його дозволом, надалі має придивлятися три дні наукам та порядкам».

Тобто, перед прийняттям до школи встановлювався триденний іспитовий термін.

*****

«І коли буде вписаний до великого шкільного реєстру, прийнятий і причислений буде до спудеїв, давши до шкільної скарбниці грошей».

Отож, після зарахування варто було внести плату за навчання. 

*****

«Кожен повинен буде віддавати досконале, а властиво безсловесне послушенство старшому і тому, кому старший доручить, у всьому з ним радячись, слухатиметься без жодної неволі та шемрання».

В школі була своя ієрархія. Учнів вчили слухати та поважати старших.

*****

«На шкільних годинах усі в школі рано й по обіді мають бути присутні, приходити вчасно з усілякою тихістю, без розмов та шептів, мигів та переходів поміж себе, кожен сідаючи на своєму місці, а що тільки вчитель читати, розповідати чи диктувати буде, слухати, розуміти й пам’ятати має, намагаючись щосили, щоб усе почуте подібно міг висловити вчителю».

На навчання учні повинні були приходити без запізнень, записки від батьків у XVІІ столітті не проходили. Прийшов, вчишся і слухаєш вчителя.

*****

«Жоден жодної речі, особливо поміж себе, як всередині шкіл, так і з надвір’я, нічого не ставити, ґендлювати, купувати й продавати без відома вчителя не має, запевне те розуміючи, що кожна така справа чи вчинок є крадежем, а відтак і гріхом смертельним».

Учням категорично заборонялось торгувати, це прирівнювали до смертного гріха.

*****

«Жоден не має важити чинити щось без відома вчителя: або в школі зовсім не бути, або пізно, тобто не в призначеному часі прийти, або передчасно відійти. А коли, либонь, неприсутності, либонь, загайки, либонь, відходу буде якась ґвалтовна причина… прощення має взяти. Бо хто запізниться або раз у школі не буде, суворо покарається…».

В школі привчали до пунктуальності та дисципліни. Запізнився – вибачайся, а ні, то чекає покарання. 

*****

«Що лишень буде мовитися чи діятись у школі, жоден не має того виносити за шкільного порога».

Також учні не могли розголошуватись про те, що відбувається на території школи. 

*****

«На жодні непоштиві бесіди або бенкети жоден не має ходити і з тими, котрі те чинять, жодного спілкування й товариства не заводити…».

Розваги учням також заборонялись категорично.

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 096 165 53 25 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром