Як небайдужі лучани врятували від голодної смерті собаку

13 Серпня 2018, 21:30
Небайдужі лучани врятували від голодної смерті собаку 8788
Небайдужі лучани врятували від голодної смерті собаку

Незнайомі між собою люди об’єдналися задля пошуку та порятунку собаки Белли, яку побачили в соцмережі худою і виснаженою.

Нагадаємо, що цими вихідними у соціальній мережі лучани ділилися відео виснаженої, худої собаки, яка гуляла вулицями обласного центру.

Його розмістила у соціальній мережі Фейсбук користувачка Наталія Поручник. Зоозахисники Луцька, незнайомі між собою люди, об’єдналися задля її пошуку та порятунку. Серед них – Олександр Ванюрський та Надія Красовська. 

«Собаку бачили на проспекті Соборності, тож там і шукали. Людей розбили на групи і о 8-ій ранку в суботу почали пошуки. Продовжили пошуки ввечері і знайшли! Велика подяка дівчатам, які відстежили ймовірного «власника» – так ми дізналися, де, ймовірно, може бути ця собака», – розповідає Олександр Ванюрський.

Вже ввечері у суботу, 11 серпня, Беллу вилучили. Заплатили за неї 200 гривень. Надія Красовська розповіла, що розпитували людей і натрапили на чоловіка, розмова з яким видалася підозрілою, тож простежили за ним.

1
Під час вилучення собаки
Під час вилучення собаки

4
Під час вилучення собаки
Під час вилучення собаки

Під час вилучення собаки
Під час вилучення собаки

Він казав, що бачив собаку в районі Балки, однак привів зоозахисників саме до тієї квартири, де утримували тварину. До помешкання його не пускали, коли він відкривав двері, замок закривали з середини.

«Потім, все-таки, зайшов, казав, що собаки нема. Але ми почули, що вона  чухається. Власник собаки, доки ми спілкувалися, утік через вікно – квартира на першому поверсі. Ми кидали у вікно записку, в якій запитували: «За скільки продасте собаку?» Зрештою, двері відкрили. З квартири відчувався жахливий запах, трупний, тож ми викликали поліцію. Поліція так і не приїхала, проте віддзвонилися пізніше, коли собаку ми вже забрали. Собаку кликали і вона, врешті-решт, вийшла. Заплатили за неї 200 гривень».

Зараз Белла під наглядом ветеринарки Яни Коханюк. Каже: тварині три роки. Вона спокійна, добра тварина, дуже терпляча. Зважаючи на її жахливе виснаження (вона втратила половину маси тіла) показники її здоров’я цілком задовільні. Собаку у такому стані, – каже Яна, – бачить вперше.

«Белла поступила до нас з критичною вагою, 14 кілограм. Зараз вона вже має 14 кілогам 600 грам. За висотою холки та об’ємами лап можна зробити висновок, що вона має важити приблизно до 30 кілограм. Це дуже дивно, що вона до цього часу живе з такою вагою, в неї нормальна хода, постановка лап. Єдине – пошкоджена шкіра, можливо, через авітаміноз, якісь стреси. У неї дерматит. Ще було багато бліх, нереальна кількість, тобто додався ще й блошиний дерматит, але з цим ми вже справились. Таких худих собак ніколи не бачила. Шерсть – це захист тварини. Вона її втратила, як і здорова шкіра – в неї цього нема. Також нема підшкірної клітковини, нема ваги. У неї залишився кістяк і шкіра». 

Яна Коханюк додає: Беллі потрібен відповідальний господар, людина, яка б розуміла, що бере не звичайну собаку. По-перше, тривалий час, місяці, їй необхідне спеціальне харчування та дієта. Потрібні вітаміни, біфідобактерії, які сприяють кращому засвоєнню їжі. Декілька років потрібно буде відстежувати стан її здоров’я. Вже є людина, яка хоче забрати її до себе, але про одужання ще рано говорити. Лише через тиждень-десять днів можна буде зробити висновки, скільки займе фізична реабілітація.

1
Белла під наглядом ветеринарки Яни Коханюк
Белла під наглядом ветеринарки Яни Коханюк

1
Собаку у такому стані ветеринарка бачить вперше
Собаку у такому стані ветеринарка бачить вперше

Беллі потрібен відповідальний господар
Беллі потрібен відповідальний господар

 

Другий фактор – це реабілітація психологічна. Власник має розуміти, що бере собаку з пережитою травму, дорослу тварину, яка, попри все, мала прив’язаність і любила свого колишнього господаря.

Сусіди, що мешкають у будинку на Соборності, зокрема Марія та Олександр Марчуки, розповіли: там мешкають бабуся з онуком, який і утримував Беллу. Двері у квартиру нікому не відчиняють. Собаки не було чути, вона ніколи не гавкала, думали, що тварина вже померла, адже господар близько року не виводив її на вулицю.

Зі слів речниці патрульної поліції Волині Ольги Бузулук, якщо зоозахисники звернуться із заявою до поліції, її опрацюванням займатиметься слідчий. Тоді винних у жорстокому поводжені з твариною можна буде притягнути до відповідальності, яка передбачає, зокрема, штраф від 850 до 8 500 гривень і навіть обмеження волі на строк до двох років. Зоозахисник Олександр Ванюрський каже: заява до поліції обов’язково буде. 

Лариса АНДРІЙЧУК

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 096 165 53 25 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

Читайте також: Шкіра та кістки: у Луцьку рятують безпритульну собаку

Найкращих мисливських собак обирали у Луцьку

Дізнавайтесь останні новини Луцька першими.

Стежте за нами у TwitterGoogle+ та Instagram. Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментарі
14 Серпня 2018, 01:12
Будь ласка тримайте в курсі новин щодо життя цієї собаки до кого вона потрапила і тому подібне.<br/>А також по можливості постіть про всі випадки собак які зникли - це допоможе в зменшенні вуличних собак,якими ніхто не опікується
16 Серпня 2018, 02:40
Что это за порода? На дога похож
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром