«Препарати для лікування вірусних гепатитів стали дешевшими, проте – більш ефективними», – головний лікар обласної інфекційної лікарні Руслан Морочковський. ІНТЕРВ’Ю

27 Липня 2018, 18:00
Головний лікар обласної інфекційної лікарні Руслан Морочковський 9708
Головний лікар обласної інфекційної лікарні Руслан Морочковський

Лікар-інфекціоніст Руслан Морочковський розповів Район.Луцьк, чому не всі інфіковані знають про свою недугу, чи доступне зараз лікування та чи можна повністю вилікуватись від гепатитів  В та С. 

День боротьби і запобігання вірусним гепатитам у світі відзначають 28 липня. З 2010-го року, за резолюцією Всесвітньої організації охорони здоров’я, цього дня згадують і Нобелівського лауреата Баруха Бламберга, який відкрив вірус гепатиту В.  

«Як і з ВІЛ-інфекцією, так і з вірусними гепатитами, ситуацію із захворюваністю і офіційною статистикою щодо цих недуг можна охарактеризувати як «верхівка айсбергу», – каже головний лікар обласної інфекційної лікарні Руслан Морочковський.  

Насамперед, чому вірусні гепатити, В та, особливо, С називають «лагідним убивцею»?

Це дуже ліричний відступ. Чому? Тому що більшість пацієнтів протягом тривалого часу не відчувають симптомів і не мають скарг на здоров’я, їх нічого не турбує. вже пізніше, коли розвиваються складні ураження печінки, або ж позапечінкові прояви, тоді лише з’являються скарги. Прогресує хвороба у кожного пацієнта по-різному. В одних може за 5 років розвинутися цироз, в інших не розвинеться і за 50. Є дуже багато індивідуальних факторів, які впливають на прогресування і перебіг хвороби. 

Яка ситуація із захворюваністю на вірусні гепатити в нашій області?

Вона доволі стабільна. Практично однакова  кількість хворих у нас реєструється з хронічними вірусними гепатитами. На сьогодні в реєстрі обласної інфекційної лікарні – близько 2700 хворих. Проте не всі до нас звертаються, частина лікується в інших медзакладах, ми про них не знаємо, відповідно їх нема в нашому реєстрі. Щороку ми виявляємо серед волинян 100-150 нових випадків захворювання. Лікуємо в рік до пів тисячі пацієнтів, адже дехто звертається, подекуди, і по декілька разів на рік: для консультацій, призначення, контролю лікування.

Головний лікар обласної інфекційної лікарні Руслан Морочковський
Головний лікар обласної інфекційної лікарні Руслан Морочковський

Як виглядає рівень захворюваності серед волинян на тлі інших регіонів?

Загалом, доволі благополучно, адже в деяких областях хворих набагато більше.

Чи діє державна програма лікування хворих на вірусні гепатити?

Так, державна програма діє. Проте препарати надходять із деяким запізненням. На сьогодні ми практично не маємо препаратів для проведення лікування новим пацієнтам. Ті хворі, хто вже отримує лікування за програмою, його продовжує, на них препарати виділені. А от включити нових людей у лікування зараз не можемо. На жаль, для усіх, хто потребує лікування, ресурсів програми не вистачає. Однак останніми роками кількість пацієнтів, яких ми можемо пролікувати, збільшується. Це залежить і від вартості препаратів, які зараз використовуємо, бо кардинально помінялися самі схеми лікування, вони значно дешевші.

Інфографіка
Інфографіка

Чому препарати здешевшали?

З 2016-го року ми застосовуємо інші препарати, більш сучасні, але дешевші. Плюс є різниця в ціні на них саме для України. Наприклад, з 2016-го року почали застосовувати високоефективні безінтерферонові медикаменти для лікування гепатиту С. Для України діє спеціальна ціна, значно нижча, ніж для європейських країн. Їх закуповує Міністерство охорони здоров’я.

Чи доступне лікування за власні кошти?

Все відносно і залежить від платоспроможності кожної окремої людини: для когось це дорого, а для когось – ні. Але в порівнянні з препаратами інтерферонового ряду, які використовувались, скажімо, ще 5 років тому, лікування стало вдвічі дешевшим. Препарати прямої противірусної дії – менше коштують, ефективніші та краще переносяться пацієнтами.

Інфографіка
Інфографіка

Наскільки ефективне сучасне лікування і чи є у ваших пацієнтів шанси повністю одужати?

Ефективність лікування зараз дуже висока. У порівнянні зі старими схемами лікування, ефективність застосування яких становила, приблизно, 50%, то зараз це 92-95%. Лікування триває три місяці. Раніше пацієнти лікувалися від пів року до року.

Профілактика вірусних гепатитів. Оскільки інфікування відбувається через кров, що варто знати про шляхи зараження?

Основний метод профілактики, крім дотримання певних правил життя кожною людиною, є ще вакцинація. Є ефективна вакцина проти гепатиту В, яка застосовується і, до речі, дає захист одразу від двох гепатитів – В і D, бо вірус D без В не приживається в організмі людини. Від гепатиту С вакцини поки нема. Щодо профілактики, то відповідальність і на медичних працівниках, працівниках стоматологічних кабінетів, перукарень, манікюрних, пірсинг – і тату- салонів – важливо, щооб вони не нехтували  правилами знезараження, стерилізації інструментів. 

Спілкувалася Лариса АНДРІЙЧУК

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

Читайте також: Лікарка з Луцька пояснила вплив емоцій на людський мозок

Лікарка з Луцька пояснила вплив емоцій на людський мозок

Дізнавайтесь останні новини Луцька першими.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром