«Опіки – надзвичайно небезпечна травма для маленьких дітей», – завідувач обласного опікового центру Роман Трач

18 Липня 2018, 18:33
Завідувач Волинського обласного опікового центру, лікар-комбустіолог Роман Трач 13518
Завідувач Волинського обласного опікового центру, лікар-комбустіолог Роман Трач

Протягом останніх років збільшилась кількість дітей, які отримали опікові травми. Завідувач Волинського обласного опікового центру, що у Луцькій міській клінічній лікарні, лікар-комбустіолог Роман Трач розповів, що лише із початку 2018-го у центрі отримали медичну допомогу 169 пацієнтів віком до 18-ти років. А щорічна середня кількість постраждалих від опіків дітей – 400.

Що саме найчастіше спричиняє опіки дітей?

Здебільшого, маленькі пацієнти віком до 5 років обпікаються гарячими рідинами. Це – чашки з гарячими напоями, які батьки залишили на краю столу, чайники, які кип’ятилися на підлозі, каструлі з окропом. А причина – батьківська необачність. Батьки мають знати, що вони відповідальні за дітей і мають стежити за ними постійно. У біді вони часто звинувачують малечу: це він чи вона такий шустрий, всюди лізе.

Питаю: «А де ж ви були?». Відповідають: «А я взагалі не бачила, як це сталося».

Не розумію, як, наприклад, може на плиті о шостій ранку варитися холодець і дитина його на себе перекинула, чи електрочайник кип’ятився на підлозі, а батьків поруч не було. Чи, наприклад, мама пила гарячий чай і одночасно тримала малюка на руках. Таких історій дуже багато.

Перев'язка маленького пацієнта
Перев'язка маленького пацієнта

 

Якого віку більшість маленьких пацієнтів опікового центру?

Більшість – до трьох років, саме такі дітки до всього дуже цікаві, жваві, енергійні та активно пізнають світ. Але саме для них опіки значно небезпечніші, ніж для дітей, які вже досягли, наприклад, п’ятирічного віку. Опікова травма у маленьких дітей протікає важче. Як правило, це опіки другого ступеня, але 30 % – це опіки глибокі, які вимагають пересадки власної шкіри. Цього року у нас вже проліковано троє дітей, яким ми провели по чотири пересадки власної шкіри. На щастя, все закінчилося позитивно, діти одужали. Хоча у них будуть проблеми з рубцями, в майбутньому їх чекають реконструктивно-відновні операції. Як правило, важка опікова травма – це травма на все життя.

У палаті опікового центру
У палаті опікового центру

Чому саме для маленьких дітей термічна травма настільки небезпечна і важка?

Насамперед, через анатомо-фізіологічні особливості малюки менш адаптовані до стресових реакцій, тож перебіг будь-яких захворювань важчий. Плюс захисні сили організму не розвинені і тому реакція на опікову травму у дітей молодшого віку, або у немовлят, дуже важка. Якщо 5% опік у дітей 5-річного віку – це локальний опік, то така ж травма у дітей віком до року – це опікова хвороба з опіковим шоком.

Чи знають батьки, як правильно надавати допомогу при опіках?

На щастя, зараз батьки більш обізнані. Вже менше малюків, яких після опіків мажуть кремами чи олією. Цього категорично не можна робити, бо під цією плівкою зберігається висока температура і тканини продовжують травмуватися! Найважливіше – охолодити уражену ділянку. Холодна вода, холодний рушник, укутування холодним простирадлом. Слід пам’ятати, що холодна вода має бути в межах +10 +15 градусів. Лід до опікової рани прикладати не можна, тому що це буде додаткова холодова травма через ламкість капілярів. Охолоджувати опік потрібно щонайменше 20 хвилин.

Перев'язка обпечених ніжок
Перев'язка обпечених ніжок

Які ще правила надання першої допомоги при опіках важливі?

Хочу наголосити, що важливо не гаяти часу. Кожна втрачена хвилина – це триваліше лікування, більше ураження. Обпечену ділянку необхідно охолоджувати негайно, викликати швидку допомогу.

Інколи батьки думають: «Та це ж не велика пляма, хіба я собі пальця не обпікав?».

А це може бути глибокий опік, особливо небезпечний, якщо є функціональні зони – кисті чи, наприклад, обличчя. Нелікований опік призводить до некрозу тканин і, в подальшому, пересадки власної шкіри. Це збільшує рубцювання, збільшує контрактури (обмеження рухів через рубці), а якщо це стосується, наприклад, кистей, може призвести і до інвалідності.

Перев'язка обпечених ніжок
Перев'язка обпечених ніжок

Чи бувають проблеми з лікуванням дітей старшого віку?

З дітьми старшого віку інша проблема. Буває, що вони приховують травму від батьків, бо бояться бути покараними. Тому, наприклад, зараз, коли діти на канікулах, гуляють самі, обов’язково ввечері питайте, як минув їхній день, цікавтесь, чи нічого не сталося. Хай вони показують, якщо мають травму. Неодноразово були випадки, наприклад, діти 11-12 років, палили смолу, чи розпечена пластмаса потрапила на руку і дитина боялася сказати батькам, приховувала рану. Лише коли почався набряк, почався артрит  (запалення суглоба), хлопчик розповів батькам про пригоду і вони прийшли в опіковий центр. Час був згаяний, лікування було тривалішим і складнішим.

В перев'язувальній
В перев'язувальній

Зараз серед підлітків – мода на ризиковані розваги, такі, як наприклад, «зачеперство». В Україні були випадки, що діти навіть гинули від важких електротравм, які отримали на вагонах поїздів. Чи траплялося таке на Волині?

Минулого року і позаторік були у нас такі випадки. Пацієнти після електротравм від дії високого струму, саме підлітки, які з цікавості, в пошуках адреналіну чи з максималізму, мовляв, я можу залізти в трансформаторну будку чи помочитися з мосту на лінію електропередач, у нас лікувалися. І це були, справді, дуже тяжкі електротравми. Позаторік у нас був навіть підліток, який втратив від цього руку. А щороку в нас лікується після електротравм 10-15 дітей.

До речі, і маленьких це стосується. Вони цікавляться розетками, вимикачами, патронами, куди вкручуються лампочки, інколи кабелі перегризають. Старші – це цікавість до трансформаторних будок, кабелів, хизуються, роблять селфі на вагонах і викладають в інтернет. Батькам необхідно вчити дітей, що струм – дуже небезпечний, що такі розваги можуть плачевно закінчитися, можна навіть загинути. Також підлітків необхідно навчати, як надавати допомогу при опіках, як діяти, коли хтось зазнав ураження струмом, наприклад, не чіпати людину під дією струму руками, а відтягнути постраждалого палкою.

Завідувач Волинського обласного опікового центру, лікар-комбустіолог Роман Трач
Завідувач Волинського обласного опікового центру, лікар-комбустіолог Роман Трач

Що іще може спричинити опіки?

Опіки можуть бути хімічними. Непоодинокі випадки серед дітей – опіки засобами побутової хімії, лугами та кислотами. Переважно, це діти які повзають – перекидають пляшки, які стоять на підлозі або в полі їхньої досяжності. Щільно закривайте їх і ховайте їх подалі.

Спілкувалася Лариса АНДРІЙЧУК

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

Коментарі
19 Липня 2018, 19:58
Здається мені, що такі фото (скріни з відео) подавати в інтерв'ю занадто.
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром