Як не зашкодити собі під час бігового півмарафону

23 Червня 2018, 09:04
Телеведуча Галина Падалко 2902
Телеведуча Галина Падалко

Трохи більш, ніж за два місяці у Луцьку проведуть півмарафон. Ми зібрали поради, як правильно підготуватись до бігу та, як не нашкодити собі.

Для багатьох лучан біг вже став ранковою чи вечірньою звичкою.

Так, 9 вересня у Луцьку відбудеться «Лучеськ півмарафон-2018», де й зараз кожен охочий може зареєструватись і обрати дистанцію для бігу в 5 кілометрів, 10 кілометрів або, 21 кілометр.

Для тих, хто планує бігти півмарафон у Луцьку, організовують безкоштовні тренування під керівництвом досвідченого тренера Романа Гаврилюка. Зокрема, бігуни тренуються у понеділок, у середу о 19:30 на стадіоні «Авангард» та у суботу о 8:30 у парку імені 900-річчя міста Луцька.

Для участі в «Лучеськ півмарафоні» потрібне посвідчення особи, що підтверджує вік учасника, медична довідка, оригінал заповненого бланку «Виключення відповідальності» (обов’язково для всіх учасників), а також оплата реєстраційного внеску.

Начальник управління охорони здоров’я Волинської ОДА Ігор Ващенюк розповів, що довідку про готовність до змагань можна отримати у відділенні спортивної медицини Волинської обласної клінічної лікарні.

«Перед змаганням обов’язково спортсмени проходять медичний огляд. Вони можуть не знати, що в них є якісь відхилення у стані здоров’я. А навантаження іноді до трагічних випадків приводить», – зазначив Ігор Ващенюк.

 

Що потрібно для отримання довідки для участі в забігу

У відділенні спортивної медицини Волинської обласної клінічної лікарні, що знаходиться у Луцьку за адресою проспект Грушевського, 21 розповіли про те, які обстеження потрібно пройти для заняття бігом та участі у півмарафоні.

Щоби отримати медичну довідку, потрібно пройти обстеження на велоергометрії, здати загальний аналіз крові, сечі, перевірити електрокардіограму серця та зробити УЗД серця.

Кожен може вирішити сам, де саме пройти обстеження. З готовими результатами аналізів та обстеження треба йти знову в цей заклад. Наразі там не проводять велоенергометрію, бо наразі немає відповідного обладнання.

Успішний досвід учасниць забігу на «Лучеськ півмарафоні»

Журналістка Тетяна Грішина брала участь у забігу на 21 кілометр у «Лучеськ півмарафон 2017». Дівчина постійно тренується, уважно ставиться до свого здоров’я. Також у неї є досвід участі в Чорногорівському забігу на 28 кілометрів.

Вона поділилася досвідом, як проходила обстеження перед участю у вересневому півмарафоні у місті Луцьку.

«Півмарафонська дистанція, а аж надто марафонська дистанція – це все-таки навантаження на організм, навіть тренований. Тому важливо додатково проконсультуватися з медиками, оскільки в людини можуть бути вроджені вади, порушення, які не помітні на перший погляд. Такі обстеження я проходила у відділенні спортмедицини при обласній лікарні у минулому році. Також у цьому році планую ще раз пройти перед «Лучеськ півмарафоном», який відбудеться у вересні», – розповіла вона.

Тетяна Грішина
Тетяна Грішина

За словами Тетяни Грішиної, у відділенні спортмедицини вона здавала загальний аналіз крові, сечі, робила кардіограму. Також їй робили пробу «Руф'є» (вимірювали тиск, пульс до, одразу після і за деякий час після навантаження), зважували, вимірювали силу рук, розпитували про травми, самопочуття, стаж тренувань тощо.

Вона також додала, що велоергометрія – дуже важлива, бо УЗД чи кардіограма робиться у стані спокою серця. А велоергометрія  у стані навантаження. І за допомогою такого тестування можна побачити поведінку серця під час стресу.

Телеведуча Галина Падалко минулого року пробігла 21 кілометр у забігу «Лучеськ півмарафон- 2017». Дівчина постійно тренується. Крім бігу ще займається таеквон-до. Вона поділилась думками про те, чому важливо проходити медичні обстеження.

 «Летальні випадки на змаганнях, на превеликий жаль, не рідкість. Наше здоров`я – дуже непередбачувана річ, на яку впливає ще багато різних факторів крім здорового способу життя, спадковість наприклад», - зазначила вона.

За її словами, перед минулим півмарафоном можна було зробити страховку, або довідку.

Галина Падвлко
Галина Падвлко

Телеведуча регулярно займається бігом уже майже три роки.

«У теплі пори року біг дуже не люблю. Тому таким чином треную силу волі. Найбільше пробігала 23 кілометри одного разу, коли була дуже розлючена. Стараюсь максимально рідко пропускати тренування, коли я є в місті. Можливо, це неправильно, але я п’ю ліки та йду на тренування. Минулий півмарафон став для мене наукою і гірким досвідом, чому краще після хвороби не ставати на дистанцію. Після 21 кілометра відходила чотири дні. Цього року ще не визначилась з дистанцією, скільки буду бігти», – розповіла Галина Падалко.

Мая ГОЛУБ

Дізнавайтесь останні новини Луцька першими.

Стежте за нами у TwitterGoogle+ та Instagram. Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром