Як у Луцьку реабілітовують учасників АТО. ФОТО

11 Березня 2018, 08:28
Реабілітація на базі обласного госпіталю ветеранів війни в Луцьку 4756
Реабілітація на базі обласного госпіталю ветеранів війни в Луцьку

Керівництво обласного госпіталю ветеранів війни нарікає на неналежну реабілітацію учасників АТО через неврегульованість на державному рівні.

У європейських країнах реабілітацію почали впроваджувати ще після Другої світової війни. Також спонукали думати про повернення до повноцінного соціального життя і наслідки епідемії поліомієліту, внаслідок якої багато людей втратили працездатність. В Радянському Союзі ж реабілітація як комплексний підхід до відновлення фізичних функцій організму, психологічного стану і працездатності була відсутня.

Антитерористична операція на Сході України змусила дбати про повернення до повноцінного життя військовослужбовців, які повертаються із зони бойових дій.

У жовтні 2014-го року на базі обласного госпіталю ветеранів війни (тоді – обласного госпіталю для інвалідів війни), згідно з розпорядженням голови облдержадміністрації Володимира Гунчика, створили реабілітаційний центр. Варто зазначити, що за декілька місяців такі ж центри Указом Президента України створили в усіх областях.

«В 2015-му році ми створили спеціальне відокремлене відділення відновного лікування для пацієнтів з травмами та захворюваннями нервової системи та опорно-рухового апарату. Назвали відділення саме так лише тому, що в законодавчих нормативних документах нема  такого поняття як реабілітаційне відділення. Це відділення розраховане на 30 ліжок, ще 20 для учасників АТО передбачено в інших відділеннях, адже центр мав бути розрахований на 50 ліжок», – розповідає заступниця головного лікаря з медичної частини обласного госпіталю ветеранів війни Оксана Шкаровецька.

Заступниця головного лікаря з медичної частини обласного госпіталю ветеранів війни Оксана Шкаровецька
Заступниця головного лікаря з медичної частини обласного госпіталю ветеранів війни Оксана Шкаровецька

Зараз лікарі госпіталю для ветеранів війни застосовують ті методики, яких навчилися в закордонних центрах, зокрема, запозичили досвід у Польщі та Білорусі. Ремонт у відділеннях для учасників АТО та фізіотерапевтичному зробили за кошти обласного бюджету, а обладнати допомогли, переважно, волонтери та благодійники.

Для відновлення функцій опорно-рухового апарату застосовують механотерапію (придбаний волонтером Мирославом Ватащуком), підвісну кабіну кінезотерапії (це обладнання допомогли укомплектувати БФ «Волинь2014» та волонтерка Наталія Ариванюк).

Читайте також: Дитячій лікарні в Луцьку допомагають благодійники

Є велотренажери, апарат для лімфодренажу, ударно-хвильової терапії, вертикалізатор, орбітреки, бігові доріжки. Для тих, кому необхідне відновлення дрібної моторики рук також є спеціальний тренажер. Відремонтували бальнеологічний комплекс.

Обладнання для реабілітації
Обладнання для реабілітації

Лікарі госпіталю для ветеранів війни застосовують ті методики, яких навчилися в закордонних центрах
Лікарі госпіталю для ветеранів війни застосовують ті методики, яких навчилися в закордонних центрах

Лікарка поряд із пацієнтом
Лікарка поряд із пацієнтом

Значна проблема і з фахівцями: як у Волинському обласному госпіталі, так і на державному рівні також. У класифікатор професій внесли фах «лікар з фізичної та реабілітаційної медицини», але навчальних програм для цієї лікарської спеціальності не розроблено,  отже Міністерство охорони здоров’я про навчання фахівців лікарів-реабілітологів не подбало.

«Катастрофічно не вистачає і штату госпіталю, щоб забезпечити належною увагою всіх пацієнтів», – каже Оксана Шкаровецька.

Читайте такожГоспіталі у Луцьку отримали допомогу від німецьких благодійників

Пацієнт на біговій доріжці
Пацієнт на біговій доріжці

«Відсутність кваліфікованих лікарів-реабілітологів – це велика проблема. Адже його завдання  розробити індивідуальну програму реабілітації, стежити за ефективністю призначених реабалтаційних заходів. Безпосередньо ж із пацієнтами працює фахівець з фізичної реабілітації (або фізичний терапевт). Це може бути людина з середньою медичною освітою. У штаті необхідно передбачити багато таких спеціалістів, їхня робота індивідуальна і вкрай важлива. На жаль, справді, розвиток реабілітації в Україні гальмує відсутність навчальних та лікувальних стандартів, затверджених на рівні дрежави»,  додає головна лікарка Тетяна Масікова.

Комітет Верховної Ради з питань охорони здоров’я 2 березня провів круглий стіл з проблем забезпечення учасників АТО медичною, фізичною та психологічною реабілітацією. Під час засідання учасники зазначили: система охорони здоров’я України не може запропонувати системного вирішення проблеми, воно зупинилось на стадії законопроекту.

Самі ж учасники АТО, пацієнти госпіталю, наголошують: допомога їм потрібна.

Сергій Олександрук вперше проходить тут проходить реабілітацію. У 2015-му році, як наслідок не лікованої закритої черепно-мозкової травми, під час служби в зоні бойових дій у військовослужбовця 14 окремої механізованої бригади стався інсульт. Ліва сторона тіла зовсім не працювала.

Один з пацієнтів госпіталю
Один з пацієнтів госпіталю

Пацієнт госпіталю проходить реабілітацію
Пацієнт госпіталю проходить реабілітацію

Сергій Мельничук – постійний пацієнт госпіталю з 2015-го року. Після демобілізації щороку декілька разів перебуває тут на лікуванні.

«Грижі, з ногами були проблеми, завужені судини, головні болі після контузії, ноги майже не функціонували. Виконую і роблю все, що призначають лікарі: дошка Євмінова, фізкультура, клітка кінезотерапії і багато інших процедур. Поступово з ногами стало краще, пам’ять поліпшилася, судини почали краще працювати. Але повертаюся сюди двічі-тричі, а інколи й чотири рази на рік»– говорить Сергій Мельничук

Лариса АНДРІЙЧУК

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

Читайте такожУ Волинському обласному госпіталі лікують кістки за сучасними методиками

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39