«Місце»: іноді хтось має померти, щоб ви отримали бажане. РЕЦЕНЗІЯ

19 Лютого 2018, 11:21
Кадр з фільму «Місце» 3073
Кадр з фільму «Місце»

Якби Вам запропонували здійснення одного бажання в обмін на якусь послугу, на що б Ви пішли заради бажаного? Чи готові ви будете перевести через дорогу 10 бабусь за букет квітів для своєї дівчини? А підірвати кафе із сотнею людей заради порятунку власного чоловіка?

«У кожному з нас є щось жахливе, і тим, кого не змусили це в собі відкрити, дуже пощастило», – каже одна з героїнь психологічної драми «Місце» від режисера «Ідеальних незнайомців» Паоло Джаконовезе.

Фільм «Місце» журналісти Район.Луцьк дивилися в кінотеатрі «AdrenalinCity» у неділю, 19 лютого.

Сюжет

Фільм розповідає про те, як далеко може зайти людина заради втілення власних бажань.

В затишній кав’ярні «Місце» сидить сумний загадковий чоловік. До нього щодня приходять різні люди. Вони говорять, а він робить помітки у товстому чорному записнику. Незнайомець виконує найзаповітніші бажання людей, а ті в свою чергу отримують від нього певні завдання. Аби твоє бажання здійснилося, треба виконати те, що доручає сумний чоловік. Люди, що майже не мають надії, приходять до чоловіка і укладають угоду.  

Неймовірно сумний Незнайомець здійснює бажання нещасливих людей
Неймовірно сумний Незнайомець здійснює бажання нещасливих людей

Декому щастить, і він чи вона отримують просте на перший погляд завдання. Але майже щоразу персонажам доводиться переборювати себе, аби виконати умови договору.

«Іноді хтось має померти, аби інший отримав те, чого хоче», – каже у розмові з Незнайомцем старенька бабуся, що хоче повернути світлий розум своєму чоловікові. Їй доручили підкласти вибухівку у людну кав’ярню, і підірвати її. Жінка завагалася, але прийняла пропозицію.

Всі події у фільмі – це діалоги головного героя та людей, чиї бажання він виконує. Стрічку знімали за одним столиком кав’ярні. Більше локацій у півторагодинному фільмі нема. Вам, однак, жодної хвилини не стає нудно, бо історії героїв, що приходять сюди,їхні емоції та стиль спілкування роблять картину динамічною.

Просити можна про що завгодно, але натомість потрібно виконати завдання
Просити можна про що завгодно, але натомість потрібно виконати завдання

Проблеми

Стрічка в основному закцентована на двох проблемах: вибору людини і усвідомленого бажання. Таємничий Незнайомець досліджує, як далеко можуть дійти люди, аби досягти того, про що вони мріють. Часто, однак, з’ясовується, що ці люди самі не знають, чого хочуть.

І якщо вирішення другої проблеми приходить після здійснення одного з людських бажань, то перша лежить у вимірі власних кордонів і обмежень. І майже завжди ми готові нехтувати цими межами – тільки б хтось запропонував вигідну ціну.

А якщо ціна твого бажання надто велика?
А якщо ціна твого бажання надто велика?

Персонажі

Той рідкісний випадок, коли творці картини зуміли розкрити всіх персонажів, крім головного. Люди зі своїми проблемами, страхами та обґрунтуваннями того, чому вони ідуть на злочин, виглядають дуже справжніми. Це ніби сповідь, але не після провини, а до неї.

Натомість головний герой – мовчазний Незнайомець, який вміє задавати правильні питання та постійно щось занотовує – персонаж абсолютно незбагненний. До кінця стрічки нам так і не вдалося зрозуміти, чому він кожного дня сидить у одній кав’ярні, щоразу смертельно втомлений і безкінечно сумний. Чому дає страшні завдання, і чому не втручається у хід їх виконання. Попри все, до останнього кадру ви не припиняєте милуватися ним – така цікава роль у людських історіях йому випала…

Подивитися фільм можна у кінокомплексі «Адреналін Сіті» щодня о 17:40.

Читайте також: «Той, що біжить лабіринтом»: підліткова антиутопія. РЕЦЕНЗІЯ.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром