Чотири весілля: один вечір із життя луцького РАЦСу. ФОТО

15 Лютого 2018, 22:24
Весілля у Луцьку 6304
Весілля у Луцьку

Міський відділ реєстрації актів цивільного стану у вечір 14 лютого – не найромантичніше місце у Луцьку. Велика будівля не підсвічена ліхтарями, доріжка до сходів, якими би мали урочисто спускатися наречені, присипана шаром снігу, а вихід з «урочистих» дверей закритий «романтичними» кованими ворітьми на товстому ланцюгу.

Тим не менше, це не зупинило 36 закоханих пар зареєструвати шлюб саме цього дня.

У День святого Валентина луцький РАЦС обіцяв працювати до півночі, аби поєднати разом якомога більше сердець. Журналістка Район.Луцьк провела вечір у компанії працівників установи, відвідала чотири весілля і готова поділитися з Вами надлишком любові, який принесли з собою наречені.

«Все майже всі розписалися»

Я прийшла до РАЦСу по обіді, бо планувала залишитися тут до півночі. Заміж я раніше не виходила, тому де вхід до приміщення, розібралася не одразу. Яким же було моє здивування, коли пояснили, що великі урочисті сходи для наречених працюють тільки у вихідні.

Атмосфера навколо була аж ніяк не «валентинською»: на порожній площі поруч з будівлею метушилися хіба що поодинокі пасажири «Луцьк-Експресу» та не зовсім тверезі клієнти місцевого пабу.

Зі світла у вікнах стало зрозуміло: о цій порі працює кабінет №3, де шлюб реєструють, і кабінет №5, де оформлюють розлучення.

Місце реєстрації шлюбу впізнаємо за кульками у формі сердець – атрибутами свята.

Погодьтеся, на вигляд не зовсім романтично...
Погодьтеся, на вигляд не зовсім романтично...

Ворота і сходи вниз працюють тільки у вихідні
Ворота і сходи вниз працюють тільки у вихідні

Вікно, де кулька – кабінет реєстрації шлюбів
Вікно, де кулька – кабінет реєстрації шлюбів

«Вже майже всі розписалися. Чого ви не приходили раніше?», – питає привітна жінка з порогу.

Я кажу, що збираюсь просидіти тут до півночі, і ловлю на собі її співчутливий погляд.

«Зараз прийдуть ще чотири пари, і все. Більше нікого,скоріше за все, не буде».

Сідаю чекати чотири весілля.

Чотири весілля

У День закоханих в РАЦСі взяли шлюб 36 пар. Це і люди, які реєструвалися заздалегідь, і ті, хто брав участь у проекті «Шлюб за добу».

Оскільки 32 весілля я вже успішно пропустила, до останніх чотирьох готувалася з особливою ретельністю: розпитала жінку про особливості церемонії, дізналася, як проходить шлюб за добу, з’ясувала, що наречених у білосніжних сукнях і фаті швидше за все не буде, розчарувалася, але все-одно з надією протирала об’єктив.

За кілька хвилин до домовленого початку церемонії прибігають захекані ведучі. Вони щойно «розписали» пари з «пілоту» (пілотного проекту «Шлюб за добу», – авт.). Жінки перевзуваються, поправляють волосся, кімнатою розноситься такий «весільний» запах лаку для волосся.

2
Тут звіряють документи перед урочистою церемонією
Тут звіряють документи перед урочистою церемонією

Незабаром все починається.

Пари заходять спершу у невелику кімнатку, а вже потім – у залу, де на урочистій церемонії на них чекають пані Людмила та музиканти.

Грає «Вальс Мендельсона», і до кімнати заходить перша пара. За ними – зо два десятки гостей із квітами. Наречені (а ми не знаємо їх імен, – авт.) закохано дивляться одне на одного і стають на простелений мамами рушник.

Після слів ведучої про любов і народження нової сім’ї пара обмінялася обручками, «розписалася» на документі про шлюб і прийняла привітання.

Всі виглядали безмежно щасливими та посміхалися.

Обручки для першої пари цього вечора
Обручки для першої пари цього вечора

3
Вони обмінюються обручками під музику скрипалів та сльози радості рідних
Вони обмінюються обручками під музику скрипалів та сльози радості рідних

2
Погляньте на ці щасливі посмішки!
Погляньте на ці щасливі посмішки!

Наступна пара прийшла з меншою кількістю гостей, але з більшою кількістю операторів. На обличчях – ті самі закохані усмішки, а на очах нечисленних гостей – радість. Вітали наречених квітами та обіймами. Ведуча церемонії побажала щастя.

2
Ці обручки поєднали другу пару цього вечора
Ці обручки поєднали другу пару цього вечора

2
Ведуча церемонії пані Людмила робить наречених подружжям
Ведуча церемонії пані Людмила робить наречених подружжям

Втретє «Вальс Мендельсона» заграв для молодої пари, з якою прийшло всього двоє гостей. Наречена помітно хвилювалася і злегка тремтіла. Наречений глянув на неї підбадьорливим поглядом, що мав би означати «все у нас буде добре», і вони обмінялися обручками.

1
Романтичні обручки – для романтичної пари
Романтичні обручки – для романтичної пари

Наречена трохи тремтить і хвилюється. Майбутній чоловік її підбадьорює
Наречена трохи тремтить і хвилюється. Майбутній чоловік її підбадьорює

Щасливих наречених вітають гості
Щасливих наречених вітають гості

Четверте і останнє весілля у ніч святого Валентина в Луцькому РАЦСі прийшло тихо. У приміщення зайшли двоє неймовірно схожих між собою людей. Пізніше пані Людмила скаже мені, що вони підходять одне одному, і що на них чекає найсвітліше майбутнє, адже їм добре удвох.

За кілька хвилин ці обручки поєднають нову сім'ю
За кілька хвилин ці обручки поєднають нову сім'ю

Наречені ставлять підписи на першому спільному документі їх сім'ї
Наречені ставлять підписи на першому спільному документі їх сім'ї

«У нас тут всі виходять»

Останнє подружжя неквапом покинуло приміщення РАЦСу. Ведуча церемонії пані Людмила з полегкістю видихнула і зняла підбори. Працівниці РАЦСу та музиканти зібралися у щасливому кабінеті №3, аби обговорити день.

«Люда, а ви заміжня?», – зненацька питає мене пані Людмила.

«Ні», – відповідаю.

«Нічого, вийдете. У нас тут всі виходять», – змовницьки перезираються жінки. У кімнаті панує легка невимушена атмосфера. Вони працюватимуть до півночі.

«Ніхто вже не прийде», – розчаровує мене одна із жінок.

Вона пояснює, що для звичайної реєстрації шлюбу потрібно подавати заяву за місяць. «Шлюб за добу» о цій порі вже не актуальний, оскільки місця для урочистостей (Замок Любарта та Палац культури) зачинені або зайняті. Єдине, що можуть закохані сьогодні – це подати заяву на рестрацію шлюбу.

Заяв за день було всього 5. Жінки пояснюють, що наближається піст, і кількість весіль у місті значно скорочується. Тому романтиків, які би опівночі прийшли писати заяву, практично нема.

Тим не менше, у РАЦСі на них чекали.

***

Я покинула приміщення відділу реєстрації актів цивільного стану близько дев’ятої. Це були перші на моєму досвіді чотири весілля за день. Не було ні сотень гостей, ні білих суконь, ані десятка операторів, які намагалися ідеально поставити кожен момент свята. Були закохані пари. І достатньо одного випадкового погляду, аби зрозуміти: сьогодні вони щасливі. Неважливо, як складется їх доля надалі. Вони прийшли сюди, бо люблять одне одного. І саме любов цього святкового вечора створила у Луцьку чотири нові сім’ї.

Людмила РОСПОПА

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром