Казковий Луцьк очима художниці

27 Січня 2018, 11:32
Фрагмент картини «Осінь в старому Луцьку» 5156
Фрагмент картини «Осінь в старому Луцьку»

В соціальній мережі Facebook вдалось випадково натрапити на картини із зображенням нашого міста. Їх авторка – Оксана Гнатюк –настільки майстерно показала наше місто кінця ХІХ початку ХХ століття, що воно нагадало якийсь кадр з голлівудського фільму чи диснеївської казки. Захотілось жити в нашому місті саме у ті роки. 

Перша картина під назвою «Одного вечора» (One evening. Luck), переносить нас на центральну вулицю Луцька у 1909 рік. Зображене на полотно не є повністю уявою автора, адже написане воно з архівної старовинної фотографії, зробленої польським фотографом у 1909 році.

4
«Одного вечора»
«Одного вечора»

Художниця Оксана Гнатюк в себе на сторінці так коментує свій витвір:

«Так виглядала головна вулиця Луцька. Тоді вона називалася ім'ям імператора Миколи II. У вересні 1909 року введено електричне освітлення і було закладено міський сад. А будинок, з якого зроблений цей знімок, був знищений під час Другої світової війни». 


Друга робота під назвою «Синагога. Луцьк» (Synagogue. Luck), показує, як виглядала одна з луцьких архітектурних пам'яток у 1872 році.

3
«Синагога. Луцьк»
«Синагога. Луцьк»

Художниця коментує під зображенням:

«Так виглядала Велика хоральна синагога в 1872 році в Луцьку. Це стара ренесансна синагога з оборонною вежею. Побудована в центрі одного з єврейських луцьких штетлів. 5 травня 1626 король Сізігмунд ІІІ дав привілей луцьким євреям на будівництво синагоги за умови, що вона буде носити оборонний характер. У 1648 році вистояла перед нападом козаків. Вціліла при великій пожежі в 1869 року. Під час Першої світової війни була пошкоджена обстрілами, але вистояла. У 1942 році увійшла територіально (район Жидівщіна) в одне з гетто. У тому ж злощасном 1942-му в серпні-вересні було розстріляно 17 000 в'язнів (євреїв), а в приміщення синагоги була закладена вибухівка. Пережила і вистояла».

Третє полотно має назву «Осінь в старому Луцьку». Тут ми можемо впізнати вулицю Братковського, з якої розпочинаються багато екскурсій, що ведуть до нашого заповідника. 

2
«Осінь в старому Луцьку»
«Осінь в старому Луцьку»

Оксана Гнатюк – уродженка нашого міста. З відкритих джерел відомо, що вона пише картини у різних стилях і жанрах. Улюбленою темою для неї є міський пейзаж. Також займається ілюстрацією дитячих книг. Брала участь у різних виставках і конкурсах. Роботи знаходяться у приватних колекціях і галереях України та за кордоном. 

3
Оксана Гнатюк – уродженка нашого міста
Оксана Гнатюк – уродженка нашого міста

Пропонуємо і читачам Району.Луцьк оцінити вищезгадані твори мистецтва, які дозволять ще більше захоплюватись нашим містом. 

Джерело фото – офіційна сторінка художниці Оксани Гнатюк: https://www.facebook.com/okgnatyuk/ 

 

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром