«В Україні наукові проекти на порядок сильніші», – луцький школяр про міжнародну виставку в Бразилії

08 Вересня 2017, 09:33
3209

Юний винахідник Микола Свереда, який ще минулого року підкорив всеукраїнське журі своєю розробкою робота-пилососа, цього літа представив Україну на міжнародній науковій виставці в Бразилії. 

На міжнародну виставку свої проекти приїхали представити винахідники із 39 країн світу. Розробка Миколи – технологія використання безпілотного літального апарату для пошуку теплових втрат будинків. Як розповідає юний науковець, задум зробити щось на основі дрону зародився дуже давно. Але точно сформував ідею, коли на очі потрапили постанови про обов’язкову наявність у кожної будівлі енергетичного паспорта.

– Я зацікавився процесом обстеження теплової ефективності і дізнався, що для високих будівель це робити надзвичайно складно. А за допомогою дрону можна набагато полегшити цей процес, зробити його дешевшим і швидшим, – каже Микола. –  Коли ще було холодно, я тестував винахід. Наприклад, досліджував один із гуртожитків і визначив, що там дійсно великі тепловтрати. Такий будинок не ефективний, бо скільки б ви не опалювали, звідти дуже швидко виходить тепло.

Окрім проекту Миколи, українська делегація учнів представила низку цікавих розробок. Це і оптимальний дозатор порошку для пральної машини, який визначає рівень забрудненості води; проект покращеного і полегшеного бронежилету; пробник для визначення якості бензину безпосередньо на АЗС; проект добавки до води, яка б допомагала пожежникам ефективніше боротися із вогнем. 

– В Україні наукові проекти на порядок сильніші, – переконаний учень. – Навіть на нашій виставці конкуренція була набагато вища. Винаходи, які були представлені іншими учасниками в Бразилії, я можу зробити за тиждень, навіть не запитуючи про те, як воно працює. 

Микола розповідає, що виставка дала йому можливість не тільки підвищити рівень англійської, а і відкрити для себе багато нових перспективних напрямків. Як, наприклад, створення винаходів на 3D-принтері.

– Я вигадую ідеї, просто дивлячись відео і прогулюючись по магазинах, базару, – посміхається школяр. –  Мені потрібно побачити щось цікаве, і тоді ідея сама вистрілює в голову. От коли їхав у маршрутці на інтерв’ю, то думав над автоматизованою системою, яка допомогла б інвалідам краще заїжджати у громадський транспорт. 

Майже весь свій вільний час винахідник із Луцька витрачає на реалізацію власних ідей. Тому на питання про бажану реформу в освіті, яка б стимулювала юні таланти, відповідає просто:

– Потрібно зменшити кількість непотрібних уроків у школі, щоб діти могли у вільний час більше займатися своїми практичними проектами. У мене часто були погані оцінки в школі, бо фізично я не встигав. Добре, що батьки не сварилися через це і дозволяли мені працювати над тим, що мені подобається. 



1

1


 

Інна МАЗУРИК

Коментарі
08 Вересня 2017, 15:16
Гарна стаття
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром