«Правоохоронні органи потребують допомоги»: керівник «Національних дружин» розповів для чого Луцьку ще одне формування

22 Червня 2017, 17:14
6707 Джерело: facebook.com

З дня на день на вулицях Луцька з’явиться більше охоронців громадського порядку. Громадське формування «Національні дружини – Волинь» уже затвердило статут та має у своєму складі більше 30 «дружинників», які після узгодження певних бюрократичних моментів вийдуть у місто на перше патрулювання.

Для чого вчорашні військові вирішили створити власне громадське формування, як співпрацюватимуть з громадою міста, політичними силами та правоохоронними органами Район.Луцьк розповів керівник ГФ Вадим Крикун.

Чому у «азовців» виникла ідея створити громадське формування? В чому буде його основне призначення?

– Велика кількість добровольців, особливо полку «Азов» повернулися у цивільне життя,  ми між собою спілкуємося, зберігаємо певні контакти, маємо спільні організації.  Хлопці, які пройшли війну, мають певні навички, певний досвід, вирішили використати їх на благо кожного населеного пункту, в якому ми проживаємо.  Ситуація у нашій країні не проста і в АТО,  і у цивільному житті. І досить довго, мені здається,  вона ще буде такою напруженою. Правоохоронні органи,  попри реформи,  потребують допомоги.  Я думаю, що наші зусилля не будуть зайвими.

Формування «дружинників» вже існують у інших українських містах. Ви якось координуєте свою роботу?

– Зараз майже в усіх обласних центрах нашої країни, де є представництво азовського руху, існують такі громадські формування і вони будуть створюватися і надалі. Керівництво відбувається на місцях, ми автономні в плані командування,  в плані наших дій, але все одно спілкуємося з представниками формувань з інших міст. Наше формування буде відкритим, будь-хто, хто захоче  долучитися до нашої роботи, буде мати змогу це зробити. Для людей, які недосвідчені у такому виді роботи, будемо влаштовувати певні вишколи, навчання. Буквально минулого місяця в Івано-Франківську відбувався вишкіл всіх західноукраїнських громадських формувань.  Туди з’їхалися більше шести організацій і на дводенному вишколі хлопці займалися, вивчали різного виду військові справи, удосконалювали свої навички, ділилися досвідом.

Під час навчання акцент робите саме на військовій підготовці?

–  Навчання буде різного характеру. Тобто я не бачу необхідності застосовувати військові навички у нас в Луцьку. Проте для того, щоб проводити якісь патрулювання, або затримання, або профілактичні заходи разом з правоохоронними органами, все одно потрібно бути більш-менш обізнаним у цій справі. Як мінімум, знати законодавство і знати свої повноваження, обмеження і тому подібне. В нас дуже різношерсте представництво у формуванні.  У нас є люди з юридичною освітою, які займають правозахисною діяльністю. Вони можуть проводити певні лекції і тому всі люди будуть певним чином обізнані у тому, як потрібно працювати.

У громадське формування входять тільки «азовці»?

Зараз у нас більшість «азовців». Але ми їх називаємо представниками азовського руху.  Є дуже багато людей, які з об’єктивних причин не мали змоги поїхати в АТО. Вони займалися волонтерською діяльністю, допомагали людям з отриманням статусу учасника бойових дій.  Тобто це великий колектив, це велика команда, яка працює у різних сферах – військовій, юридичній, економічній, громадській. Тобто немає такого, що основна маса військові.

Ми розуміємо,  що війна і цивільне життя – то різні методи впливу на порушника і звичайного громадянина. Апелювати до того,  що ми військові ніхто не буде.  Просто хлопці більш свідомі у цьому плані. Якщо вони мали бажання там навести порядок, то головне мати це бажання і тут.  Все інше ми здобудемо.

– До лав формування можуть вступати цивільні, які не мають військового досвіду і підготовки?

– Звичайно ми будемо розглядати будь-яку кандидатуру,  але всіх під ряд брати не будемо,  бо то наша відповідальність. Ми відповідаємо за дії  людей,  які входять до нашого громадського формування. Тому маємо бути впевненні у тому, що людина адекватна, у тому, що людина розуміє, на що вона йде і що буде виконувати. І якщо людина не має жодного відношення до такого виду роботи, то будемо її до цього готувати. Залучати на ті ж самі вишколи, аби побачити, хто себе як проявить. Перш за все, вітається особиста ініціатива, бо всі знають, що у громадській діяльності має бути зацікавлена сама людина.

 Звідки «Національні дружини» будуть фінансуватися?

– Матеріально-технічна база, яка у нас є зараз – це речі членів нашої організації. Той же транспорт, форма. Плюс нам дещо допомагає Київ, зокрема, інвентарем та амуніцією. Азовський рух – це не тільки громадське формування. У нас є і політична партія «Національний корпус». Але вони займаються своїми справами – політикою. Є хлопці, які поза політикою, але теж мають відношення до нашої структури,  от ми їм створили нову платформу, щоб вони могли себе проявити та розвиватися.

 Тобто формування не має відношення до політичних справ?

– Ну як не має відношення… Зараз половина хлопців, з якими я служив в одному взводі в «Азові», займається політичною діяльністю, половина – у громадському формуванні. Тобто я не можу сказати,  що ми не маємо відношення до політики, бо ми одна структура, просто розгалужена. У нас просто різні напрямки роботи.

 Яку позицію займатиме формування під час передвиборчої кампанії та у період самих виборів?

– Ми не будемо діяти упереджено. Тобто до когось ставитися з симпатією, а до когось навпаки. Ми будемо зберігати порядок та чесність виборів і тому подібне. Ми зараз спілкуємося з усіма активними громадськими формуваннями області – це  і «Самооборона Волині» і та ж сама «Варта порядку». Це «Буг»,  який у місті Ковелі, але ми з ними у добрих відносинах і координуємо наші дії. Ми не будемо проводити якусь агітаційну роботу,  ми будемо робити те,  що прописано у нашому статуті – забезпечувати громадський порядок,  щоб не було ніяких провокацій, маніпуляцій, зривів. Бо, на жаль, в Україні зараз всяке відбувається.

1

Як саме буде відбуватися співпраця з іншими формуваннями і чому все-таки вирішили бути автономними, а не увійти у склад одного з існуючих?

– Ми не входили у склад інших формувань,  бо не хотіли вносити деструктиу у їхню ієрархію. У них побудовані взводи, є командири взводів. У нас також є певна своя ієрархія ще з моменту служби. Я думаю, що було б  неправильно, якби ми вступали і руйнували її.  А співпраця проста – ми створенні не проти когось, не нашкодити комусь. Я спілкуюся з керівниками інших  громадських формувань без винятку. На даний момент ми знаходимо спільну мову  і будемо надалі спілкуватися і будувати наш формат роботи.

Коли плануєте вийти на перше патрулювання?

– Зараз «добиваємо» бюрократичні питання. Нам потрібно отримати пакет документів від міської ради. Наступний крок – створення юридичної особи в ЦНАПі.  Після цього будуть ще організаційні моменти – зробити певну ієрархію, розбити на певні групки наш колектив, побудувати рафік,  щоб це все було систематизовано. Тоді і будемо приступати до роботи.

Чи буде проводитися навчальна робота перед початком патрулювання?

– Звичайно. Ми це називаємо інструктаж. Перед кожним виходом у піший чи якогось іншого виду патруль буде проводитися інструктаж,  де будуть чітко вказані наші можливості, межі наших дій і наші обов’язки. Плюс ми будемо співпрацювати дуже тісно з правоохоронними органами,  щоб нас не було потім заяв,  що ми самовільно  вчиняємо якісь дії. Також у поліції є більша база даних. Вони більше інформовані у проблемних точках. Вони можуть сказати, куди краще кинути зусилля. 

Читайте також: Невідомі побили лідера волинських азовців. 

Софія СІЧКУН

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

 
Коментарі
23 Червня 2017, 02:26
донецьк патрулюй
24 Червня 2017, 16:13
Янкі - відомій на все місто правопорушник та алкоголік. Навіть у Азові, де він служив його не любили за те що постійно бухий ходив! Якщо ця людина стоїть на чолі ГФ, зрозуміло що то буде з ГФ.
24 Червня 2017, 16:13
Янкі - відомій на все місто правопорушник та алкоголік. Навіть у Азові, де він служив його не любили за те що постійно бухий ходив! Якщо ця людина стоїть на чолі ГФ, зрозуміло що то буде з ГФ.
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром