Стежками району: привітний Воютин

20 Лютого 2017, 17:31
11053

Гостинні воютинці не поспішають покидати рідне село, а стараються зробити усе необхідне для того, щоб «вдома було краще, ніж у гостях».

Чи є у вас такі місця, які притягують своєю атмосферою і викликають бажання лишитися там на довше? Якщо ні, то варто відвідати село Воютин, яке знаходиться на південному заході Луцького району. Перше, що вражає гостей у цьому селі – привітність його жителів. Здається, що тут панує затишок і злагода, а щирі посмішки селян лише підтверджують таке припущення.

До Воютинської сільської ради, окрім власне Воютина, входить ще три населених пункти: Гать, Тертки та Чорний Ліс. Щоб детальніше дізнатися про проблеми та перспективи розвитку сіл, відправилися до приміщення сільради.

Адмінспоруда Воютинської сільської ради
Адмінспоруда Воютинської сільської ради

 

На моє скромне: «Можна увійти?» – сільський голова Валентин Іщук радо запросив на розмову та додав, що уже читав наші репортажі з сіл Луцького району і готовий розказати про свої «володіння».

«А, це ті матеріали, що у Facebook були?  – пригадав голова сільради, –  То що там треба про наші села розказати?»

До речі, сучасними засобами зв’язку між громадою і владою у Воютині не нехтують. Зокрема, в популярній серед молоді соцмережі воютинці створили свою групу, де одним із адміністраторів є сільський голова. Тут жителі діляться новинами та обговорюють проблеми села.

Читайте також: репортажі з сіл ВеселеСадівРадомишль,Чаруків,Романів, Смолигів.

 

«ОПА, ВОЮТИН СТАЙЛ»

На території сільради є два фельдшерсько-акушерських пункти, поштове відділення, Воютинська школа, де навчається 166 учнів та ДНЗ на дві групи, розрахованих в загальному на 50 дітей.

Дістатися до Воютина, каже сільський голова, неважко, адже сюдою курсує чимало маршрутів, тому договорів із перевізниками у сільраді не укладали.


 

Кілька вулиць в селі – асфальтовані, проте вже потребують ремонту. Втім, невдовзі на території всієї сільради планують облаштувати тверде покриття. Засипають дороги білим щебенем. А задля комфортного пересування, на вулицях сіл наразі проводять освітлення.

До грудня 2016 року, за словами голови сільради, в населених пунктах не було вуличного світла.

«В грудні освітлили вулицю Центральну, Шкільну та Молодіжну у Воютині. Зараз почали монтувати в селі Гать. Найбільше звертаємо увагу на ті вулиці, кудою курсують автобуси. Адже це безпека громадян», – наголошує Валентин Іщук.


 

Працюють воютинці здебільшого в СГПП «Дружба», «Кромберг енд Шуберт», СГПП «Несвіч» та на заводі «Nestlé», що в Торчині.

Не забувають в селі й про культурне життя. У Воютинському Будинку культури працює зразковий танцювальний колектив «Пролісок», який налічує понад 60 учасників.

«От тільки виділили 60 тисяч гривень на костюми для самодіяльності. У Будинку культури зробили ремонт і далі робитимемо. Задля підтримки функціонування закладу витрачаємо кошти з місцевого бюджету, а також гроші, виручені з платних послуг, зокрема, дискотек», – зазначає сільський голова.

Найбільший платник податку  до сільради – СГПП «Дружба». Крім того, на території сільради є 5 фермерських господарств та 5 торгових закладів.

Свято-Покровська церква
Свято-Покровська церква

Воютинська школа
Воютинська школа

Відділення зв'язку
Відділення зв'язку

Місцевий ФАП
Місцевий ФАП

Воютинський дитсадок
Воютинський дитсадок

У цьому приміщенні - клуб та офіс СГПП Дружба
У цьому приміщенні - клуб та офіс СГПП Дружба

 

СВІЙ ДО СВОГО ПО СВОЄ

Мешканці Воютина  на життя не скаржаться, мовляв, за останній час у селі видно суттєві покращення.

«Нормально нам живеться. За останній час є покращення: зробили освітлення, дороги. З транспортом тут проблем немає. Маршрутів вистачає для того, щоб доїхати до Луцька чи Торчина. А проблеми завжди будуть – у кожного свої», – каже місцева жителька Ніна Дмитрук.

Нещодавно, крім того, вдалося врегулювати проблему зі стихійними сміттєзвалищами. Наразі тверді побутові відходи вивозять на полігон в Торчині.

«За рік такої роботи уже видно результат – стихійних звалищ як таких уже немає. Звісно, трапляються випадки, але їх ліквідовуємо. Просто людей треба привчити. Але приємно, що більшість хоче підтримувати чистоту й беруть участь в суботниках. Долучаються й діти і це дуже добре, що вони мають таке бачення», – зауважив голова сільради.

Молодь з села, каже сільський голова, масово не виїжджає, адже до районного центру не так далеко. Тому, коли виникає потреба – не проблема поїхати до Луцька і повернутися назад у село. Тим більше, що багато селян мають власні автомобілі.

1

 

Відпочити воютинці можуть біля місцевого ставка, а затяті рибалки не покидають «рибне місце» і взимку. Раніше, за словами Валентина Іщука, став орендували. Проте орендар не зважав на чинне законодавство і платив «як заманеться». Тож влітку 2016 року господарський суд зобов’язав орендаря сплачувати відповідну суму, яка виявилася йому завеликою.

«Згідно закону, орендар має сплачувати не менше трьох відсотків від нормативно-грошової оцінки. Це вийшло майже 40 тисяч гривень. Така сума йому виявилася непосильною і він відмовився від оренди. Ми зібрали збори і люди вирішили, що краще, коли ставок лишиться в комунальній власності», – зазначив голова сільради.

Організовували збори селян і з іншого питання – щодо створення сільської ОТГ з центром у Воютині. Валентин Іщук каже, що планували залучити до об’єднання села Горохівського району. Під час громадських слухань люди підтримали таку ідею, проте поки що втілити її в життя воютинці не можуть. Тому наразі у Воютинській сільраді продовжуватимуть дбати про добробут «своїх» населених пунктів з перспективою на подальше об’єднання з сусідніми громадами.

Воютинський ставок
Воютинський ставок


Кафе-бар під боком у церкви
Кафе-бар під боком у церкви




Місцевий стадіон вражає масштабами
Місцевий стадіон вражає масштабами








1
Воютинським рибалкам не страшний мороз і сніг
Воютинським рибалкам не страшний мороз і сніг

Оксана ВЛАСЮК

 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром