Закохані пари Луцького зоопарку: все, як у людей, і навіть краще

14 Лютого 2017, 16:03
4772

Не тільки у людей є свої історії кохання, пристрасті та нерівні шлюби. Спеціально до Дня святого Валентина Район.Луцьк шукав відмінності між стосунками людей та тварин. 

Поділилася  історіями лебединої вірності, левиних ревнощів, нерівних шлюбів та розповідями про сімейні пари звіринця директор КП «Луцький зоопарк» Людмила Денисенко.

 

Леви Нік і Даша, що «дихають» ревнощами

Нік прибув до Луцька з Миколаївського зоопарку, а Даша – з Ялтинського. Йому 11 років, а їй 9. Разом вони приблизно 9 років. Він завжди  її охороняє, не підпускає близько до людей. Їхні почуття дуже сильні, тому ревнощі є невід’ємним атрибутом сімейного життя.

«Він «дихає нею» настільки, що навіть ревнує до працівників зоопарку і стежить, щоб ніхто не підходив», – розповідає Людмила Денисенко.

Якщо левиці заманулось відпочити на верхній полиці, значить лев складе їй компанію. Якщо вона буде спати в кутку, то він теж, щоправда, притиснувши її до стіни. Така поведінка самця не завжди йде на користь левиці, тому пару інколи розділяють, щоб закохані могли відпочити один від одного.




 

Лебедина вірність

У Луцькому зоопарку мешкають лебеді: двійко чорних та двоє білих.

Пари птахів поділили між собою 2 ставки, тому навесні, під час періоду гніздування та висидки яєць, конфліктів не виникає – кожна з пернатих сімей займає свою водойму.

Крім цього, лебеді ще й захищають власну територію. До зоопарку потрапляє багато поранених птахів або тих, які не змогли відлетіти у вирій. Проте, пернаті самці не допускають на ставок чужаків, тому інші лебеді змушені ходити і шукати собі воду деінде.

Відомо, що ці птахи обирають собі пару на все життя.

«Поки в нас не було випадків, щоб принесені врятовані лебеді створили пару. Можливо, їхня половинка загинула. Якщо дивитись на такі ситуації, то найміцніша вірність – лебедина», – зауважила директор Луцького зоопарку.



 

Продуктивні Федя та Ліма

Зелені мавпочки Федя і Ліма наразі є найактивнішою парою, яка працює над збільшенням кількості жителів звіринця.

 «Фельдман-Екопарк» подарував луцьким колегам тваринок на відкриття зоопарку після реконструкції.

Символічним Людмила Денисенко вважає те, що в рік Червоної Мавпи пара подарувала перше маля. Мавпочки вирішили не зупинятися на досягнутому і 26 грудня народилася друга малеча – дівчинка Санта. З вибором імені проблем не виникло. Всі працівники одноголосно вирішили, що це подарунок на Новий рік. Тепер вже старший братик дуже гарно бавиться з малечею і допомагає батькам.

Мавпочок, на жаль, не вдалося сфотографувати, адже у період появи потомства вони дещо агресивні.

Так тішилися мавпочки своєму першому дитинчаті
Так тішилися мавпочки своєму першому дитинчаті

 

Три ворони і «зальотний»

Три роки тому харківські колеги подарували Луцькому зоопарку трьох вороненят.

«Нам завжди, коли дарують тварин – беремо трьох, тому що є більша ймовірність, що трапиться хоч один хлопчик. Коли ворони підросли, ми побачили, що всі вони дівчатка. Найцікавішим є те, що два роки поспіль до них прилітає ворон: перегукується, перемовляється з ними, сідає на клітку і крукає. Видно, у нього любов там сидить», – сміється Людмила Денисенко.

Ворони дуже активні. Вони розбирають вольєр, перелаштовують, облаштовують свій дім, як будь-які жінки. Вони гарно реагують на будь-які нові предмети у своєму вольєрі. Цікавим є і те, що ці птахи талановиті пересмішники: імітують звуки будь-яких тварин. Лише коли зоопарк порожній, ворони починають справжні голосні розмови.



 

Рекордсмени Міша і Маша

У цю пору року їх не побачиш, бо вони сплять у комфортних 3-рівневих барлогах. Зате їхнє кохання живе в зоопарку найдовше – цілих 20 років.

Маші 23 роки, Міші – 21.

Ведмідь – це тварина-одинак, вони групуються тільки для продовження роду. Навіть коли самка завагітніє, вона йде в іншу частину лісу і вирощує ведмежат до 2-річного віку. Ці тварини активізуються вже навесні та продовжать своє щасливе сімейне життя.

Ведмедики відпочивають взимку, тому в кадр не потрапили
Ведмедики відпочивають взимку, тому в кадр не потрапили

 

Врятований Сірий і розумна Герда

У зоопарку живуть вовк Сірий та вовчиця з розумними очима Герда, які тішаться волинським морозам. Як стверджує Людмила Денисенко, зима – це їхня пора року. Зараз у вовків гарне хутро та відмінний настрій. Влітку вони виглядають не так привабливо, бо линяють.

Сірого та його брата врятували з капканів мисливці. Після цього Сірий почав життя без передньої лапки. Вовки жили разом у вольєрі більше 10 років, поки у Миколаївському зоопарку не запропонували зробити обмін. Так у Сірого з’явилась його Герда. 

1

1


 

У лемурів матріархат і вони «збогійно» до цього ставляться

Влітку до зоопарку привезли двох хлопчиків-лемурів, а восени до них приїхала самочка. Тиждень тварини приглядалися, сиділи в одному вольєрі, але були розділені. У лемурів абсолютний матріархат, тому дівчинка Іриска сама собі обрала хлопчика Джуліана. Цікаво, що другого самця також назвали Джуліаном, бо аж надто довго думали над іменами і знайшли таке вирішення проблеми.

Загалом, тварини гарно себе почувають втрьох у вольєрі, оскільки лемури в природі живуть великими групами.


1

 

«Няшні» носухи

«В нас є класна пара закоханих носух. Хлопчика звати Пулічка. Дівчинку ми ще не назвали. Дуже контактні тварини, «няшні», – усміхається Людмила Денисенко.

Це перша зима носух у Луцькому зоопарку, але тваринки вже повністю освоїлись та мило заграють одне з одним у вольєрі.


 

«Нерівний» шлюб

Пару чорно-бурих лисиць врятували з пересувного звіринцю у Дубровиці.

Парочка цікава тим, що самець набагато старший, а самка Чаппі – активна, молода лисичка. Їй 4 роки, а йому вже цілих 8. Чаппі – пухнаста, грайлива, йде на контакт з людьми. Самець, зважаючи на свій поважний вік, багато спить та рухається менше молодої лисички.

Чаппі вочевидь,  доведеться шукати нового нареченого.

1
Ось так лисички виглядали після визволення з пересувного «пекла»
Ось так лисички виглядали після визволення з пересувного «пекла»

 

Сімейні Гоша і Маруся

Пара африканських страусів Гоша і Маруся – наймолодші мешканці зоопарку. Птахи гарно переносять специфічні погодні умови. Ці страуси – сімейна пара, хоча на такого самця мало б припадати 2-3 самочки.

2

1

 

Район.Луцьк помітив, що єдина відмінність між стосунками людей та тварин полягає у тому, що розлучень або зрад у тваринному світі не існує.

«Будь-яка здорово мисляча людина не розлучить пару. Якщо їхати в інший зоопарк, то віддавали б тільки двоє тварин. Їх може розлучити тільки смерть»,  – підсумувала Людмила Денисенко.

Текст та фото: Юлія КАРМАНСЬКА

 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром