Лучанин виборов друге місце на Чемпіонаті Європи з французького боксу

19 Грудня 2016, 18:19
Андрій Подвальний 3895
Андрій Подвальний

У місті Ля-мотт-Серволекс, що у Франції, завершився чемпіонат Європи з французького боксу (савату). Україну представляв 26-річний лучанин Андрій Подвальний.

Аби потрапити до цього етапу змагань, на відбірковому етапі хлопець провів три поєдинки у Греції. Усі три були для нього переможними.

У Франції Андрію довелося продемонструвати свою майстерність у восьми боях. За їх підсумками лучанин отримав «срібло». Минулого року він також пробував свої сили у цьому виді спорту, але тоді фінішував третім, – йдеться на сторінках тижневика «Сім’я і Дім».

Фінал чемпіонату Європи з французького боксу
Фінал чемпіонату Європи з французького боксу

Сават – одне з багатьох бойових мистецтв, якими досконало володіє хлопець. Та його основний «профіль» – бокс та кікбоксинг. Його самого батьки віддали у спорт, аби мав де вгамувати непосидючість. Як розповідає хлопець, їм набридло, що від стрибків і біганини страждала вся квартира, і тому для дитини обрали такий вид занять, який би давав максимальні навантаження, і вдома бодай кілька годин була тиша. І попали у «десятку».

 За п’ятнадцять років, відколи переступив поріг тренувального залу, кікбоксингу Андрій уже не покинув. Його перший тренер – Микола Мордик – і тепер залишається головним наставником. З нього хлопець бере приклад і в тренерській роботі, і в стосунках з підопічними.

З вихованцями. Фото з особистого архіву
З вихованцями. Фото з особистого архіву

П’ять років тому Андрій вперше і себе спробував у ролі тренера і зараз проводить заняття в «Адреналін Сіті». Як кожен вчитель, надзвичайно тішиться, коли підопічні перевершують викладача. А пишатися дійсно є чим: за два роки зі звичайних луцьких школярок Софії Неділько та Софії Аврамук виховав багаторазових чемпіонок України та світу.

Цих дівчат Андрій називає справжнім подарунком, адже мало кому вдавалося за такий короткий термін досягти вагомих результатів. Великий спорт вимагає десятка років виснажливих тренувань, які починаються з дитинства.  тут дівчата демонструють такий рівень за два-три роки занять. Секрет успіху тренер пояснює великим бажанням дівчат працювати для перемоги.

Андрій виховав із дівчат справжніх чемпіонок України та світу
Андрій виховав із дівчат справжніх чемпіонок України та світу

– Глядачі бачать лише фінал нашої роботи – видовищний спаринг. І думають, що відстояти гідно ті хвилини дуже просто. Насправді ж щоденні заняття впродовж місяців здатні витримати далеко не всі. Хто цілеспрямований – той і переможець, – каже Андрій.

Фото з особистого архіву
Фото з особистого архіву

Хлопцю подобається працювати з дітьми, бо він переконаний, що без дитячого спорту годі розвивати дорослий. Зараз тренує навіть семирічного малюка. Любить усіх своїх вихованців, довіряє їм, підтримує. І те, що діти надзвичайно дисципліновані у поїздках (а змагання і збори відбуваються часто, причому не тільки в Україні), пояснює тим, що він для них насамперед друг, а не строгий наглядач. Так свого часу до нього ставився його тренер. Таким обрав свій метод виховання і Андрій.

Фото з особистого архіву
Фото з особистого архіву

Сават — французьке бойове мистецтво, в якому у рівній кількості поєднані елементи західного боксу та удари ногами. У класичному саваті руки виконують захисну функцію, удари проводяться відкритою долонею. У сучасному ж ці удари виконуються кулаком з використанням боксерських рукавиць. Удари ногами здійснюються у нижню частину тіла, що і відрізняє сават від інших європейських та азійських аналогів.

Фото з особистого архіву
Фото з особистого архіву

Ірина ЯКОВЛЕВА

 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром