«Не розглядати питання співпраці з містом – це гріх», – кандидат на посаду голови Княгининівської сільської ОТГ Олександр Ткачук

30 Листопада 2016, 13:57
5016

Самовисуванець Олександр Ткачук розповів, чому балотується на посаду голови сільської ОТГ без допомоги політичних партій, для чого громаді співпраця з містом та чому при поділі земельних ділянок не підтримує «методи ноу-хау».

Район.Луцьк продовжує серію інтерв’ю з кандидатами на посаду голови Княгининівської сільської ОТГ.

Що збираються робити на чолі сільської ОТГ, уже розповіли кандидат від «Народного контролю» Михайло Шелеп та Олена Твердохліб, яка балотується від «УКРОПу». Також самовисуванець Сергій Синько розповів, як збирається наповнювати бюджет громади, залучати інвесторів та робити ОТГ взірцем для наслідування.

Цього разу намірами на посаді поділився нинішній депутат Княгининівської сільради та начальник держекоінспекції у Волинській області Олександр Ткачук.

 

Біографічна довідка

Ткачук Олександр Вікторович народився 21 березня 1960 року в селі Крижівка Рожищенського району. Трудову діяльність розпочав у 1979 році техніком підприємства «Ліспроект» у місті Ірпінь. Після служби в армії повернувся на Волинь, у Городоцький лісгоспзаг, де пройшов шлях від майстра лісу до лісничого.

З 1991 до 1998 року – директор державного мисливського господарства «Цумань», село Звірів. З 1998 до 2000 року працював на різноманітних посадах у ДЛГО «Волиньліс».

У 2000 році призначений директором Шацького учбово-дослідного державного лісового господарства, а з 2001 і до 2004 року – на посаді директора Шацького національного природного парку. У 2004-2007 та 2007-2011 роках Олександр Ткачук обіймав посади заступника та першого заступника начальника Державного управління екології та природних ресурсів у Волинській області.

З 2012 року працював першим заступником начальника Державної екологічної інспекції у Волинській області. У 2013 році призначений на посаду начальника Державної екологічної інспекції у Волинській області-головного державного інспектора з охорони навколишнього природного середовища.

Джерело: офіційний сайт Державної екологічної інспекції у Волинській області

– На ці вибори ви ідете самовисуванцем. Чому не обирали якусь політичну силу? Не було пропозицій?

– Були пропозиції від двох партійних організацій. Але я давно розчарувався в питаннях політики. Де політика, там піар, і це нічого не дає громаді. Політики апелюють до громади тільки заради того, щоб захистити свій імідж.

У свій час я був членом аграрної партії. Але коли її керівника Віталія Зарембу з незрозумілих причин зняли з посади, я також покинув лави партії. З того часу партіям уже не вірю.

Йдучи на посаду голови, планую заручитися хіба підтримкою міської та обласної влади. Адже співпраця між громадами є дуже важливим кроком у розвитку.

– Чому вважаєте, що питання співпраці важливе для уже об’єднаної громади?

– Наразі не розглядати питання співпраці з містом – це гріх. До прикладу, зараз маршрутка №22 припиняє рух до села Милуші. Був там на громадських слуханнях і люди в першу чергу ставили питання транспортного сполучення. Людей хвилює те, що маршрут від області коштуватиме дорожче. Адже багато хто працює у Луцьку і щодня користується маршрутками.

Коли постало «транспортне» питання, подав на розгляд міськвиконкому депутатський запит з проханням розглянути у рамках майбутньої співпраці продовження маршруту №22 і його продовжили.

– Але співпрацювати з містом можна лише з вигодою для обох сторін. Зокрема, у Прилуцькій сільській раді готові надати місту землі під забудову. Що ви плануєте запропонувати Луцьку?

– Ми не готові просто віддавати землі під забудову. Можемо розглядати питання хіба земельних ділянок для будівництва житла учасникам АТО, які проживають в Луцьку. Міська влада, в свою чергу, повинна забезпечити транспортне сполучення, можливо, ремонт доріг чи будівництво водогону.

Але я категорично проти об’єднання з містом. Земельні ділянки для будівництва житла атовцям можемо виділити лише на умовах співпраці. Зокрема, багато «наукової» землі, яку не використовують, є в Рокинях.

– При об’єднанні сільських громад, вочевидь, зявляться нові землі. Екс-голова Княгининівської сільради Ігор Ярмольський роздавав комунальні землі за благодійні внески, нинішня очільниця сільської ради запровадила систему жеребкування. Як ви плануєте організувати поділ вільних земельних ділянок?

– Підтримую ту систему, яка завжди була в державі і є законною. Я проти такого ноу-хау як жеребкування. Це дуже спірне питання. Наразі ніхто ще не знає чи така схема законна. На двох сесіях депутати проголосували проти такого нововведення. Особисто вивчав питання такої системи по всій Україні і ніде не послуговуються жеребкуванням при поділі земельних ділянок. Але методом певного тиску з боку голови, з третього разу депутати таки проголосували за таку пропозицію. Мене на сесії не було, не хотів голосувати за незаконне рішення. Нехай правоохоронні органи вивчають ці речі.

Зараз роздамо усі землі, а потім що робитимемо? А ще війна не закінчилася. Раніше ми виділяли земельні ділянки, попередньо вивчаючи соціальний стан заявників і вирішували, кому першочергово необхідно їх надати. В таких речах не треба поспішати.

Джрело: advokat-vluki.ru
Джрело: advokat-vluki.ru

– Як взагалі децентралізація змінить життя у сільських громадах? Чи готові, на вашу думку, селяни до об’єднання?

– Як депутат Княгининівської сільської ради, цим питанням разом з колегами займаюся давно. Ми ходили по округах і розповідали населенню про децентралізацію. Не всі, звісно, але люди підтримали таку ідею. Багато хто не розумів, що таке децентралізація, та ми пояснили, що з такими бюджетами, які зараз є у селах, повноцінно розвиватися не можна.

Після того, як створять повноцінну об’єднану громаду, дуже важливо показати результат, щоб люди не розчарувалися. В першу чергу, громада повинна співпрацювати з органами влади. Проте є ще багато питань на державному рівні щодо децентралізації, які треба законодавчо врегулювати. Важливо, щоб держава не вирішила «покласти на плечі» громади ще якісь бюджетні витрати, як це було, до прикладу, з профтехучилищами.

 Ви уже протягом довгого часу працюєте у сфері екології, тому питання як до спеціаліста. Нещодавно на території Княгининівської сільської ради, зокрема на Брищенському сміттєзвалищі, почали будувати сміттєпереробний завод із піччю для спалювання відходів. Після протестів місцевих жителів будівництво зупинили. На скільки небезпечна така споруда з екологічної точки зору?

– Як еколог я не проти самого будівництва сміттєпереробного заводу. Наразі наше завдання –  зменшити шкідливий вплив сміттєзвалища  на навколишню територію. Вважаю, що в області треба побудувати мінімум два таких заводи, але без печі для спалювання відходів.

Будівництво печі зараз дійсно призупинили на час експертизи. Такий екологічно небезпечний об’єкт можна зводити хіба подалі від населених пунктів. Але можу запевнити, що будь-які споруди, які можуть нести загрозу населенню, будувати в області не будуть. Адже ми, працівники державної екологічної інспекції у Волинській області, зупинимо діяльність таких об’єктів, якщо вони перевищуватимуть норми шкідливих викидів.

– На продовження екологічної теми… Наприкінці серпня цього року в річці Стир виявили мертву рибу. Чи вдалося встановити причину і як можна надалі попередити таку ситуацію?

– Ми перевіряли очисні споруди і виявили перевищення норми в частині скидів. Наші інспектори видали припис КП «Луцькводоканал» і направили лист міському голові. Там однозначно треба робити реконструкцію очисних споруд, адже у біоставках з’являється осад шкідливих речовин.

Профільні працівники уже зобов’язалися почистити ставки, але систему однозначно треба міняти. Ми не залишили це питання і контролюватимемо, щоб міська влада зробила реконструкцію очисних споруд.

Джерело: vnews.agency
Джерело: vnews.agency

– Якщо вас оберуть головою ОТГ, доведеться покинути нинішнє місце роботи. Чи готові «вийти» зі сфери, якій присвятили чималу частину свого життя?

– Звісно, трохи шкода…Найбільше боюся реорганізації в екологічній інспекції, аби структура не втратила кваліфікованих спеціалістів.

Мої працівники казали, що будуть робити усе для того, щоб я не пройшов на посаду голови (сміється). І мені шкода буде такого колективу, але є велика громада, яка чекає на керівника.

– Як загалом оцінюєте свої шанси на виборах?

– Якщо люди зрозуміють мою позицію, думаю, що перемога буде за мною. Головне, щоб вони не продали свої голоси. Боюся, що люди можуть вибрати кандидата за гроші. Але виборців не врятує двісті гривень чи кілограм макаронів. Вони повинні думати про громаду. Все ж, сподіваюся, що громада обере людину, яка має певний життєвий досвід і зможе якомога більше зробити для населення.

Якщо оберуть мене і я побачу, що не справляюся, то напишу заяву на звільнення. Але хочу довести, що громаді треба новий керівник. Адже нова громада повинна обирати нового голову.

Розмовляла Оксана ВЛАСЮК

 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

Коментарі
30 Листопада 2016, 18:35
А,що там мало вдається красти? Який з нього голова тут наробив уже. На фейсі написано хабарник і корупціонер.
30 Листопада 2016, 18:55
Фу, як не гарно, покажи свого фейса, зразу побачимо що написано, може, повія?
02 Грудня 2016, 13:05
Ну скажемо, що зі всіх кандидатів, цей найкрищий
05 Грудня 2016, 10:38
За роки співпраці знаю Ткачука як порядну та чесну людину,готову завжди надати допомогу у вирішенні проблем. Проголосувавши за нього громада матиме хорошого господаря , що захищатиме їх права, а не догоджати політиканам які ховаються за високими гаслами.
05 Грудня 2016, 10:47
Нинішній голова Сільської Ради сказала в інтерв'ю,що іде на вибори від партії УКРОП заради грошей.То треба добре подумати чиї інтереси вона буде відстоювати коли "переможе " на виборах.Гроші за так нікому не дають.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39