Прадавнє бджолярство Волині пропагує польський фотограф

14 Листопада 2016, 14:06
2765

Такого нині ніде не побачиш: старовинні борті (найпростіший вулик – видовбана колода, яку навішують на дерево, або дуп­ло в дереві, де живуть бджоли – ред.) прямісінько у Волинській галереї мистецтв.

Професор кінематографії, фотограф і мандрівник, поляк Кшиштоф Хейке захоплюється бортництвом і переконаний у тому, що воно має польське коріння. Саме він презентував у Луцьку незвичайну виставку фотографій «Останній бортник». На ній зафіксовано бортництво в сучасному світі, зокрема й на Волині.

– Основна діяльність Кшиштофа Хейке – це операторство. Він їздить Європою, має багато проектів. Минулого разу в Білорусії у Біловезькій пущі він побачив ці борті. Його це явище надзвичайно зацікавило, і він почав його досліджувати. У Польщі, починаючи з 2003 року, створили бортне братство. Нині там є чотири родових бортники. Тобто, це бортники від батька до сина, – розповіла доцент кафедри документознавства і музейної справи СНУ Алла Дмитренко.

У поле зору досліджень фотографа потрапили литовські, польські, білоруські та українські бортники. У Литві дослідник поки знайшов лише двох бортників. У Білорусі багатьох, адже там збережені ліси.

– Основа розвитку бортництва – це ліс для видовбування бортей та ліс для виготовлення колод. У межах самої Волинської області дуже мало бортництва. Є у Ратнівському районі чоловік, який займається бортництвом, є в Лобні. А так, практично одна-дві колоди, які лишилися від діда-прадіда, і ними ніхто не займається. Уже в Рівненській області є достатньо бортників, – каже Алла Дмитренко.

Бджоляр Юрій Мещеряков, який відомий нашим читачам тим, що тримає міні-пасіку на даху багатоповерхівки в Луцьку, зауважив, що знайшов бортника ще й на Маневиччині.

– Хоча, наприклад, автор фотовиставки відстоює точку зору, що бортництво суто польське явище. Він переконаний, що усі, хто займався бортництвом в Білорусі, Литві та Україні, – це поляки, – розповіла науковець Алла Дмитренко. – Однак це помилкова думка. Бортництво – це етнокультурне явище, поєднання етносу та природних умов.

Як аргумент можна навести такий факт. Перший документ, який стосується бортництва в Польщі, датований 1379 роком, а в Україні є багато згадок про цю справу у документах Київської Русі. Зокрема, арабські мандрівники ІХ століття писали, що в країні Русів багато бджіл і меду, які вони утримують у великих дерев’яних глеках. Науковець стверджує: бортництво саме на Волині було дуже розвинене.

– Є документ, датований 1910 роком у Пульмівській волості, нині Шацький район. Волосний суд розглядав справу двох братів, які судилися після смерті батька за дуб, в якому було розміщено два рої бджіл, – констатує науковець.

Загалом Алла Дмитренко підсумувала, що бортництво для України було дуже поширеним явищем. Якщо зараз у Польщі лишилося чотири бортники, в Литві – двоє, то Україна з Білоруссю може похвалитися більшою кількістю бджолярів, які користуються прадавньою методикою.


Наталка ПОЛІЩУК

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

 

Коментарі
14 Листопада 2016, 21:58
Перепрошую, та ви щось неправильно зрозуміли. Пан Хейке зовсім не стверджує про суто польське коріння бортництва. Він сам поляк, тому контактував в основному з поляками-бортниками у своєму фото-документуванні, яке розпочалося ще в 2003 році, і досліджував саме польське бортництво у регіоні Польщі, Литви, Білорусі і України. Будь ласка, не перекручуйте факти, а робіть волинські проекти про волинських бортників, і тоді запрошуйте туди поляків і проводьте з ними екскурсії про волинське бортництво. Робити це на тлі польського фото-проекту - некоректно, я вважаю.
14 Листопада 2016, 23:51
Це був проект польського фотографа а не бортника. Виставка про польських бортників. Там ніхто не згадував китайських, японських, африканських, американських, древньо грецьких бортників.<br/>Ідіоти не ганьбіть Україну, ви що дебіли? Робіть самі виставки про самих древніх на планеті волинських бджолярів які вивели бджолу 5 000 000 років тому, продайте бочку медовухи своєї і не плачте що не має грошей зробіть свою виставку. Виставка закінчилася тиждень назад та поїхала в іншу країну а ви ще колупаєтеся в га..ні.<br/>Використання цього матеріалу без дозволу заборонене.
15 Листопада 2016, 00:21
А чому в матеріалі нема балансу думок? Чому про те, що хотів сказати виставкою автор, говорять інші? Чи доцентка пані Дмитренко володіє даром читання думок, що може сказати, що хотів донести автор? Було б коректно запитати це саме в нього.
15 Листопада 2016, 00:49
Ви приходьте і на інші польські проекти, які постійно проходять у Луцьку. Тоді ще більше про місто і Волинь узнаєте. Наших істориків щось не видно і не чутно. Десь сидять на своїх наукових конференціях.
15 Листопада 2016, 02:24
У нас не має істориків це невдахи совєцькі парторги, головний історик-академік у нас Пясецький. Так як і не має журналістів це вчителі української мови для сільських шкіл яких найняли бадитські групировки (партії) піарити себе і свій кодляк.
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром