Зігрітись та зекономити: як платити за тепло менше

09 Листопада 2016, 17:26
3256

Ущільнювачі для дверей та вікон, теплові екрани, терморегулятори тощо – це те, чим користуються лучани, щоб зберегти тепло у своїй квартирі.

Район.Луцьк з’ясував, якими способами можна надійно захиститись від холодів, а що є просто міфом енергоефективності.

 

ЗИМОВИЙ РЕЖИМ МЕТАЛОПЛАСТИКОВИХ ВІКОН

Найпростіший спосіб зекономити – перевести вікна у зимовий режим. Це допоможе зберегти тепло у квартирі. Суть полягає в тому, що між віконними стулками та рамою стає менше простору, тому циркуляція повітря відбувається повільніше.

Налаштувати потрібний режим можна самому. Для цього потрібно за годинниковою стрілкою повернути всі необхідні деталі – ексцентрики. Проте, краще звернутись до фахівця, щоб не пошкодити вікно та рівномірно притиснути віконні стулки.

Так виглядає один з видів ексцентриків
Так виглядає один з видів ексцентриків

 

УЩІЛЬНЮВАЧІ ДЛЯ ВІКОН ТА ДВЕРЕЙ

Використання ущільнювачів для вікон і дверей теж допоможе втримати тепло в домі, але у їх використанні є свої нюанси.

Зразки ущільнювачів
Зразки ущільнювачів

Керівник Центру енергоефективності та енергозбереження Тарас Заремба розповів, що для більшості металопластикових вікон ущільнювач використати майже неможливо. Він зауважив, що цей спосіб утеплення більше підійде для дерев’яних вікон.

Продавчиня матеріалів для ремонту Оксана розповідає, що ущільнювачі насправді універсальні, тому їх можна використовувати і для вікон, і для дверей. Вона стверджує, що люди стали обізнанішими, тому купують такі речі частіше. 

«Двері, коли закриваються, лягають на дверну коробку. От по ній і клеять ущільнювач, бо без нього дмуть протяги. Для повного щастя треба, щоб стіни були поштукатурені, зашпакльовані, щілин не було, а вікна з дверима – утеплені», – пояснює Оксана.

Універсальні гумові ущільнювачі для вікон і дверей
Універсальні гумові ущільнювачі для вікон і дверей

 

ВИКОРИСТАННЯ ТЕПЛОЗБЕРІГАЮЧОЇ ПЛІВКИ

Цей матеріал клеять на скло. Завдяки своїм властивостям, плівка не дозволяє теплу виходити з квартири. Хороший спосіб частково захистити від холоду приміщення з навіть тонким однокамерним вікном. Варіант універсальний – підходить як для дерев’яних вікон, так і металопластикових.

Джерело: idealnijdom.ru
Джерело: idealnijdom.ru

 

МІФ ЕФЕКТИВНОСТІ ТЕПЛОВІДБИВНОГО МАТЕРІАЛУ

Тепловідбивний матеріал, або тепловий екран – це алюмінієва фольга, прикріплена до теплоізолятора. Розташовують такі тепловідбивачі на стіні за батареєю. Насправді, це не надто ефективний спосіб зігріти приміщення.

У Центрі енергоефективності та енергозбереження стверджують, що фольга допомагає зігріти приміщення, але лише на 1-2С°.

Джерело: budopt.ua
Джерело: budopt.ua

 

ТЕРМОРЕГУЛЯТОРИ

Про можливість заощадити за допомогою цих приладів розповідає Тарас Заремба.

«Встановлюємо перед батареєю механічний регулятор і вже можемо змінювати температуру. Так само є сенсорний регулятор, який встановлює температуру, яку ти задав, або вимикає батарею о певній годині», – розповідає керівник Центру енергоефективності та енергозбереження.

Прилад можна встановити на будь-які батареї, незалежно від рівня їхньої сучасності. До прикладу, є механічні терморегулятори:


А так виглядає сенсорний терморегулятор:


Для того, щоб зекономити більше, потрібно, щоб у 80% жителів будинку стояли лічильники тепла у кожного в квартирі й один загальний у підвалі. У цієї системи є вагомий недолік. Якщо загальний лічильник можуть встановити працівники ДКП «Луцьктепло», то сертифікованих квартирних – в Україні немає. Їх можна замовити та придбати деінде, але ремонтувати, в разі чого, їх буде нікому.

 «Якщо відсоток менший, то на загальну площу будинку це незначна економія, оскільки жителі будуть ділити по загальному лічильнику тепло на всіх. Економія буде, якщо кожен не відкриватиме вікно, а просто «прикриє» батарею», – стверджує Тарас Заремба.

 

ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ТЕПЛОВИЙ ПУНКТ (ІТП)

Це найдорожчий, але найефективніший спосіб, як заощадити, так і зігрітися цілому будинку. Оскільки державна програма компенсує приблизно 30 % коштів, частина сплачених грошей досить швидко повернеться до власників. Відсоток компенсації залежить від кількості субсидіантів у будинку.

Без ІТП тепло заходить до будинку і поступово, піднімаючись до квартир, охолоджується. Там, де тепло виходить – батареї майже холодні.

«Завдяки ІТП і терморегуляторам з балансувальними клапанами утримується рівновага тепла. Тепло заходить і циркулює, поки не охолоне до певної температури. Це вже значна економія»,  – пояснює Тарас Заремба.

З його слів, якщо звичайний громадянин платить за опалення 30 гривень 7 копійок за квадратний метр, то жителі цього будинку будуть платити приблизно 17-18 гривень.

Голова правління Асоціації ОСББ «Лучани» Юлія Сабатюк стверджує, що наявність індивідуального теплового пункту – це реальний спосіб заощадити на теплі. «Латкове» утеплення зовнішніх стін, на її думку, справжній злочин.

Внаслідок перепаду температур на межі утепленої стіни і холодної сусідської конденсується пар і на стіні збирається вода. Таким чином з’являються грибок і пліснява.

«Будинок – це цілісний майновий комплекс. Жителі повинні домовитися і поставити енергоощадне обладнання, яке має бути для всіх. В багатоквартирному будинку потрібно думати всім разом», – зауважила Юлія Сабатюк.

Способів заощадити на опаленні існує достатньо. Проте, як свідчать досвід і поради експертів, варто дбати не лише про себе та свою квартиру, а й про весь будинок. Якщо жителі будинку домовляться між собою про зовнішнє утеплення та встановлення ІТП, то це допоможе заощадити тепло, а в подальшому – кошти.

Юлія КАРМАНСЬКА

 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected].​

Коментарі
09 Листопада 2016, 20:14
Полный бред о вреде "латкового утіплення". Массово утеплены балконы (вот оно "латкове утіплення"), хоть в одной квартире появился в связи с этим грибок ?
10 Листопада 2016, 01:25
Появілса і не в одній! А особливо негативно і не ефективно коли роблять латкове утеплення в панельних будинках не зробивши реставрацію і гідроізоляцію міжпанельних стиків.
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром