Липини: будинок-привид може посварити сусідів

14 Вересня 2016, 14:08
7412

Мешканці вулиці Шкільної, що в селі Липини стверджують, що на вільній  земельній ділянці власники планують звести багатоповерхівку, яка принесе сусідам лише проблеми та незручності.

До редакції Район.Луцьк звернулися мешканці будинку №23 з вулиці Шкільної села Липини. Нещодавно з надійних джерел вони дізналися, що власники земельної ділянки, яка межує з їх помешканням, хочуть розпочати будівництво багатоквартирого житлового будинку висотою в чотири поверхи. Така перспектива лякає місцевих, вони остерігаються, що майбутнє будівництво буде здійснюватися без дотримання Державних будівельних норм та призведе до виникнення чималих проблем для мешканців двох сусідніх будинків.   

Анатолій Шевченко проживає в 23-му будинку та розповідає, що про планування будівництва багатоповерхівки  по сусідству дізналися випадково. Це дивує, адже власники земельної ділянки, на якій нібито має зводитися житло, мешкають у сусідній квартирі. «Вільна земля» між будинками № 23 та №25, що приватизована сім’єю Смаль, має близько 10 соток. Сусіди переконані – така територія замала для зведення чотириповерхівки. Крім того, нові квартири – це велике навантаження на стару каналізаційну систему та систему водопостачання, яка і зараз не справляється з потребами мешканців.

Ділянка, яка належить сім’ї Смаль
Ділянка, яка належить сім’ї Смаль

Пан Анатолій стверджує,  що мешканці зовсім не проти, якщо сусіди побудують приватний будинок, але звести багатоповерхівку жителі сусідніх будинків не дозволять через ряд об’єктивних причин.

Місцеві говорять, що на стінах сусідніх будинків уже з’явилися тріщини, і переконані – великогабаритний транспорт, який необхідний для будівництва нового житла, пришвидшить руйнацію їх помешкань.

Окрім того, ходять чутки, що майбутня будівля має бути на два поверхи вища, аніж їх будинки. Місцями вона  повністю затулятиме стіни помешкань від сонячних променів. А це,  кажуть липинці – сирість,  грибок, хвороби.

На одному з будинків уже з'явилися тріщини
На одному з будинків уже з'явилися тріщини

Не менше хвилює мешканців і відсутність парковок. Вже зараз ставити автомобілі вони змушені на газонах у дворі, бо місця для транспорту не передбачені. Жителі кажуть – коли будинок зведуть, то майбутні сусіди будуть паркувати свої автомобілі у їх дворах.

«Є державні будівельні норми, згідно до яких потрібно будувати житло. Якби вони будували там власний будинок, то я нічого не кажу. Розміри ділянки є настільки малими, що на ній тісно буде навіть приватному будинку, не говорячи вже про багатоквартирний багатоповерховий будинок. Окрім того, є законодавчо встановлені Державні будівельні норми, згідно яких відстань між торцями багатоквартирних будинків повинна бути не менше 15 м. Оскільки відстань між сусідніми будинками становить 35 м, то на запланований будинок залишається біля 5 метрів ширини, що явно менше від запланованого розміру будинку», – розповідає Анатолій Шевченко.

Самі власники планів щодо будівництва не заперечують. Проте й інформації про зведення саме багатоповерхівки не підтвердили. Мовляв, земля приватна – що захочемо те і побудуємо. Але запевняють – плану будівництва поки що немає, його будуть погоджувати з відділом будівництва та архітектури. Відтак, переконані власники, скаржитися сусідам немає на що, бо ні будинку, ні його проекту ще не існує. Розмови про незаконність та проблеми, які може спричинити зведення багатоповерхівки, у сім’ї Смаль вважають породженням заздрості до чужих успіхів. Мовляв, не можуть будувати самі, то і комусь не дають. Власники землі також запевняють, що діяти будуть у межах закону –  питання, які стосуються будівництва узгоджуватимуть зі спеціалістами, у тому числі і з юристами.

Проте виявляється, що у відділ містобудування та архітектури забудовники вже зверталися і отримали відмову.

Начальник сектору містобудування Віктор Велк розповідає, що проектанти давали документи на розгляд, але оскільки земельна ділянка передбачена під індивідуальну забудову, то технічних можливостей для зведення багатоповерхівки немає. Окрім того, проти такого будівництва виступає і Липинська сільська рада.

«Подавали нам на розгляд попередній план, проте він був відхилений. Наразі відповідь для забудовника негативна», – запевнив Віктор Велк.

Невдовзі у селі Липини мають відбутися громадські обговорення будівництва на земельній ділянці по вулиці Шкільній. Тож Район.Луцьк продовжує слідкувати за ситуацією.


Софія СІЧКУН

 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected].​

28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром