Загороджене місто: чому лучани не пускають у двори швидку допомогу

18 Серпня 2016, 16:40
3720

Шалена кількість незаконно перегороджених дворів, відсутність аншлагів на будинках, розбиті дороги та необрізані дерева – основні проблеми, з якими стикаються медичні працівники, виїжджаючи на виклик.

З кожним роком у місті з’являються нові житлові будинки, розбудовуються мікрорайони та покращується інфраструктура. Державні будівельні норми передбачають, що у зоні проїзду до будинку не допускається розташування огорож, повітряних електромереж і посадок дерев. Бо ніщо не повинно перешкоджати проїзду спеціальних служб, таких як пожежна машина, швидка, аварійна.

І якщо забудовники про виконання норм ще намагаються дбати, то лучани про власну безпеку думати не хочуть. Відтак, не взявши відповідних дозволів, встановлюють на в’їздах у двори шлагбауми, металеві стовпці і все те, що може заблокувати проїзд автівок. А це, як відомо, перешкоджає заїжджати не тільки непроханим гостям, яких так наполегливо хочуть позбутися лучани, а й тим, хто за першим викликом поспішає рятувати життя.

2

1

Найбільше недоступні двори заважають  роботі медиків, оскільки невідкладну допомогу громадяни викликають найчастіше.

В Законі України «Про екстрену медичну допомогу» йдеться про те, що карета швидкої зобов’язана протягом 10 хвилин прибути до пацієнта для надання невідкладної допомоги. Проте часто зробити це неможливо через перекриті проїзди. Лікарі змушені добиратися до будинків пішки,  або ж їздити довкола у пошуках відкритої дороги. У свою чергу, запізнення медиків спричиняє не тільки невдоволення пацієнтів, а й може призвести до трагічних наслідків.

Інженер з безпеки руху комунального закладу «Волинський обласний центр екстреної медичної допомоги» Валентина Власюк розповідає, що медики неодноразово зверталися до міських структур, аби вирішити проблему. Більше того, у Центрі екстреної допомоги є напрацьований список адрес, за якими розміщені самовільно встановлені обмежувальні об'єкти. Його також надсилали до міської ради з проханням втрутитися та знести усі обмежувачі руху, які не передбачені у генеральному плані забудови міста. 

1

1

1

Проте у відповідь отримували «відписки» з міської ради і жодних вольових дій для покращення ситуації влада не зробила. В свою чергу, у міськраді пояснюють, що забирати незаконно встановлені обмежувачі руху будуть поступово під час капітального ремонту прибудинкових територій. Адже окремо коштів на це не передбачили.

1

1

У департаменті житлово-комунального господарства підтверджують, що обмежувачі у дворах встановлені незаконно і не мають жодних погоджень відповідних структур. Проте виправити ситуацію не можуть, адже «діють у межах виділених коштів».

«Всі ці засоби встановлюються незаконно, без погодження з швидкою допомогою, поліцією та управлінням надзвичайних ситуацій. Ми стараємося у межах виділених нам коштів демонтовувати ці всі споруди. Але виходить, що забираєш один бетонний блок, як люди знаходять десь кошти, аби поставити інший. Ця ситуація залежить від мешканців. Як щось станеться, то вони самі потім про це пошкодують», – попереджає заступник директора департаменту ЖКГ Микола Осіюк.

Не може допомогти і муніципальна поліція, бо наразі не має повноважень, аби демонтовувати обмежувачі руху.

Тож поки мешканці обгороджують будинки усіма можливими методами, медики змушені кружляти навколо дворів, аби знайти необхідний заїзд, або відшукати ключі від шлагбауму до їх же двору.

Валентина Власюк говорить, що така ситуація склалася по всьому місту, і з кожним роком кількість перепон збільшується. Багато обмежувачів встановлюють мешканці 40-го та 33-го мікрорайонів, не відстають і жителі ДПЗ. Обгороджена велика кількість дворів на вулиці Кравчука та Молоді, перегороджені проїзди на Зацепи.

1

1

1

1

Перекриті в’їзди хоч і найбільша, проте не єдина проблема на шляху до пацієнта. Бо чимало клопоту завдає також відсутність аншлагів на будинках. Крім того, часто на під’їздах не вказані номери квартир, які там розміщені. 

Лікар екстреної медичної допомоги Алла Мельничук розповідає, що відсутність таких необхідних позначок забирає безцінний час у пацієнтів. Тому у першу чергу варто подбати про те, щоб квартиру можна було знайти без зайвих клопотів.

Нагадаємо, що відсутність нумерації будинків на вулиці Кравчука призвела до того, що через пізній приїзд лікарів пацієнтка мало не померла.

Крім того, розповідають медики, цьогоріч комунальники не обрізали дерева у районі вулиці Львівської. Тому карети швидкої часто зачеплюються за гілки і псують засоби звукової та світлової сигналізації.  А їх ремонт обходиться підприємству недешево.

Тож центр екстреної медичної допомоги закликає лучан бути обачними і не закривати проїзди у двори, адже  ціна за відсутність транспорту під вікнами може бути надто високою. Не варто також забувати, що коли швидка через відсутність проїзду не може потрапити до одного пацієнта, то пожежна машина не зможе допомогти десяткам. 

 

У рейді з медиками побувала Софія СІЧКУН

 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected].​

Коментарі
19 Серпня 2016, 17:59
Правильну проблему підняли
22 Серпня 2016, 01:36
сам бачив, як швидка кружляла в пошуку проїзду до 46-г вул.Кравчука зі сторони Варшавки, так-що тема справді серйозна і правильна
22 Серпня 2016, 19:19
В європейських країнах огороджуються лише приватні фірми,будинки.Чому чиновники,які сидять в міській,обласній раді не бачать,що так багато перешкод в місті для доїзду ,,швидкої,,?За що отримують з/ти? Чи їм не приходиться звертатися за допомогою до ''швидкої"???Перешкоди повинні зняти.
23 Серпня 2016, 14:27
Проблема дуже серйозна і без допомоги поліції та влади вирішити не можливо, оскільки люди живуть сьогоденням, а що буде завтра їх це не цікавить.... бо думають, що поставив паркан і все схватив Бога за бороду. а не дай Боже щось сталось і швидка не вчасно приїхали через перешкоди, то винні лікарі і всі відразу строчать в інтернеті, що не дотримались - 10 хв. доїзду і за що отримують зарплати це ж ми платим податки а вони такі сякі.... <br/>Необхідно всі ці фото роздрукувати і інші також додати та звернутися до поліції та мерії, обласної ради та адміністрації, щодо притягнення до адміністративної відповідальності Жеків, ОСББ, ( де стоять незаконні перешкоди ) а то і кримінальної у разі коли швидка не змогла доїхати до місця виклику. Терміново розчистити за допомогою муніципальної поліції ці всі перешкоди. Гаражі зносять незаконні а це також споруди зроблені незаконно та ще й завдають шкоди життю лучан.
24 Серпня 2016, 13:16
Якщо влада і після цього нічого не змінить по цьому стану, значить їм проплатили
09 Вересня 2016, 01:34
Нехай спочатку зроблять стоянки для &quot;базарників&quot; і тоді проблема пропаде сама собою. Тому що в період роботи ринку в сусідніх дворах автівок стільки, що неможливо з коляскою проїхати. А є такі унікали, які ставлять автомобіль в 20 сантиметрах від пісочниці на дитячому майданчику. І тут така ситуація. Коли якась біда стається, то спец.автомобіль точно не проїде, тому що двір забитий автомобілями базарників і відвідувачів ринку. Так що шлакбаум дає хоть якісь шанси на допомогу. (Веду мову про Кравчука -Соборності біля Варшавського ринку).
31 Жовтня 2017, 11:51
Шлагбауми зрізати машини спалити
Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром