Статки луцького судді за рік виросли в 4 рази

17 Серпня 2016, 16:58
4127 Джерело: volga.lutsk.ua

Журналісти проекту проект Всеукраїнського об’єднання «Автомайдан» дослідили декларацію про доходи судді-спікера Луцького міськрайонного суду Анатолія Пахолюка, яка свідчить про те, що лише за рік він розбагатів на мільйон гривень.   

У квітні 2010 року Пахолюка призначили на посаду судді Луцького міськрайонного суду терміном на 5 років. 30-го вересня 2015 року Вища кваліфікаційна комісія суддів України рекомендувала обрати його на посаду судді безстроково, пише видання Prosud.

Фото з сайту lc.vl.court.gov.ua
Фото з сайту lc.vl.court.gov.ua

Наразі, до голосування Верховної Ради, Пахолюк не може виконувати свої прямі суддівські обов’язки, однак, на сьогодні його обрано суддею-спікером Луцького міськрайонного суду.

Посада судді-спікера була введена в українських судах з 2015 року з метою покращення комунікації зі ЗМІ та підвищення рівня довіри населення до суддів. Очікувалося, що посаду суддів-спікерів займуть судді з найкращою репутацією та рівнем довіри як серед ЗМІ, так і серед суддів.

Одним із завдань судді-спікера є коментувати та доносити інформацію про ті зміни, через які зараз проходить судова система України у зв’язку із судовою реформою, початком кваліфікаційного оцінювання суддів та ін.

Однак, виявляється, що сам Анатолій Михайлович не зовсім розділяє необхідність очищення та реформування судової системи, зокрема, він є підписантом петиції до президента України «Щодо недопущення безпідставного розформування суддівського резерву і суддейського корпусу», в якій говориться про те, що звинувачення щодо непорядності суддів у своїй більшості є безпідставними, а рівень довіри населення до суддів є зовсім не таким низьким, як стверджують ЗМІ, народні депутати та активісти і складає 70%.

До речі, мати судді, Пахолюк Валентина Анатоліївна, також працює суддею в господарському суді Волинської області.

Якщо говорити про доходи та майно Пахолюка, то, згідно декларації за 2014 рік, основним доходом судді була його заробітна плата судді. Дохід сім’ї Пахолюка також складався в основному із заробітної плати та був надзвичайно скромним – 10 899 гривень на рік.

Жодних значних банківських вкладів або фінансових зобов’язань в декларації за 2014 рік також не зазначено.

Ситуація з доходами Анатолія Пахолюка та його родини змінюється в 2015 році, коли, як ми говорили раніше, суддя не здійснював своїх прямих суддівських обов’язків у зв’язку із закінченням терміну 5-річних повноважень.

Тим не менш, сукупний дохід Пахолюка та його родини в 2015 році склав 1мільйон гривень, тобто виріс у більш ніж 4(!) рази, порівнюючи з 2014 роком.

Цікавим є той факт, що в 2015 році основним доходом Пахолюка та його родини стала вже не заробітна плата, а так звані «інші види доходів»

Завдяки цим доходам, суддя та його родина змогли заробити 802 тисячі гривень у 2015 році.

За правилами заповнення декларацій, такими видами доходів можуть бути:

– пенсійні виплати, отримані декларантом (членами сім’ї декларанта);
– стипендії, отримані декларантом (членами сім’ї декларанта);
– позики (кредити) отримані декларантом (членами сім’ї декларанта) від фінансових установ (банку, кредитної спілки, ломбарду, страхової компанії тощо);
– допомога по тимчасовій непрацездатності (у тому числі – допомога по догляду за хворою дитиною або за хворим членом сім’ї; допомога по догляду за дитиною віком до трьох років або дитиною-інвалідом віком до 18 років; допомога на протезування з поміщенням у стаціонар протезно-ортопедичного підприємства; санаторно-курортне лікування);
– допомога по вагітності та пологах;
– одноразова допомога при народженні дитини;
– допомога на поховання (крім поховання пенсіонерів, безробітних та осіб, які померли від нещасного випадку на виробництві);
– суми відшкодувань за майнову або моральну шкоду, отримані декларантом (членами сім’ї декларанта) за рішенням суду;
– забезпечення оздоровчих заходів (оплата путівок на санаторно-курортне лікування застрахованим особам та членам їх сімей, оплата путівок до дитячих оздоровчих закладів тощо).

Однак, у зв’язку з відсутністю страхових платежів у декларації 2014 року, позик та кредитів у 2015 році, походження більш ніж 800 тисяч гривень, задекларованих суддею та його родиною в 2015 році, для журналістів видання залишається абсолютно незрозумілим.

До слова, що будучи суддею, Пахолюк не може займатися будь-якою комерційною діяльністю.

Щодо майна Анатолія Пахолюка, то в декларації за 2015 рік він вказав дві земельні ділянки площею 12 та 17 соток, члени його сім’ї – земельну ділянку на 6 соток.

У Державному ж реєстрі речових прав на нерухоме майно ми знайшли інформацію лише щодо однієї земельної ділянки розміром 12 соток в селі Боратин неподалік Луцька.

Хоча зі знімків супутника на Google Maps видно, що ці земельні ділянки знаходяться поряд, а їх площі абсолютно співпадають з тими, що вказані в декларації.

Разом ціна цих земельних ділянок на сьогодні складає близько 30 тисяч доларів США або 750 тисяч гривень.

Володіє Анатолій Пахолюк також і будинком площею 236,5м² у селі Боратин. Інформація щодо будинку зазначена виключно в декларації 2015 року, бо саме в цьому році будинок було введено в експлуатацію.

Завдяки програмі Google Earth ми можемо відслідкувати, що будівництво споруди почалося у 2011 році, через рік після того, як почав працювати суддею Анатолій Пахолюк.



Актуальна ціна подібної нерухомості на сьогоднішній день складає більше 75 тисяч доларів США або 1,9 мільйона гривень.

Також у декларації за 2015 рік Анатолій Пахолюк вказав і квартиру площею 44,73м². Однак, у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно інформація щодо цієї квартири відсутня.

Має Пахолюк у власності автомобіль BMW X5 3.0 2006 року випуску, вартість якого на сьогодні становить близько 19-20 тисяч доларів США або майже 500 тисяч гривень. Придбав він його, до речі, також вже у часи свого 5-річного суддівства (у 2013 році).

«Як ми говорили раніше, зараз пан Пахолюк, як і багато інших суддів, очікує на голосування Верховної Ради за призначення його суддею безстроково. Ми ж сподіваємося, що опубліковані нами факти з життя судді Луцького міськрайонного суду Анатолія Пахолюка змусять Вищу кваліфікаційну комісію суддів України провести повторну перевірку щодо цього судді, щоб чітко з’ясувати походження його дивних доходів та мільйонних статків перед тим, як рекомендувати його на обрання суддею безстроково», – кажуть автори публікації на Prosud.

Коментарі
18 Серпня 2016, 12:30
А електронне декларування де? Фейк ці злодії його не допустять. Хто вас зупинить ворюги?Ну не знаю-це дійде до кінця терпіння людей.Все розібють і спалять.Тоді вамбуде кінець.
06 Червня 2017, 00:37
Де наші Наливайки, Яреми, гайдамаки?????<br/>За яйця і на березу
04 Жовтня 2017, 08:00
Потрібно допомагати ближньому
22 Листопада 2017, 11:35
Все їм мало .
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39