Крилова: замість готелю відкриють офісний центр

15 Серпня 2016, 17:54
4386 Джерело: volyn24.com

В будинку на вулиці Крилова, 1, який майже 10 років простояв порожнім після того, як звідти виїхало управління з питань соціальної політики міської ради, тривають будівельні роботи.

Невдовзі 1300 квадратних метрів можуть стати пристанищем для багатьох «білих комірців», пише Віталія Сахнік у виданні Волинь24.

 

ВЛАСНИКА НЕ МОЖНА ЗМУСИТИ, ЙОГО МОЖНА ПОПРОСИТИ

Заступник начальника управління містобудування та архітектури Луцької міської ради Ярослав Матвіїв пояснює, що наразі цей будинок має приватного власника, який хоче облаштувати у ньому офісні приміщення.

Питання реконструкції будівлі розглядали в міській раді, після чого профільне управління відправило лист власникам з проханням максимально зберегти автентичність фасаду. Саме з проханням, адже застосувати якісь санкції щодо приватного підприємства мерія нібито не може.

«Гарантувати, що історичний вигляд будівлі буде збережений не можна. Але міська рада проситиме це зробити. І я думаю, що власники прислухаються до нас. Їм же дорога власна репутація», – зауважив посадовець.

«Ми вважаємо за необхідне відреставрувати та зберегти штукатурку, ліпнину, оздоблення вікон», – підкреслив Ярослав Матвіїв.

З його слів, наразі на будівлі звели новий шатровий дах, оскільки старий був повністю зруйнований. Триває реконструкція фасаду та внутрішньої частини.

Чиновник розповів, що власником будівлі на Крилова, 1 є ТзОВ «Волиньфарм», яке хоче облаштувати у ній офісні приміщення.

«Це центр міста і сам Бог велів, аби тут був офісний центр», – наголосив головний художник міста.

 

ВЛАСНИК – ФІРМА З ОФШОРНИМИ КОРЕНЯМИ

Комерційний директор «Волиньфарму» та депутат Луцької міської ради Валерій Бондарук заперечив причетність фармацевтичної компанії до приміщення на Крилова, 1. З його слів, власником будинку є ТзОВ «Геліос Капітал». Водночас чоловік погодився говорити від імені цього підприємства.

Він підтвердив, що у будівлі будуть офісні приміщення, які здаватимуть в оренду. Також Валерій Бондарук запевнив, що «не все робиться задля вигоди», тож торговельного центру на Крилова, 1 не буде.

«Половина фасаду вже відновлена і пофарбована із збереженням історичного вигляду. І ви можете це побачити. Хіба завжди потрібно робити те, що вигідно? Часом треба і для душі. Я не думаю, що це бізнес. При реконструкції цієї будівлі застосовуються новітні технології, сучасні матеріали, аби вона була привабливою і стала ще однією окрасою міста», – наголосив представник «Волиньфарму» та «Геліос Капіталу».

Депутат зауважив, що цокольний поверх планують оздобити каменем, можливо гранітом. З його слів, вартість ремонту «немала», втім назвати суму витрачених коштів, як і час закінчення ремонту, чоловік відмовився.

«Будівля була в аварійному стані, там довелось і перекриття міняти, і дах. Воно ще рік-два простояло б і осипалося б», – додав Бондарук.

За даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, «Геліос Капітал» розташоване у Луцьку на проспекті Волі, 4. Його кінцевим власником є компанія HIGT GLOBAL LTD, зареєстрована в Беліз – країні, що належить до офшорної зони. 

Власником цієї закордонної компанії є Метью Бредлі. Розмір внеску HIGT GLOBAL LTD до статутного капіталу «Геліос Капітал» – 1 мільйон 226 тисяч гривень, інших внесків немає.

Відповідно до реєстру, підприємство займається оптовою торгівлею фармацевтичними товарами, деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням, складським господарством, наданням в оренду та експлуатацією власного чи орендованого нерухомого майна (основний вид діяльності), консультуванням з питань комерційної діяльності й керування, організацією будівництва.

Керівником «Геліос Капіталу» є Шайко Станіслав Павлович, який водночас очолює й «Волиньфарм». А підписантом підприємства є Бондарук Валерій Анатолійович, комерційний директор «Волиньфарму». Зареєстровано «Геліос Капітал» 26 вересня 2011 року.

Зауважимо, що засновником «Волиньфарму», відповідно до даних реєстру, є компанія KLARIS GROUP LTD, що зареєстрована на Сейшелах. А кінцевим власником є громадянин Кіпру, Авраам Марангос.

Як повідомляло ІА ZIK, у 2012 році будівлю на Крилова, 1 площею 1300 квадратних метрів «Геліос Капітал» придбав за три мільйони гривень. Хоча до цього міська рада визначала стартову ціну у вісім мільйонів гривень. Втім, покупців, які готові були віддати таку суму, не знайшлось. 

 

БУДЬ-ЯКА РЕКОНСТРУКЦІЯ НЕСЕ ЗА СОБОЮ ВТРАТИ

Краєзнавець Олександр Котис розповідає, що будинок у центрі Луцька представляє собою дух архітектури 50-х років минулого століття і цікавий він в першу чергу своїм декором.

«Спочатку майстри почали пінопластом закривати декор і це викликало занепокоєння, але через тиждень-два вони його забрали і залишили оздоблення. Тому можна стверджувати, що фактично будинок не зміниться після ремонту. Єдине, що він стане світлим і це добре, адже досі він був сірою плямою на вулиці Лесі Українки», – зазначає експерт.

З його слів, будь-яка реконструкція несе за собою певні втрати історичних елементів. У випадку з будинком на вулиці Крилова, 1 – це оздоблення вікон. Однак краєзнавець переконує, що це незначна втрата.

«Великого зла в цій реконструкції немає. Оздоблення вікон – це звичайно мінус, але решту вони зберігають. До того ж у місті є будинки із значно гіршою реконструкцією», - резюмує Олександр Котис.

* * *
Будинок, історія якого сягає 30-х років минулого століття, невдовзі оживе – величезні площі заповнять офісними столами. Добре це чи погано? Напевно, добре, бо будівля більше не буде руйнуватись та осипатись. А от збереження історичного вигляду тепер на совісті нових власників. І хочеться сподіватись, що вона залишиться чистою.





Фото автора та Павла БЕРЕЗЮКА

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром