Джойчики – янголи радості: лучанка робить фей та янголів із матеріалу власного виробництва

21 Липня 2016, 17:50
5598 Джерело: vk.com/katnovak

Познайомитися з майстринею довелося за цікавих обставин. Молода жінка разом із сусідами у себе на подвір’ї розмальовувала дитячий майданчик. Кілька років тому вона ж зініціювала створення цього майданчика, адже тут нічого не було, а у влади руки до цього місця не доходили.

Про це йдеться у матеріалі тижневика «Сім'я і Дім».

Весела компанія дорослих та дітвори з пензликами в руках додавали кольорів гойдалці, пісочниці та малюнкам на паркані, які створила також Катерина. Проте негода загнала малярів до альтанки. Саме там під акомпонемент монотонного стукоту дощу вдалося поспілкуватися про високе.

1
Майстриня Катерина Новак
Майстриня Катерина Новак

 

ДИНАСТІЯ МИТЦІВ

Катерина Новак уже 5 років займається створенням янголів радості, які вона назвала «джойчики» (з  англійської joy – «радість»). Статуетки пастельних кольорів Катерина робить з екологічно чистого матеріалу.

– Джойчики – це створіння, що наповнюють позитивом та дитячою безпосередністю, вміють оберігати, приносити радість, повертати в дитинство, «посміхати», а головне – допомагають висловити те, що не вдається словами. У кожного мого героя свій характер та своє призначення. Знайомлячись з ними, ви обов'язково знайдете щось для себе або навіть упізнаєте себе, – розповідає про своє ремесло Катерина.

2
Джойчики допомагають висловити те, що не вдається словами
Джойчики допомагають висловити те, що не вдається словами

2

Катерина Новак – вчителька англійської мови, але завжди займалася художньою творчістю. Каже, що така у них родина: всі мають різноманітні таланти.  Чи не найбільше на жінку вплинув батько -  відомий фотохудожник Євген Боярчук, який і зараз є найважливішим критиком для мисткині. Вона охоче ділиться своїм вмінням і регулярно проводить майстер-класи.

2

1

– Я уже 5 років займаюся виготовленням скульптури. Спершу ліпила із самозастигаючої пластичної  маси, яку можна придбати. Але захотілося власноруч її виготовити. Почала пробувати різні складники і нарешті винайшла свій власний рецепт. З цієї маси ліпиться, як і з глини, але вона не потребує обпалення виробу для міцності. Я спочатку ліплю, а потім розписую фарбами. Можу ліпити будь-що. Але у мене є ще й своя тема – це янголи радості. Вони бувають різного розміру – від 7 до 60 сантиметрів.

2

1

Своєї вміння й авторську техніку охоче передає на майстер-класах. Катерина Новак переконана, що хороший майстер може навчити творити будь-кого.

– Якщо митець чимось живе, горить, вкладає душу, то він з радістю поділиться своїми знаннями та передасть свою техніку, – каже Катерина.

За словами скульпторки, до ідеї янголів її підштовхнули заміжжя і материнство. Катерина разом із чоловіком Андрієм виховує 9-річного сина Ярослава і 3-річну донечку Соню. Чоловік не є людиною мистецтва, але майстриня вважає, що це на краще, адже «має бути якась противага».

2

2

– Він допомагає мені трохи приземлюватися, – зізнається Катерина Новак. – За все материнство назбиралося багато емоцій, які захотілось виліпити в якусь форму. Передаю такі моменти в житті, на які ми рідко звертаємо увагу або не надаємо належного значення. 

«Джойчики» розходяться на «ура» в інтернеті, часто скульптури замовляють.

 

ЖІНОЧЕ КОЛО

Катерина об’єднала навколо себе луцьких майстринь. Так, в обласному центрі з’явилося неформальне об’єднання 12-х різнопланових майстринь.  Нещодавно талановиті лучанки створили мистецький календар, у якому кожна з них постала в образі, що відповідає атмосфері її творчості. Стиль кожної створювала сама Катерина.

1

– 12 місяців – 12 майстринь. На кожній сторінці календаря – жінка зі своїми роботами. Я створювала дівчатам інсталяцію під її техніку, у якій вони працюють. У будинку культури ми зробили благодійну виставку фотографій і організували продаж календаря. Виручені кошти ми віддаємо на розвиток творчих здібностей дітей-інвалідів: закуповуємо матеріали і проводимо безкоштовні майстер-класи,  – розповідає Катерина Новак.

2

Така виставка нова для Луцька, адже це водночас і фотовиставка, і виставка ремесел.

– Я намагалася показати у цій виставці жінку в творчості, передати красу жінки, коли вона у своєму хобі, коли її ніхто не «клює» і коли у неї є можливість розвиватися, – зазначила співрозмовниця.

Незабаром цю виставку планують продемонструвати у Львові.

Наталка ПОЛІЩУК

Фото були взяті зі сторінки Катерини у соцмережі

 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected].​

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром