Побілений Луцьк: весняна краса чи набридлива «радянщина»

11 Травня 2016, 14:52
3300

Луцькі «жеки» відмовляються витрачати гроші та час на побілку бордюрів у місті, а окремі лучани продовжують говорити про естетичне задоволення та почуття свята від білих смужок під ногами.

Перед травневими святами у місті розпочали наводити лад, прибирати вулиці та прибудинкові території. Проте, ще й досі для багатьох українців весняні свята асоціюються з підбіленими стовбурами дерев та білими бордюрами.

Стандарт «краси», відомий ще з радянських часів, продовжує  наслідувати більшість українських міст, частенько намагаючись цим прикрити неналежний стан самих бордюрів, або і їх відсутність.

Хотіли, як краще, а вийшло....
Хотіли, як краще, а вийшло....

Варто зазначити, що в окремих випадках таке наслідування може бути і незаконним. Зокрема, у наказі Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства «Про затвердження правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України» забороняється білити вапном декоративні дерева та малі архітектурні форми.

У місті закону дотримуються і діють за принципом «дозволено все, що не заборонено». Відтак, попри відсутність у нормативних документах вказівки на  необхідність побілки бордюрів у місті, вони все одно потрапляють під вапняні щітки. Щоправда, роблять це, як не дивно, не комунальники. «Жеки» першими почали відходити від «білої традиції» і активно відмовляються від зайвого витрачання коштів та часу.

Зокрема, директор ЖКП №3, який обслуговує і центральну частину міста, Руслан Юлдашев говорить, що вже три роки не білить «ні бордюрів, ні трави», адже вважає, що це пережитки Радянського Союзу, від яких вже давно була пора відходити.

Цієї ж думки дотримується керівництво ЖКП №11. Цьогоріч комунальне підприємство відмовилося від побілки бордюрів. Окрім того, в установі говорять, що на території, яку обслуговує ЖЕК активно ремонтуються прибудинкові території, тож підбілювати новенькі бордюри не просто недоречно, але й не естетично.

Проте, думку комунальників не завжди підтримують городяни. Зокрема, відремонтовану цьогоріч прибудинкову територію на вулиці Конякіна жителі кооперативу уже встигли забілити.

У місті такі випадки непоодинокі – на комунікаційній платформі «Відкрите місто» лучанин просив побілити бордюри, аби створити «святковий настрій у переддень Пасхи». Суперечити естетичним поглядам лучан, звісно, ніхто не буде. Але допоки одні намагаються позбутися неписаних правил «радянщини», а інші вперто наслідують традиції дідів-прадідів, місто навряд чи виглядатиме гармонійно.

Новенькі бордюри на Конякіна
Новенькі бордюри на Конякіна

Не менш суперечливою є користь від цьогорічної весняної побілки дерев. Луцькі екологи стверджують, що вигода для рослин є беззаперечною, і справа тут зовсім не у традиціях.

У відділі екології Луцької міської ради розповідають, що білити дерева потрібно всі без винятку. Ранньою весною це захистить їх від шкідників, перепадів температури та кислотних опадів.

Начальник відділу екології Анатолій Гламазда говорить, що вапно мало не панацея для дерев – воно і дешеве, і корисне, і на рослині виглядає естетично.

Спеціаліст розповідає, що особливо корисним вапно стає ранньою весною, коли коливання температури надто відчутні. Якщо вдень повітря прогівається до позначки плюс, а ввечері різко опускається, кора дерева може потріскати. Білий колір відбиватиме сонячні промені і перешкодить надмірному прогріванню дерева.

Саме тому робити весняну побілку, каже Анатолій Гламазда, потрібно з першим настанням весни. Посилаючись на ті ж правила утримання зелених насаджень, у міськраді стверджують, що коли побілці не підлягають декоративні дерева, то всі інші треба білити. Саме тому у місті оздоровлюють вапном і плодові дерева, і каштани, і навіть ялинки.



Проте, цьогоріч з побілкою дерев явно запізнилися. Мабуть, все-таки виходячи з поняття естетики, а не користі, «малювати» дерева почали ближче до кінця квітня, що аж ніяк не збігається з поняттям «ранньої весни».

Проте, сперечатися про красу чи несмак довго не доводиться. Адже вже через тиждень після роботи щіткою, бордюри повертаються до попереднього,  а то і гіршого стану: «краса» змивається дощем і затоптується ногами.

Щодо дерев, то в Україні вони, мабуть, ще довго будуть у «білих штанях». Адже, як стверджує головний еколог міста – повноцінного безбарвного замінника вапну немає. 








 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected].​

Коментарі
12 Травня 2016, 11:58
Не з того боку за радянщину беретесь, згадали двома словами про неналежний стан бордюр.....
12 Травня 2016, 15:02
Побілені бордюри гарноивидно вночі, це я про безпеку, враховуючи якість освітлення
Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром