Луцьком бігають рогаті «мамонти і крокодили»

13 Березня 2016, 17:52
3354

За кордоном мільйонери колекціонують мотоцикли та автомобілі, а в Луцьку прості школярі і студенти колекціонують тролейбуси. Вони божеволіють від дизайну і потужності «рогатих» машин-велетнів, обмінюються їхніми фотографіями, життєписами та легендами з подібними фанатами електромашин із Німеччини, Словаччини, Чехії та Польщі.

ТРОЛЕЙБУСИ ЇМ НАВІТЬ СНЯТЬСЯ

Чи знали ви, що вулицями Луцька пенсіонерів безплатно за посвідченнями возять на «Мерседесах» і донедавна на «Шкодах», що автопарк тролейбусного депо утримував трьох раритетних «мамонтів», а нині має 5 «рогатих крокодилів»? Виявляється, в місті  є спільнота, яка живе історією місцевих тролейбусів, вивчає її, фотографує і документує. Їх щонайменше п’ятеро – два школярі, інші студенти. Гуртуються навколо міжнародного клубу «СТТС», який об’єднує фанатів трамваїв і тролейбусів зі всього світу.

«Наша спільнота не афішує себе, бо дехто сміється із захоплення тролейбусами. Спілкуємося з однодумцями через Інтернет. Маємо друзів з Німеччини, Чехії, Польщі, Словаччини, Росії. Знаємо про луцькі тролейбуси практично все: від інвентарного номера кузова до числа, місяця і року випуску машини. Скажу чесно: буває, мені навіть сняться тролейбуси, як і кожному справжньому фанату – від колекціонера антикваріату до рибалки», – розповідає на правах анонімності 17-річний лучанин Андрій.

Хлопці стежать за рухом тролейбусів – як «кар’єрним», так і на дорогах. Аналізують переваги і вади кожної марки та моделі.

Викладають у мережу фотографії марок тролейбусів із докладним коментарем-довідкою. Позаяк у місті є вживані тролейбуси, то історія машин напрочуд цікава – раніше вони їздили шляхами Гамбурга, Брно, Варшави і Братислави.

«Скажімо тролейбус «Мерседес» приїхав до Луцька з польського міста Гдиня, що в Поморському воєводстві. А більшість машин марок «Škoda» і «Jelcz» їздили в Любліні та Варшаві» , – розповідає Андрій.

ПРИЛАШТУВАВ ТРОЛЕЙБУС НА ДАЧІ

Як розповіли колекціонери тролейбусів, містом загалом їздить 65 електромашин. Серед них є кілька незвичайних за дизайном. Відтак фанати дали їм прізвиська, які залюбки використовують водії та кондуктори машин. Скажімо 7 тролейбусів ЮМЗ-Т1 нарекли «гармошками» і «баянами», машини ЮМЗ-Т2 називають «мультиками», ЛАЗ-52522 кличуть «ЛАЗточкою», «Богдан-Е231» прозивають «крокодилом», «Богдан-Т501.10» – «карапузом».

«Було в депо три вантажних тролейбуси КТГ. Їх уже списали, але раніше про них згадували, як про «мамонтів». Бо були древніми – ще з 1978 року. І на вигляд нагадували рогатих мамонтів», – каже тролейбусний фанат.

У інвентарному списку луцького депо налічується близько 270 тролейбусів. Більшість списано через збігання терміну експлуатації. Оскільки не має кладовища тролейбусів, то згодом кузова машин з’являються в найнесподіваніших місцях.

«Як розповідали знайомі, кілька списаних машин стоять на заміських дачах у Лаврові, Веснянці, Промені. Люди використовують кузова під дачні будиночки. Ото справжні колекціонери тролейбусів. А ми, скоріше, хронологи нашого електротранспорту», – кажуть хлопці.

До речі, колектив Луцького підприємства електротранспорту всіляко сприяє такому інтересу до машин. Часто звертається через інтернет до фанатів по подробиці історії того чи того тролейбуса. Це не лише дозволяє творити життєпис підприємства, але й популяризує саму ідею і переваги електротранспорту, кажуть на ЛПЕ.

До речі, як вважають ініціативні хронікери, можна об’єднати зусилля підприємства і фанатів для порятунку ЛПЕ – наприклад організувати низку екскурсій до тролейбусного депо, де хлопці розкажуть і покажуть «рогатих мамонтів і крокодилів».

Роман ЖИЖАРА

 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected].​

Коментарі
14 Березня 2016, 23:38
А фоточка то моя http://transphoto.ru/photo/865597/ , некрасиво(((
14 Березня 2016, 23:57
Щось це все дуже подібне до цього: http://www.volyn.com.ua/?rub=15&article=4&arch=795
17 Березня 2016, 15:42
прикольні малі!
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром