Луцький РАЦС: хто одружується, з ким і як часто

18 Грудня 2015, 15:05
8035

Кількість зареєстрованих пар цьогоріч значно зросла, а шлюби з громадянами Росії трапляються все рідше. 

18 грудня в Україні святкують День працівника РАЦСу. Район.Луцьк дізнавався про тонкощі роботи установи, де співробітники щороку стають свідками тисяч весіль, народжень і смертей. Зокрема працівник відділу реєстрації шлюбів Ірина Максимчук розповіла про те, які пари найчастіше приходять узаконити свої стосунки та які побажання мають у день реєстрації.

– Розкажіть трішки про себе. Чому ви пішли працювати в одну з найважливіших установ міста?

– За професією я юрист, раніше працювала у школі, а у нашому РАЦСі вже ось дев’ятий рік. Мені завжди подобалося мати справу з людьми. Взагалі життя людини – це така собі таємниця, а тут бачимо супровід від народження і аж до смерті. Можна сказати, що ми присутні на трьох основних моментах людського життя – реєструємо народження, шлюб та смерть. Зацікавила ця професія мене, швидше за все, тим, що тут потрібно працювати з людьми та у певній мірі допомагати їм. Адже основне моє завдання – реєстрація шлюбів.

– Цьогоріч лучани активно одружуються?

– Зазвичай при реєстрації шлюбу прив’язуються до релігійних свят. У піст бажаючих одружитися звичайно менше. Переважно хочуть укласти шлюб у липні, вересні, серпні. А от у грудні – помітний спад. 2015 рік у нас дуже насичений,  бо наступний – високосний, то кількість молодят зменшиться. На даний момент у нас 2075 реєстрацій шлюбу. Це значно більше, ніж торік.

– А як щодо вікових категорій? У якому віці зазвичай масово йдуть під вінець?

– Ну сказати, що масово, то такого звичайно немає. Жіноча половина здебільшого молодша, чоловіча – старша. До нас приходять усі нареченими – і вік тут немає значення. Найстаршій зареєстрованій парі було близько 80 років. А щодо молодих, то тут ситуація складніша. Бо тільки при досягненні 16 років молодята можуть звертатися за дозволом до суду і за його рішенням отримувати дозвіл на розпис. Цього року 13 пар отримало такі дозволи.

– Ви можете оком професіонала визначити, яка пара буде жити у злагоді, а яка може розлучитися через деякий час?

– Ну, так важко сказати, але між собою ми так переглядаємося і перемовляємося стосовно їх майбутнього. Та це все видно по тому, як заходить пара, як наречений подає крісло, як вони тримаються за руки, як наречена звертається до хлопця. А часом буває, що ще при подачі документів виникають вже якісь дрібні суперечки. То видно, що такі разом довго не протягнуть. Ми, звичайно, про це нікому не говоримо, але між собою перекинемося поглядом.

– Багато є пар, які подають заяву, але на реєстрацію шлюбу не приходять?

– Між подачею заяви і реєстрацією має бути витриманий місячний термін, коли заява перебуває на розгляді. У цей період наречені можуть перенести дату реєстрації, відмовитися або підтвердити її. Звичайно, більшість підтверджує.  Але є одиниці, які відмовляються або переносять через певні життєві ситуації. Приблизно одна пара в тиждень відмовляється від реєстрації шлюбу.

– Як часто укладають шлюби з іноземцями?

– У нас досить багато таких шлюбів. За 2015 рік найбільше шлюбів уклали з громадянами Республіки Польща, на другому місці - Російська Федерація, хоча раніше більше Росія йшла попереду. Одружувалися також з громадянами Білорусі, Ізраїлю, Німеччини, Нідерландів. Наші дівчата мріють про стабільніше життя, тому й виходять за іноземців. Наприклад, за поточний рік в нас уклали 79 шлюбів з іноземцями. Наші жінки гарні, надійні, відважні та працьовиті – того і везуть з собою чоловіків з-за кордону. Та й загалом цього року кількість шлюбів з іноземцями зросла. Можливо, частково це і через події в Україні, бо зараз молодь старається закінчити школу і кудись поїхати на навчання за кордон, здебільшого до Польщі. Мабуть, того вона у нас така рейтингова.

– Молодята часто замовляють урочисту реєстрацію?

– Переважна більшість іде на урочисту. Тим паче, у нас є вибір – можна обирати маленький зал на першому поверсі, але там обмежена кількість гостей. А є ще великий обрядовий зал – там насправді дуже гарно. Щоб провести у ньому церемонію, приїжджають не лише з нашої області, а з інших областей. Адже тут і хоровий супровід задіяний, і струнний ансамбль «Дударики». Вже кожен обирає відповідно до вартості. Церемонія у великому залі коштує 700 гривень, а у малому – 250 гривень. Трапляються і поодинокі випадки, коли розписуються просто у кабінеті. Для цього потрібно проплатити всього 85 копійок за держмито.

– Коли молодята подають заяву, то мають якісь особливі побажання щодо процесу реєстрації?

– Таке буває дуже часто. Іноді хочуть подати документи до високосного року, а вже сама реєстрація для них ролі не грає. Є такі, що не хочуть розписуватися у піст. Є пари, які прив’язуються до нумерології або до астрології. Іноді і годину реєстрації шлюбу заздалегідь замовляють, бо десь астролог їм сказав. Можу сказати, що їх подальше життя залежить тільки від них самих. Але якщо вони мотивуються такими речами, то з іншого боку буде кого звинуватити, якщо шлюб розпадеться. Це звичайно жарти, ми сподіваємося, що всі шлюби, зареєстровані нами, будуть щасливими.

– Були цікаві випадки за час Вашої роботи тут?

– Скажу чесно, тут кожен день цікавий по-своєму. Але особливо приємно, коли чоловік з дружиною реєструють шлюб повторно. Деякі пари навіть раз у рік приходять розписатися заново. Раз трапився випадок, що чоловік з жінкою розлучилися. Вона вже встигла і паспорт змінити, і назад дівоче прізвище взяти. А десь через місяць обоє знову прийшли, аби одружитися вдруге. Ми раді випадкам, коли сімейні пари сходяться. Тоді віриш, що є справжнє кохання.

Ірина Максимчук
Ірина Максимчук

Ще один спеціаліст у відділі реєстрації шлюбів
Ще один спеціаліст у відділі реєстрації шлюбів

Тут молодята можуть подати заяву та офіційно оформити свої стосунки
Тут молодята можуть подати заяву та офіційно оформити свої стосунки

Хочете бути першими на районі? Підписуйтесь на наші новини у спільнотах Facebook та Вконтакте.

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024